Συνεργασία ΕΕ με τους αγρότες για εκσυγχρονισμό γεωργίας ζητά το ΕΚ

Οποιαδήποτε ενέργεια που αφορά στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας να γίνεται σε συνεργασία με τους αγρότες ζήτησαν την Τετάρτη οι Ευρωβουλευτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο σε συζήτηση για τα αιτήματα των αγροτών, στο πλαίσιο της συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο. 

Κατά τη συζήτηση, στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αρμοδιότητα για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Μάρος Σέφκοβιτς, και, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Χάτζα Λαμπίμπ, Υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου, οι Ευρωβουλευτές έθεσαν πολλά θέματα που απασχολούν τους αγρότες, ζητώντας λύσεις και προστασία του κλάδου.

Μεταξύ άλλων, ζήτησαν όπως οποιαδήποτε ενέργεια που αφορά στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας να γίνεται σε συνεργασία με τους αγρότες. Ζήτησαν επίσης προστασία τους από αθέμιτο ανταγωνισμό από εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες, όπου δεν τηρούνται τα ίδια πρότυπα που τηρούν οι αγρότες της ΕΕ.

Κάποιοι Ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι το γεωργικό μοντέλο είναι εις βάρος των μικρών γεωργών, και αναφέρθηκαν σε ολιγοπώλιο στην αγροβιομηχανία, ενώ είπαν ότι η πλειοψηφία των επιδοτήσεων πάει στη μειοψηφία των μεγάλων παραγωγών.

Όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, επισημάνθηκε από αρκετούς Ευρωβουλευτές ότι οι αγρότες είναι οι πρώτοι που νοιάζονται για την προστασία του, αλλά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν όσον αφορά στο κόστος που έρχεται με την αναβάθμιση εξοπλισμού τους ή την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Ενδεικτικά ένας Ευρωβουλευτής διερωτήθηκε εάν ρώτησε κανείς τους αγρότες άν μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρικά τρακτέρ.

Ζήτησαν επίσης λιγότερη γραφειοκρατία, και στήριξη προς τους νέους αγρότες.

Ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε στους Ευρωβουλευτές ότι στόχος της Επιτροπής είναι η στήριξη των αγροτών όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση.

Αναφέρθηκε, όπως και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη, στον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στον οποίο, όπως είπε, θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και θα ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών.

Ζήτησε όπως υπάρξει συνεργασία, μακριά από πόλωση, για εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων.

Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή αισθάνεται το κατεπείγον του πράγματος, και ότι θα υπάρξει εντατική επαφή με τους αγρότες.

Η κ. Λαμπίμπ σημείωσε ότι η γεωργία και το περιβάλλον πρέπει να προχωρούν από κοινού καθώς δεν μπορεί, όπως είπε, να εξελιχθεί το ένα χωρίς το άλλο.

Ανέφερε ακόμη ότι οι αγρότες είναι κρίσιμης σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια και πρέπει να αντιμετωπίζονται με πιο δίκαιους κανόνες, ενώ δεν θα πρέπει να υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»