Το... μέτρημα βουλευτών για τις εμφανίσεις στο ΡΙΚ, το σύστημα των κομματικών ηγεσιών και οι... μαύρες λίστες
12:54 - 07 Φεβρουαρίου 2024
Λίστες με τις εμφανίσεις έκαστου βουλευτή στο ΡΙΚ, παρουσίασε στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία συζητά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου και το κεφάλαιο για την ελευθερία και την πολυφωνία των ΜΜΕ στην Κύπρο.
Από τη λίστα του εξασφάλισε και παρουσίασε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, προκύπτει, ότι ο ίδιος έχει τις λιγότερες εμφανίσεις στα κρατικά κανάλια, σε σχέση με όλους τους συναδέρφους του. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, έκανε λόγω για άρρωστη δημοκρατία στην Κύπρο, όπου οι θεσμοί έχουν αποτελματωθεί. «Το ΡΙΚ και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης έχουν δηλητηριαστεί από πράγματα που βρίσκει κάποιος στα κατώτατα στρώματα του κοινωνικού βίου. Δεν μπορεί το ΔΣ του ΡΙΚ να μην απαντά σε επιστολή που έχει λάβει τρεις φορές».
Παρουσιάζοντας τη λίστα, με τις εμφανίσεις των βουλευτών, διερωτήθηκε, «βάσει ποιας συνταγματικής διάταξης, ποιου νόμου δικαιούται ένας άνθρωπος να αποφαίνεται και να αποφασίζει ότι ο βουλευτής θα εμφανίζεται 187 φορές και ένας άλλος μία-δύο φορές. Συνειρμικά καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: Φταίνε οι ψηφοφόροι τους, είναι διαφορετικής ποιότητας πολίτες; Φταίνε οι ιδέες τους; Μιλούμε για πλουραλισμό. Πώς μπορεί ένα θέμα, που αναδεικνύει ο κ. Κουλίας, αλλά επειδή είναι αποκλεισμένος από το ΡΙΚ, να γίνεται πάνελ με πέντε άλλους βουλευτές και να μην είναι εκεί ο κ. Κουλίας που το ανέδειξε», διερωτήθηκε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
Παίρνοντας τον λόγο ο Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε πως, «ως επαγγελματίας δημοσιογράφος για 24-25 χρόνια, θέλω να υπερασπιστώ τους συναδέλφους στα κανάλια. Ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν λίγο αιχμηρός, αλλά οι δημοσιογράφοι δίνουν μάχη καθημερινά με τη συνείδησή τους, για να κάνουν το έργο τους. Υπάρχει και μία υποκρισία των κομμάτων, για το ποιοι θα βγουν στα κανάλια. Υπάρχει ένα σύστημα που οι κομματικές ηγεσίες, διαχέουν τα μέλη τους στα κόμματα. Μέσα στις εκφράσεις του, υπάρχουν κάποιες άστοχες εκφράσεις και υπάρχουν ευθύνες και στα κόμματα», ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς.
Από την πλευρά της η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως, «επειδή είχα και εγώ εμπειρία στα ΜΜΕ να πω ότι το ΡΙΚ έχει άλλο ρόλο και υποχρεώσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Όλοι είναι κάτω από την ομπρέλα του κώδικα επικοινωνίας. Στο ΡΙΚ, προσωπικά, έζησα άγριες εποχές που θεωρώ ότι μπορεί να υφίστανται μέχρι και σήμερα. Υπάρχει ένας αποπνικτικός έλεγχος. Όταν έκανα παρουσίαση, είχα κάποιες μαύρες λίστες, που δεν γινόταν αποδεχτό για κάποια άτομα που δεν ήθελαν να προσκαλώ. Είχα πει να μου φέρουν τους λόγους που δεν πρέπει να καλούνται γραπτώς. Το λέω για να κατανοήσει κάποιος κάτω από ποιο καθεστώς λειτουργεί ένας δημοσιογράφος».
Στον κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσόκκος, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε «έχω μελετήσει τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, είναι εμφανής η απουσία του και θέλω να του απολογηθώ, τόσο σε εκείνο όσο και σε άλλους συναδέλφους του».
Οι εμφανίσεις των βουλευτών, σύμφωνα με τη λίστα Θεμιστοκλέους