Δίκαιη αμοιβή για πρακτική εξάσκηση στην ΕΕ ζητούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές
12:32 - 07 Φεβρουαρίου 2024
Την ανάγκη δίκαιης αμοιβής για πρακτική εξάσκηση στην ΕΕ, τόνισαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές κατά τη συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το βράδυ της Τρίτης.
Σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν καλύτερες συνθήκες για την πρακτική άσκηση στην ΕΕ.
Η Ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου (ΔΗΣΥ- Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), κάλεσε σε συνεργασία για να διασφαλιστεί ότι κάθε ασκούμενος έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τη δυναμική του χωρίς να υπόκειται σε εκμετάλλευση και άλλες άδικες πρακτικές.
Στην παρέμβασή της, η κ. Σταύρου σημείωσε ότι, οι πρακτικές εκπαίδευσης αποτελούν «κρίσιμο μέσο» για την ανάπτυξη των νέων, και όχι μόνο, επαγγελματιών. «Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι πρακτικές αυτές είναι ποιοτικές και δίκαιες για τους ασκούμενους», ανέφερε.
Οφείλουμε, είπε, «να προστατεύουμε τα συμφέροντα των ασκούμενων, διασφαλίζοντας ότι αμείβονται επαρκώς και ότι λαμβάνουν την κατάλληλη υλική και επαγγελματική εμπειρία που θα τους βοηθήσει στη μελλοντική τους καριέρα και καταξίωση, όπως και στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη και κατάρτιση».
Επεσήμανε ότι η εκμετάλλευση των ασκούμενων για μη αμειβόμενη εργασία «είναι απαράδεκτη» και αντίθετη προς τις αρχές της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας που πρεσβεύει το Κοινοβούλιο καθώς και η ΕΕ.
«Μέσω πολιτικών και μέτρων που προστατεύουν τα δικαιώματα των εκπαιδευόμενων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα δίκαιο και εποικοδομητικό περιβάλλον για την επαγγελματική τους ανάπτυξη», ανέφερε.
Σε παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, (ΑΚΕΛ - Ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ), είπε ότι είναι καιρός να απαγορευτούν οι μη αμειβόμενες πρακτικές ασκήσεις σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Σημείωσε ότι πριν από έναν χρόνο ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει νομοθεσία που να απαγορεύει την πρακτική άσκηση χωρίς αμοιβή. «Δυστυχώς, ακόμη περιμένουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα», σημείωσε.
«Είναι καιρός να επενδύσουμε επιτέλους στη νέα γενιά, όχι μόνο με συνθήματα αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές», είπε, σημειώνοντας ότι, παρά το γεγονός ότι αφιέρωσαν το 2022 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας», «δεν έχουμε ακόμη εκπληρώσει θεμελιώδη αιτήματα των νέων».
«Απαιτούμε πρακτικές ασκήσεις με δίκαιη αμοιβή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική προστασία», ανέφερε ο κ. Κιζιλγιουρέκ. Η πρακτική άσκηση, πρόσθεσε, θα πρέπει να οδηγεί σε ποιοτικές θέσεις εργασίας με πλήρη διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα και όχι να υποκαθιστά μόνιμες θέσεις εργασίας.
Ανέφερε ότι η νέα γενιά είναι το μέλλον. «Ας επενδύσουμε λοιπόν στη νέα γενιά», είπε.
Οι νέοι δεν είναι φθηνό, ούτε δωρεάν εργατικό δυναμικό, αλλά είναι το αληθινό μέλλον της Ευρώπης, και πρέπει να αμείβονται στην πρακτική άσκηση, σημείωσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - Ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών) στη δική του παρέμβαση.
Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα τον περασμένο Ιούνιο που καλεί την Επιτροπή να προχωρήσει σε νομοθετική πρόταση η οποία να διασφαλίζει, σε όλα τα κράτη-μέλη, αμοιβή, καλύπτοντας τουλάχιστον το κόστος των βασικών βιοτικών αναγκών, για τις περιόδους πρακτικής άσκησης και που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πραγματική εργασιακή εμπειρία με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.
Επιπλέον, ανέφερε, «καλούμε τα κράτη-μέλη να καταστήσουν τις περιόδους πρακτικής άσκησης προσιτές σε άτομα με αναπηρία και ευάλωτα άτομα». Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα θεωρούν ότι θα πρέπει να παρέχεται καθοδήγηση και κίνητρα στους εργοδότες, ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις, για να προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης, με απώτερο στόχο την προσφορά θέσης εργασίας υψηλής ποιότητας μετά την πρακτική άσκηση.
Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι, ως πολιτική ομάδα πρωτοστάτησαν στο θέμα για διασφάλιση ποιοτικών θέσεων πρακτικής άσκησης στην ΕΕ, «επειδή πιστεύουμε ότι οι νέοι δεν είναι φθηνό, ούτε δωρεάν εργατικό δυναμικό, αλλά είναι το αληθινό μέλλον της Ευρώπης».
Κλείνοντας, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι είναι γι’ αυτό, που προσδοκούν ότι ο Επίτροπος για την Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα, Νικολά Σμιτ, θα φέρει ενώπιον του Κοινοβουλίου μια νομοθετική πρόταση πριν το τέλος της τρέχουσας θητείας.
Πηγή: ΚΥΠΕ