Τις βασικές διατάξεις της σύμβασης του Aarhus στην Κύπρο συζήτησαν η Παναγιώτου και ο Εισηγητής ΟΗΕ

Τις βασικές διατάξεις της σύμβασης του Aarhus, πως αυτές εφαρμόζονται στην Κύπρο και πως αντιμετωπίζονται τυχόν αδυναμίες συζήτησε την Τετάρτη ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Σύμβασης του Aarhus, Michel Forst με την επίτροπο περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου.

Ο κ. Forst πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο από τη Δευτέρα και χθες είχε συνάντηση και με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση είπε ότι συζήτησε με την Επίτροπο την κατάσταση των υπερασπιστών του περιβάλλοντος στην Κύπρο και πώς η παγκόσμια σύμβαση του Aarhus μπορεί να υποστηρίξει την Κυβέρνηση για την καλύτερη προστασία αυτών που κινδυνεύουν.

Χαρακτήρισε πολύ θετική τη συνάντηση με την Επίτροπο και είπε ότι έλαβε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη χώρα, εξήγησε τις δικές του αρμοδιότητες και συζήτησε πώς θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να συνεργαστούν περαιτέρω, για να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης.

«Ένα από τα κύρια συμπεράσματα είναι ότι πρέπει πιθανώς να ενισχύσουμε την κατανόηση των βασικών διατάξεων της σύμβασης, σχετικά με τους δύο μηχανισμούς που υποστηρίζουν τη σύμβαση, δηλαδή την επιτροπή συμμόρφωσης μέσω της οποίας βλέπουμε πώς τα κράτη συμμορφώνονται με τις διατάξεις και τον άλλο μηχανισμό που αφορά στην ακρόαση μαρτυριών και καταγγελιών όσων κινδυνεύουν», ανέφερε.

Η Επίτροπος στις δηλώσεις της είπε ότι η σύμβαση Aarhus αποτελείται από τρεις πυλώνες, οι δύο πρώτοι αποτελούν ήδη περιβαλλοντικό κεκτημένο, ενώ ο τρίτος, που είναι  η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, δεν αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης.

Ανέφερε ότι θα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την έκθεση που θα ετοιμάσει ο αξιωματούχος και θα εξετάσει ως Επίτροπος Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε ποιο βαθμό και σε ποιους τομείς μπορεί να βοηθήσει τον πυλώνα αυτό στην Κύπρο.

Θα εξετάσει επίσης κατά πόσον χρειάζεται ενίσχυση η κοινωνία των πολίτων, είτε νομικά είτε πρακτικά, στις δράσεις που έχουν και στους στόχους που έχουν για το περιβάλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο Επίτροπος Περιβάλλοντος έχει επίσης τη δυνατότηταγια προτάσεις για αλλαγές νομοθεσιών και θα εξετάσει και τα δύο ενδεχόμενα.

Η κ. Θεοδοσίου είπε ότι θα γίνει μια ημερίδα την Πέμπτη κατά την οποία δικηγόροι πολιτών και από οργανώσεις θα παρουσιάσουν περιπτώσεις στις οποίες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο δικαστήριο, ποιες είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζουν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε η ίδια να συνεισφέρει στις προτάσεις για αλλαγή είτε νομοθεσίας, είτε κανονισμών, είτε και των δύο.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα