Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω με τη παράνομη στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ-1488 καταγγελίες το 2023

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έγιναν σημαντικά βήματα, μπορεί ένα μέρος του πληθυσμού να λειτουργεί πλέον με ευσυνειδησία και να μην σταθμεύει τα οχήματά του στους χώρους στάθμευσης αναπήρων, ωστόσο οι αριθμοί των εξωδίκων παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί, αφού μετά από τη μεγάλη μείωση σε σχέση με το 2019, το 2023, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το 2022.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενώπιον της Βουλής, τίθεται η πρόταση Νόμου του βουλευτή Ανδρέα Αποστόλου, για αυστηροποίηση των ποινών για όσους σταθμεύουν σε χώρους στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία.

ScreenHunter 1437

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας το 2023, εκδόθηκαν 1488 εξώδικες καταγγελίες για στάθμευση σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, εκ των οποίων οι περισσότερες στη Λάρνακα. Ειδικότερα, οι 483 καταγγελίες εκδόθηκαν στη Λάρνακα, οι 371 στη Λεμεσό, οι 264 στην Αμμόχωστο, οι 197 στην Πάφο, οι 155 στη Λευκωσια, μόλις τέσσερις στην επαρχία Μόρφου, ενώ δεκατέσσερις εκδόθηκαν από μέλη του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία, το 2019 εκδόθηκαν 3624 εξώδικα, με τα χίλια εξ αυτών στη Λεμεσό, ενώ το 2020 καταγράφηκε κατακόρυφη μείωση, σε 1816. Το 2021 και το 2022, οι εξώδικες καταγγελίες για στάθμευσης σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, κυμάνθηκαν κοντά στις 1100, ενώ το 2023 καταγράφηκε αύξηση σε 1488.

Τι προβλέπει η πρόταση Νόμου

Οι αριθμοί, καταδεικνύουν μια βελτίωση στην ευσυνειδησία των Κυπρίων οδηγών, ωστόσο, δεν παύουν να είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Στόχος και της Αστυνομίας, αλλά και γενικά των αρμόδιων αρχών, είναι οι εν λόγω καταγγελίες να μηδενιστούν και να εκλείψουν φαινόμενα ασυνείδητων οδηγών, που καταλαμβάνουν χώρους στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση Νόμου, με την οποία προβλέπεται η αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης ή και της εγκατάλειψης οχήματος σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες, από μη δικαιούχα άτομα, από 300 σε 500 ευρώ.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που πρόσωπο επαναλάβει το πιο πάνω αδίκημα εντός τριών ετών, θα υπόκειται σε δίωξη και θα υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή και σε χρηματική ποινή μέχρι τριών χιλιάδων ευρώ.

Καταγγελία ακόμα και με μια φωτογραφία

Σε υπόμνημα που απέστειλε προς την επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, εκφράζει την θετική άποψή της για τα όσα προβλέπονται από την πρόταση Νόμου, ενώ υποδεικνύει πως, χρειάζεται να διασφαλίζεται η υποχρέωση των διαχειριστών ιδιωτικών χώρων στάθμευσης ή ακόμα και τοπικών αρχών να διατηρούν τους χώρους στάθμευσης ΑμεΑ σωστά σηματοδοτημένους και ευδιάκριτους ούτως ώστε να μην ‘παγιδεύονται’ πολίτες ή/και να μην χρησιμοποιείται η δικαιολογία ότι δεν ήταν σωστά σηματοδοτημένος ή επαρκώς ευδιάκριτος ο χώρος στάθμευσης.

Επιπλέον η ΟΠΑΚ, καταθέτει στη Βουλή την πρόταση, πέρα από την αύξηση του εξωδίκου προστίμου, θα μπορούσαν μέσα από σχετικές πρόνοιες να δοθούν κι άλλα εργαλεία στην καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης σταθμευσης. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να συμβεί, εάν επιτραπεί η καταγγελία μόνο με τη χρήση φωτογραφίας, τόσο για χώρους στάθμευσης ΑμεΑ αλλά και για στάθμευση μπροστά από ράμπες ΑμεΑ ή σε πεζοδρόμια. «Η ψήφιση τέτοιας πρόνοιας θα προσφέρει στην πολιτεία πολύ πιο αποδοτική καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης. Κάτι που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες με μεγάλη επιτυχία», αναφέρει η ΟΠΑΚ. Επιπλέον, η ΟΠΑΚ προτείνει όπως ρυθμιστεί και το θέμα της ρυμούλκησης για απομάκρυνση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα σε χώρους στάθμευσης ατόμων με αναπηρίες.

Το θέμα θα συζητηθεί στην συνεδρία της επιτροπής Μεταφορών την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών και Δικαιοσύνης, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι οργανώσεων.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία