Κλείνει ψηφοδέλτιο Ευρωεκλογών η ΕΔΕΚ-Τρεις υφιστάμενοι αξιωματούχοι στον βασικό κορμό

Μετά το ΑΚΕΛ, που ανακοίνωσε ήδη το ψηφοδέλτιό του για τις Ευρωεκλογές, και τον ΔΗΣΥ που θα καταλήξει στα έξι πρόσωπα στο Πολιτικό Γραφείο του Σαββάτου, την Κυριακή η ΕΔΕΚ θα γίνει το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα που θα αποφασίσει στα πρόσωπα που θα ρίξει στη μάχη για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, το κόμμα θα καταλήξει στα ονόματα στη συνεδρία της Πολιτικής Γραμματείας της Πέμπτης, τα οποία θα προωθηθούν προς επικύρωση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, έχει αρκετές επαφές και συζητήσεις το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι, ωστόσο, ακόμη ξεκάθαρο πόσες από αυτές προτίθεται να προωθήσει ενώπιον της υπόλοιπης ηγεσίας για την τελική απόφαση.

Η ΕΔΕΚ φαίνεται να έχει ήδη καταλήξει στον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου της, ο οποίος αποτελείται από τρία πρόσωπα με αποδεδειγμένη εκλεξιμότητα, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν ως οι βασικοί μαγνήτες ψήφων για τους ψηφοφόρους της. Πρόκειται για τους δύο βουλευτές του κόμματος, Ηλία Μυριάνθους και Ανδρέα Αποστόλου, και τον δήμαρχο Πολεμιδίων Νίκο Αναστασίου. Με τα τρία αυτά πρόσωπα καλύπτει και τρεις διαφορετικές επαρχίες, καθώς ο κ. Μυριάνθους είναι βουλευτής Πάφου, ο κ. Αποστόλου βουλευτής Λάρνακας και ο κ. Αναστασίου, ο οποίος δεν θα διεκδικήσει εκ νέου αξίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής των σοσιαλιστών στη Λεμεσό.

Επί της ουσίας, αυτό που αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνεδρία της Πολιτικής Γραμματείας είναι τα άλλα τρία πρόσωπα, εκ των οποίων έχει αποφασιστεί πως τα δύο πρέπει να είναι γυναίκες. Οι επαφές εκτείνονται και εκτός κόμματος, ώστε να εξευρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται ένα ή δύο άτομα να μην είναι μέλη της ΕΔΕΚ. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές κατά πόσον έχουν βρει πρόσωπο-κράχτη, που μπορεί να προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους πέραν από τα όρια της εκλογικής βάσης του κόμματος ή αν τα άτομα από την ευρύτερη κοινωνία, με τα οποία βρίσκεται σε επαφή η ηγεσία της ΕΔΕΚ, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και το βάρος προσέλκυσης ψηφοφόρων πέφτει στους τρεις υφιστάμενους πολιτειακούς αξιωματούχους.

Ένα άλλο ερώτημα που θα απαντηθεί κατά τη συνεδρία της Πέμπτης είναι κατά πόσον στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη θα οδηγηθούν προς επικύρωση και οι κλειδωμένες αποφάσεις για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό αποτελεί ερώτημα επειδή η ΕΔΕΚ συνεχίζει να έχει εκκρεμότητες και δη σε σημαντικούς Δήμους, παρόλο που έχει συνάψει και αρκετές συνεργασίες ή έχει αποφασίσει δικούς της υποψηφίους σε πολλές περιοχές. Επί της ουσίας υπάρχει η επιλογή είτε να επικυρωθούν οι αποφάσεις που έχουν κλειδώσει και να παραπεμφθούν οι υπόλοιπες σε μεταγενέστερη συνεδρίαση, είτε να επικυρωθούν μόνο οι υποψήφιοι των Ευρωεκλογών και το «πακέτο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασιστεί όλο μαζί όταν δεν θα υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα σε αυτές τις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται οι δύο μεγάλοι Δήμοι της πρωτεύουσας, Λευκωσίας και Στροβόλου, στους οποίους η ΕΔΕΚ έχει αποφασίσει μόλις ένα υποψήφιο αντιδήμαρχο, καθώς και ο περιφερειάρχης Λευκωσίας. Δεν υπάρχει επίσης απόφαση για τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Πάφου, καθώς και για όλα τα υψηλόβαθμα αξιώματα της ελεύθερης Αμμοχώστου. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες εκκρεμότητες σε άλλες περιοχές, κυρίως σε επίπεδο αντιδημάρχων.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ΕΔΕΚ τηρεί στάση αναμονής μέχρι να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις τα μεγαλύτερα κόμματα, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις επιλογές. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές που δεν υπάρχει απόφαση, είναι και κάποιοι Δήμοι στους οποίους το σκηνικό είναι αρκετά ξεκάθαρο. Για παράδειγμα, στον Δήμο Στροβόλου, η ΕΔΕΚ έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κεντρώους υποψηφίους, οι οποίοι θα λάβουν στήριξη και από ένα μεγάλο κόμμα, τον Χρίστο Τσίγκη της ΔΗΠΑ και τον Σταύρο Σταυρινίδη του ΔΗΚΟ, γεγονός που θα έπρεπε να διευκολύνει αρκετά τις τελικές της αποφάσεις, όμως δεν υπήρξε ακόμη κατάληξη.

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης