«Επιλογή της Ολγκίν το ποιους συναντά»-Η απάντηση της Κυβέρνησης για ομοσπονδιακούς και αντιομοσπονδιακούς
14:25 - 06 Φεβρουαρίου 2024
Για το περιεχόμενο των επαφών της κας. Ολγκίν στην Αθήνα, αναμένεται να ενημερώσει εντός της ημέρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων απάντησε στις δηλώσεις του Βρετανού ύπατου αρμοστή για κίνητρα στους Τ/κ και σχολίασε τα δημοσιεύματα, σε σχέση με τις επικείμενες επαφές της κας. Ολγκίν στην επόμενη επίσκεψή της στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια επαφή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επικοινωνία και ο συντονισμός είναι διαρκής με την Ελληνική Κυβέρνηση, έχει γίνει σχετική ενημέρωση των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Ολγκίν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών και θα ακολουθήσει επικοινωνία μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην Αθήνα». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης είχαν χθες επικοινωνία.
Επιλογή της Ολγκίν το ποιους συναντά
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφέρει ότι την επόμενη φορά που η κα Ολγκίν θα βρίσκεται στην Κύπρο θα έχει συναντήσεις με κομματάρχες και με αντιομοσπονδιακούς και ερωτηθείς αν στην προηγούμενη επίσκεψη της στην Κύπρο είχε συναντήσεις με ομοσπονδιακούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζω σε ποια δημοσιεύματα αναφέρεστε. Η πρόθεση της κας Ολγκίν, όπως μας έχει μεταφερθεί, είναι ότι θέλει πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Τατάρ, πέραν της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της κομματικής ηγεσίας με την οποία ενδεχομένως να πραγματοποιήσει συναντήσεις το επόμενο διάστημα, να έχει συναντήσεις, όπως και έπραξε, με την κοινωνία των πολιτών.
Δεν νομίζω ότι αυτό θα διαχωριστεί σε ομοσπονδιακούς και αντιομοσπονδιακούς. Αυτό που θέλει η κα Ολγκίν είναι να δει το γενικότερο αίσθημα της κοινωνίας των πολιτών σε σχέση με τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι επαφές που πραγματοποιεί η κα Ολγκίν είναι δικές της επιλογές.
Η απάντηση στον Σιντίκ
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής είπε πως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν κίνητρα για να επιστρέψουν στις συνομιλίες και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση γνωρίζει ποια είναι τα κίνητρα αυτά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου έχει διοριστεί προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ ακριβώς για να διερευνήσει τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ακριβώς μέσα από τις δικές μας επίμονες προσπάθειες, έχει επιτευχθεί αυτός ο διορισμός μιας προσωπικότητας που μόλις πριν λίγους μήνες δεν φάνταζε εφικτός.
Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να συμβάλουμε θετικά στη δημιουργία προϋποθέσεων. Να θυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες δέσμη 14 μέτρων που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».
Σε ερώτηση τι είδους διαβεβαιώσεις χρειάζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά για να παρακαθίσει σε συνομιλίες, όπως ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απευθύνεται στον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό που θα πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου ανοίγεται μπροστά μας, μια περίοδο κινητικότητας που σηματοδοτείται από μια σημαντική εξέλιξη, τον διορισμό απεσταλμένης, θα πρέπει όλοι μας στις δημόσιες μας τοποθετήσεις να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών για διάβημα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη συνέντευξη του Ιρφάν Σιντίκ στην εφημερίδα «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή.
«Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην αποστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, Εγγυήτρια Δύναμη, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και συντάκτη των περί Κύπρου ψηφισμάτων, να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος το οποίο θα διευκολύνει την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.
Η σύγκληση του Εθνικού
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό, όπως το έχει αποδείξει, στον πετυχημένο, χρήσιμο, ωφέλιμο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου – στους 11 μήνες διακυβέρνησης έχει συγκαλέσει πέντε φορές το Εθνικό Συμβούλιο – θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο μόλις υπάρξουν εξελίξεις για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πιο σημαντικό ως προς τον θεσμό».
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τη συνάντηση του τέως Προέδρου με την κα Ολγκίν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είχε επικοινωνία με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση με την κα Ολγκίν».
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές της Ολγκίν στην Αθήνα
Εξάλλου, οι συναντήσεις τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου επαφών της, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι.
Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε την κ. Ολγκίν στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι, αμέσως μετά τη συνάντηση που αυτή είχε τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαν, επανέλαβε τη στήριξή του στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει θερμά τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Ευρωπαϊκών αξιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ανοικτά χαρτιά η Αθήνα, με άγνωστες προθέσεις η Άγκυρα, διεκδικώντας ρόλο το Λονδίνο
Τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και ο ΥΠΕΞ εξέπεμψαν το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας, ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.