Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ξεκινά στρατηγικός διάλογος για το μέλλον του αγροτικού τομέα

Οι αγρότες αξίζει να εισακουστούν, είπε την Τρίτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το παιχνίδι ευθυνών και να βρεθούν λύσεις από κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία αγροτών έξω από το κτήριο του ΕΚ στο Στρασβούργο, όπου υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ για τα αποτελέσματα των τελευταίων συνόδων κορυφής, η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη, είπε ότι οι αγρότες, είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ αισθάνονται τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου, με τον πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και λιπασμάτων. «Παρόλα αυτά, εργάζονται σκληρά καθημερινά, για να παράγουν την ποιοτική τροφή που τρώμε. Για αυτό, τους οφείλουμε εκτίμηση, ευχαριστίες και σεβασμό», πρόσθεσε.

Είναι αλήθεια, σημείωσε, ότι τα ζητήματα έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια. «Οι αγρότες μας αξίζουν να εισακουστούν», είπε, σημειώνοντας ότι ανησυχούν για το μέλλον της γεωργίας και για το μέλλον τους ως αγρότες, αλλά και ότι γνωρίζουν επίσης ότι η γεωργία πρέπει να προχωρήσει σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, έτσι ώστε οι εκμεταλλεύσεις τους να παραμείνουν κερδοφόρες τα επόμενα χρόνια. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι αγρότες θα παραμείνουν στην πρώτη θέση σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ξεκίνησε τον Στρατηγικό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας στην ΕΕ στον οποίο έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα, των αγροτικών κοινοτήτων, της βιομηχανίας σπόρων και λιπασμάτων, του τομέα των τροφίμων, αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα, των καταναλωτικών και περιβαλλοντικών ομάδων και της επιστήμης. «Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση μαζί, να μοιραστούμε ιδέες και να αναπτύξουμε σενάρια για το μέλλον», πέρα από μια πολωμένη συζήτηση «και να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη», είπε.

Σημείωσε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας, αρχίζοντας από τις εκμεταλλεύσεις, χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική «και μια προθυμία να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να αναζητήσουμε κοινές λύσεις». «Πρέπει να αποφύγουμε το παιχνίδι ευθυνών και να βρούμε μαζί λύσεις για προβλήματα», είπε, σημειώνοντας ότι η έκθεση που θα υποβληθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα αποτελέσματα και οι συστάσεις από αυτόν τον διάλογο θα συζητηθούν στο Κοινοβούλιο και με τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, και θα αποτελέσουν το θεμέλιο της μελλοντικής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ.

Η κ. φορ ντερ Λάιεν, είπε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει τα πιο υγιεινά και ποιοτικότερα τρόφιμα στον κόσμο, «χάρη στους αγρότες μας», αναφέροντας ότι πρέπει να αμείβονται δίκαια γι' αυτό.

Σημείωσε ότι η ΕΕ παρέχει «τεράστια υποστήριξη» σε αυτόν τον τομέα και ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, και ότι τα χρήματα είναι σημαντικά αλλά δεν είναι το παν. «Οι υγιείς φυσικοί πόροι είναι επίσης το κλειδί για τη διατήρηση υψηλών αποδόσεων», είπε, προσθέτοντας ότι, το γόνιμο έδαφος ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά του βιοπορισμού ενός αγρότη. Όμως το 60-70% των εδαφών στην Ευρώπη είναι τώρα σε κακή κατάσταση, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί αυτό και ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα γι’ αυτό.

Είπε ακόμη ότι η διατήρηση της φύσης μπορεί να είναι επιτυχής μόνο μέσω μιας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω και βασισμένη σε κίνητρα, και εξέφρασε τη θέση ότι αν επιτευχθούν από κοινού οι στόχοι για το κλίμα και το περιβάλλον, οι αγρότες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να βγάζουν τα προς το ζην.

Οι αγρότες μας το γνωρίζουν καλά αυτό. Πρέπει να τους εμπιστευτούμε περισσότερο. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Επιτροπή πρότεινε SUR, με τον άξιο στόχο να μειώσει τους κινδύνους των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Αλλά η πρόταση SUR έχει γίνει σύμβολο πόλωσης. Έχει απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο. Γι' αυτό θα προτείνω στο Σώμα να αποσύρει αυτήν την πρόταση. Αλλά φυσικά, το θέμα παραμένει και για να προχωρήσουμε, χρειάζεται περισσότερος διάλογος και διαφορετική προσέγγιση. Και σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μια νέα πρόταση πολύ πιο ωριμασμένη με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ακόμη ότι, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR), (η οποία στοχεύει στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στο μισό έως το 2030), έχει απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο και γι' αυτό, θα προτείνει όπως αποσυρθεί αυτή η πρόταση. Το θέμα παραμένει όμως, πρόσθεσε, και για να υπάρξει πρόοδος, χρειάζεται περισσότερος διάλογος και διαφορετική προσέγγιση, και σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μια νέα πρόταση πολύ πιο ώριμη, με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του ΕΚ τις δικές τους παρεμβάσεις αναφέρθηκαν στην ανάγκη να βρεθούν λύσεις από κοινού μακριά από λαϊκισμό.

Λίγο μετά τις 10.00 (11.00 ώρα Κύπρου) μαζεύτηκε μικρός αριθμός αγροτών με τρακτέρ έξω από το κτήριο του ΕΚ, ενώ αναμενόταν και διαμαρτυρία από δεύτερη ομάδα αγροτών, νωρίς το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι, οι Ευρωβουλευτές, σύμφωνα με την ατζέντα, θα συζητήσουν το πρωί της Τετάρτης, πώς θα ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στα αιτήματα των αγροτών και πώς θα προωθήσει τη δίκαια αμειβόμενη γεωργία στην ΕΕ.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ