Έχτισαν νέες γέφυρες επικοινωνίας ΔΗΚΟ και Προεδρικό με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 06 Φεβρουαρίου 2024
Τρόπους για βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας και καλύτερο συντονισμό συζήτησε η Γραμματεία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από πριν, ωστόσο έγινε λίγες ώρες μετά την ολοήμερη κοινή συνεδρία της Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, κατά την οποία είχαν συζητηθεί εκτενώς οι σχέσεις του κόμματος με την Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, κατά την εσωκομματική συζήτηση της Κυριακής εκφράστηκαν εκ νέου κάποια παράπονα που υπήρχαν αναφορικά με την αντιμετώπιση του κόμματος από την Κυβέρνηση. Αν και είναι προφανές, μέσα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθεώρησε κάποιες από τις προσεγγίσεις του για τα κόμματα, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει περιθώριο για καλύτερη συνεργασία και συνεννόηση. Η ανησυχία προκύπτει το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της συμπολίτευσης, είναι και το πιο εκτεθειμένο στην φθορά της εξουσίας. Και ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εισπράξει το οποιοδήποτε κόστος αναπόφευκτα προκύπτει από τη διακυβέρνησή του σε τέσσερα χρόνια, τα κόμματα που τον υποστηρίζουν θα το εισπράξουν τον Ιούνιο, με το μεγαλύτερο κομμάτι να αντιστοιχεί αναλογικά στο ΔΗΚΟ, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει κάποια ανησυχητικά μηνύματα. Γι’ αυτό και θέλει ενίσχυση των διαδικασιών, ώστε αφενός να αποφεύγονται λάθη και αστοχίες και αφετέρου να προβάλλεται πολύ καλύτερα το κυβερνητικό έργο και τα καλά να αντισταθμίζουν τα όποια κακά προκύπτουν.
Προφανώς υπάρχει ενόχληση από κάποιες αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως η ανακοίνωση μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, με αποτέλεσμα το κόμμα του Κέντρου να πιαστεί εξ απροόπτου και να έχει κάποιες αμφιβολίες. Αυτά συζητούνται εδώ και καιρό στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ και επαναλήφθηκαν και κατά τη συνεδρία της Κυριακής, ενώ φαίνεται να διατυπώθηκαν με μεγάλη ειλικρίνεια προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Πάντως, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε εάν εκφράστηκε δυσαρέσκεια ότι «δεν μπορώ να μιλήσω εγώ εκ μέρους του ΔΗΚΟ. Όλες οι αποφάσεις αφορούν εμένα, άρα, η οποιαδήποτε ευθύνη ή δυσαρέσκεια είναι προς το δικό μου πρόσωπο, όπως και η ευθύνη για κάθε επιλογή». Ανέφερε, επίσης, πως «είχαμε μια συνάντηση με τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ, μέσα στο πλαίσιο των επαφών, ένα χρόνο μετά και από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ανταλλάξαμε απόψεις και για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, για θέματα συνεργασία και άλλα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος αντιλήφθηκε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό, καθώς θα βοηθούσε συνολικά και την εικόνα της Κυβέρνησης. Άλλωστε, ένα από τα ζητήματα που έθεσε το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με πηγές, είναι ότι η απουσία επαρκούς ενημέρωσης δεν επιτρέπει στο κόμμα να προβάλλει το κυβερνητικό έργο όσο θα ήθελε, καθώς μαθαίνει εκ των υστέρων την εφαρμογή πολιτικών που βρίσκονταν στο πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη ή ενέργειες που θεωρεί πολύ θετικές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για να τις προωθήσει σωστά. Στο ΔΗΚΟ επισημαίνουν ότι, λόγω μεγέθους, εκπροσωπούνται πολύ περισσότερο από τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ στη δημόσια σφαίρα, και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιούν αυτές τις εμφανίσεις και παρεμβάσεις για προώθηση των θετικών δράσεων.
Σε γενικές γραμμές η συζήτηση κρίθηκε παραγωγική. Μεταξύ των αποφάσεων που φαίνεται να λήφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ηγεσία του ΔΗΚΟ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα επιδιωχθεί καλύτερος συντονισμός με πιο στενή επαφή μεταξύ των βουλευτών του κόμματος και των Υπουργών της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την προώθηση του κυβερνητικού έργου στη Βουλή και μεγαλύτερη συμβολή από πλευράς του κόμματος. Ταυτόχρονα, θα οριστεί και ένα άτομο στο ΔΗΚΟ το οποίο θα αναλάβει την επικοινωνία με το Προεδρικό, ώστε να διευκολυνθεί η συνεννόηση. Στο τραπέζι έπεσαν επίσης και άλλες ιδέες, με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος με την συμβολή του ΔΗΚΟ.
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά το θέμα του κυβερνητικού έργου, το κόμμα του Κέντρου είναι σε γενικές γραμμές αρκετά ικανοποιημένο, καθώς θεωρεί πως η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει πολλά πράγματα και κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Εκεί που στο ΔΗΚΟ υπάρχουν ανησυχίες είναι το Κυπριακό, το οποίο τελικά απασχόλησε και το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης την Κυριακή. Οι ανησυχίες δεν αφορούν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους χειρισμούς του, οι οποίοι μέχρι στιγμής κρίνονται ορθοί, αλλά το ευρύτερο σκηνικό, την στάση της Τουρκίας και τις πιέσεις που θα ασκηθούν προς την πλευρά μας. Κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, κατά την οποία έλαβαν όλοι οι παρευρισκόμενοι τον λόγο, δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη της Γραμματείας του ΔΗΚΟ να εκφράσουν αυτές τις ανησυχίες αλλά κυρίως να τοποθετηθούν επί των πιθανών σεναρίων που υπάρχουν για την στάση της Τουρκίας και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του Κυπριακού και των σχέσεων με την Κυβέρνηση, εκτενής συζήτηση έγινε την Κυριακή και για τις διπλές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκαν τέσσερα πρόσωπα που θα στηρίξει το ΔΗΚΟ στην επαρχία Πάφου. Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη στη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, τον Εύρο Λοϊζίδη για τη Δημαρχία Πάφου, τον Μαρίνο Λάμπρου για τη Δημαρχία Ακάμα και τον Κυριάκο Χατζηβασίλη για τη Δημαρχία Ανατολικής Πάφου.