Ο εσωτερικός προεκλογικός, ο μακρύς δρόμος του ΔΗΣΥ στις εκλογές και η αναζήτηση της ηρεμίας
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 06 Φεβρουαρίου 2024
Με το ακουστικό στο χέρι βρίσκονται οι υποψήφιοι για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές, εν μέσω της εσωκομματικής κρίσης. Με δεδομένο ότι οι δύο γυναίκες, Ελένη Σταύρου και Χριστιάνα Ξενοφώντος, θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο με βάση τον εσωτερικό κανονισμό που προνοεί ποσοστώσεις για γυναίκες και νέους, το Πολιτικό Γραφείο θα έχει να επιλέξει τους υπόλοιπους τέσσερις υποψήφιους ανάμεσα σε επτά άντρες.
Υπενθυμίζεται ότι οι επτά υποψήφιοι είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μάριος Πελεκάνος, ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης, οι πρώην Υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη Κωνσταντίνος Πετρίδης και Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο Χρίστος Αγγελίδης και ο Ονισήφορος Ιορδάνους.
Το σκηνικό θα μπορούσε να ανατραπεί αν η Αννίτα Δημητρίου προχωρούσε σε ορισμό κατ’ επιλογήν υποψηφίου, ιδιαίτερα αν το πρόσωπο αυτό ήταν γυναίκα ή κάτω των 35 ή και τα δύο. Ωστόσο, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέλεξε τελικά να μην ασκήσει το δικαίωμά της, αφού τα πολλά προβεβλημένα στελέχη που βρίσκονται ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους εξασφαλίζουν ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο με αναγνωρίσιμους υποψήφιους, χωρίς να χρειάζεται απαραιτήτως να ενδυναμωθεί με την προσθήκη μιας τρίτης προσωπικότητας. Όπως η ίδια ανέφερε σε ανακοίνωσή της, «υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον στην υποβολή υποψηφιοτήτων και όπως διαμορφώνεται η εικόνα κρίνουμε ότι παρουσιάζει ήδη εξαιρετική δυναμική, με μια πλειάδα αξιόλογων και ικανότατων υποψηφίων, που μπορούν να μας εκπροσωπήσουν επάξια στο Ευρωκοινοβούλιο».
Ανεξαρτήτως τι θα έπραττε η κ. Δημητρίου και αν οι εκλογικές συνθήκες θα ήταν πιο δύσκολες ή εύκολες, οι υποψήφιοι έπιασαν ήδη δουλειά. Το πολύ μικρό εκλογικό σώμα, αφού περίπου 135 άτομα έχουν δικαίωμα ψήφου, επιτρέπει εντός της εβδομάδας να έχουν προσωπική επαφή όλοι με όλους και να εξηγήσουν τις θέσεις τους και, ως εκ τούτου, επιδιώκουν αυτή την επικοινωνία. Σε αντίθεση με διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη βάση, αυτή τη φορά όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου είναι άτομα που γνωρίζονται πολλά χρόνια με όλους τους υποψηφίους, έχουν δώσει κοινούς αγώνες μαζί και, σε γενικές γραμμές, υπάρχει μία οικειότητα και εύκολη πρόσβαση.
Αυτός ο ανταγωνισμός εξελίσσεται, βέβαια, ενώ η τεράστια κρίση των Προεδρικών επανήλθε δριμύτερη τις προηγούμενες ημέρες και πρωταγωνιστούσε στην ειδησεογραφία, με πάρα πολλά επεισόδια. Κάποιοι εκτιμούσαν ότι καταγράφηκε ήδη η κορύφωση της αναβίωσης και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα πράγματα ξεκίνησαν να ξεθυμαίνουν, με αποτέλεσμα να υπήρχε η αισιοδοξία ότι ο ΔΗΣΥ θα επανέλθει σε πιο φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, η ελπίδα αποδείχθηκε φρούδα, καθώς έσκασε η βόμβα πως υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές κατήγγειλε στην ηγεσία πως υπήρξε καλπονοθεία, την οποία διασύνδεσε με τις Προεδρικές Εκλογές.
Ο Άριστος Γεωργίου είναι δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στον Δήμο Ύψωνα και ήθελε να βρίσκεται εκ νέου στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο Ύψωνας είναι μία από τις έξι περιοχές που οι ενδιαφερόμενοι για το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν περισσότεροι από ότι οι διαθέσιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ενδοκομματικές εκλογές. Όπως κατήγγειλε στην πρόεδρο του κόμματος, το αποτέλεσμα της καταμέτρησης ήταν πολύ στενό και επανακαταμετρήθηκε έξι φορές. Τις πέντε κέρδιζε με δύο ψήφους διαφορά, ενώ την έκτη ήταν ισόπαλος με τον υποψήφιο Νεόφυτο Νικολάου. Στην επαναπακαταμέτρηση που έγινε την επόμενη μέρα, έχασε τη θέση στο ψηφοδέλτιο για δύο ψήφους. Όπως υποστηρίζει, δέχθηκε λεκτική επίθεση από εμπλεκόμενους, επειδή στις Προεδρικές Εκλογές υποστήριζε τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Άμεση ήταν η αντίδραση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, η οποία αποφάσισε να διερευνήσει τις καταγγελίες. Κληθείς από τον REPORTER, να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε ότι «η καθαρότητα και η εγκυρότητα της Δημοκρατίας και των εκλογικών διαδικασιών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την παράταξή μας και θα το διερευνήσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία είχε επικριθεί έντονα από το «αβερωφικό»στρατόπεδο, μετά την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου να δώσει το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου στον Κωστάκη Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ενεργά τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές. Αυτή τη φορά, η υπόνοια είναι πως κάποιος ενδεχομένως να αλλοίωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επειδή ο επηρεαζόμενος είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέρσι.
Όποια και αν είναι η έκβαση της διερεύνησης, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και η νέα καταγγελία είναι ενδεικτικά της έχθρας που συνεχίζει να επικρατεί στις τάξεις του κόμματος αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές. Ακόμη και αν τους προηγούμενους μήνες υπήρχε φαινομενική ηρεμία, όπως διαφάνηκε τα έντονα συναισθήματα διατηρούνταν και απλώς η δημόσια αντιπαράθεση είχε «κοιμηθεί». Όμως η ύπαρξη εσωκομματικών διαδικασιών την ξύπνησε με τον χειρότερο τρόπο, καθώς μετατράπηκαν για κάποιους σε μάχη επικράτησης και θα ήταν σοβαρότατο πρόβλημα εάν η αντιπαλότητα αυτή μεταφερόταν και στη διαδικασία για την επιλογή των υποψηφίων των Ευρωεκλογών το Σάββατο, ένα παγκύπριο ψηφοδέλτιο με πολύ πιο μεγάλη σημασία από μερικές περιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, στην πραγματικότητα αυτή η αντιπαράθεση δεν αφορά την πλειοψηφία των Συναγερμικών, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κανένα στρατόπεδο και επιμερίζουν τις ευθύνες πολύ διαφορετικά από όσους βρίσκονται στις αντίπαλες πλευρές, έχοντας ως προτεραιότητα το καλό του κόμματος. Ωστόσο ο έντονος αλλά και δημόσιος χαρακτήρας της επηρεάζει όλους και κυρίως την ίδια την παράταξη, γι’ αυτό και θα ήθελαν τα πράγματα να μπουν σε μια σειρά το συντομότερο δυνατόν, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα επουλώσει τις πληγές.
Οι πρώτοι που έχουν αυτή την ελπίδα είναι, φυσικά, όσοι βρίσκονται στην ανώτατη ηγεσία του ΔΗΣΥ, οι οποίοι κληρονόμησαν αυτή την κατάσταση και από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να καλλιεργήσουν συνθήκες ενότητας. Η αντιπαράθεση έχει αντίκτυπο πάνω τους, αφού για τα στρατόπεδα όλες οι αποφάσεις τους ελέγχονται μέσα από τους στρεβλούς φακούς των «αναστασιαδικών» και των «αβερωφικών», ενώ υπάρχει και ο φόβος πως, στο πλαίσιο της μάχης επικράτησης στο κόμμα, κάποιοι περιμένουν ένα εκλογικό στραβοπάτημα για να τους αποδώσουν την ευθύνη. Γι’ αυτό και θεωρείται πολύ σημαντικό να υπάρξει σωστή προεκλογική δουλειά, ώστε να διατηρηθούν οι δύο έδρες και η πρωτιά στις Ευρωεκλογές και να έχουν μια καλή πορεία οι εκλεκτοί του κόμματος στις διάφορες βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να επιβεβαιωθεί ότι έγιναν καλές συμφωνίες στο πλαίσιο των συνεργασιών. Δεδομένου, δε, ότι κάποιοι απειλούν ότι θα κάνουν άλλες επιλογές από αυτές του κόμματος, ως αντίδραση σε αποφάσεις που λήφθηκαν, προφανώς υπάρχουν επιπλέον προκλήσεις στο κόμμα, που έτσι κι αλλιώς θα αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω των πληγών των Προεδρικών.
Πάντως, η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών το Σάββατο, δεν είναι ο τελευταίος σταθμός, καθώς υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά την άλλη εκλογική διαδικασία, με μεγαλύτερη να αποτελεί το πρόσωπο που θα υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ για τη Δημαρχία Παραλιμνίου-Δερύνειας. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει συνωστισμός ενδιαφερομένων προερχόμενων από την Δεξιά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τουλάχιστον δύο στελέχη του ΔΗΣΥ, αν όχι περισσότερα, να είναι αντίπαλοι, δεδομένων των εξαγγελιών υποψηφιοτήτων και προθέσεων. Υπό τα δεδομένα, ελλοχεύει ο κίνδυνος η σπίθα που θα ανάψει να μετατραπεί και πάλι σε φωτιά, αν και δεν είναι αντίστοιχη περίπτωση με αυτήν του Κωστάκη Κωνσταντίνου, καθώς εκεί ο ανταγωνισμός αφορά τις προσωπικές φιλοδοξίες και όχι την κρίση των Προεδρικών Εκλογών. Αφού ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα από συνεργασία με τη ΔΗΠΑ, τότε η ηγεσία θα μπορεί να πάρει μια βαθιά ανάσα για τώρα. Υπάρχει, όμως, μακρύς και δύσκολος δρόμος μέχρι τις διπλές εκλογές.