Με ανοικτά χαρτιά η Αθήνα, με άγνωστες προθέσεις η Άγκυρα, διεκδικώντας ρόλο το Λονδίνο

Τον νέο γύρο επαφών της εκτός Κύπρου, εγκαινιάζει σήμερα η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με πρώτο σταθμό την Αθήνα. Πρόκειται για ένα γύρο επαφών, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου και του επικείμενου ταξιδιού της στην Άγκυρα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με Τούρκους αξιωματούχους.

Σήμερα στις έντεκα το πρωί, η κα. Ολγκίν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί η ώρα της συνάντησής της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η γραμμή που αναμένεται ότι η Αθήνα θα τηρήσει στις επαφές των κορυφαίων αξιωματούχων της με την κα. Ολγκίν, είναι ότι η Ελλάδα παραμένει πλήρως ευθυγραμμισμένη με την Κυπριακή Κυβέρνηση, όσον αφορά την προώθηση μιας λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στηρίζει αναφανδόν μια λύση που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ θα υπογραμμίσει πως τα σχέδια για λύση δύο κρατών βρίσκονται εκτός συζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μηνύματα που έστειλε, η ανησυχία που εισέπραξε και το καθοριστικό ταξίδι της Ολγκίν στην Άγκυρα

Επιπλέον η Αθήνα, θα υποδείξει ότι η ευθύνη βρίσκεται ξεκάθαρα στην Τουρκία, κάτι το οποίο έδειξε να αντιλαμβάνεται η κα. Ολγκίν κατά τη διάρκεια των επαφών της στη Λευκωσία, η οποία θα πρέπει να αποδείξει με απτές ενέργειες, ότι έχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολούθως η κα. Ολγκίν αναμένεται να ταξιδέψει για την Άγκυρα. Το γεγονός, πάντως, πως ούτε το πρόγραμμα της έχει καθοριστεί, αλλά ούτε και με το ποιους θα συναντηθεί, ενδεχομένως να αποτελεί και ένα στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας.

Την ώρα που στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, η Τουρκία επέλεξε να υποβαθμίσει την επίσκεψη Ολγκίν και να μην αφήσει πολλά περιθώρια για εξαγωγή συμπερασμάτων, σε σχέση με τις προθέσεις της. Έχει ενδιαφέρον ωστόσο, αν τελικά ο κ. Ερντογάν δεχθεί την κα. Ολγκίν, τα μηνύματα που θα επιδιώξει να της στείλει.

Εκεί αναμένει και η Λευκωσία να αντιληφθεί, εάν όντως οι όποιες μεγάλες ή μικρές προσδοκίες καλλιεργήθηκαν στα τέλη του 2023, επιβεβαιώνονται ή πρόκειται, για ακόμα μια φορά, για πολιτικά παιχνίδια του Τούρκου Προέδρου. Αν πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος ή οποιοσδήποτε άλλος Τούρκος αξιωματούχος που θα συναντηθεί με την κα. Ολγκίν, επαναλάβει τις πάγιες και απαράδεκτες θέσεις που καθημερινά αραδιάζει ο κατοχικός ηγέτης, τότε αντιλαμβάνεται κανείς, πως η όποια προσπάθεια της κας. Ολγκίν, θα έχει την τύχη των προηγούμενων. Θα πρόκειται δηλαδή, για μια τρύπα στο νερό που δεν θα καταλήξει πουθενά.

Αν πάλι, οι τουρκικές θέσεις, είναι διαφορετικές από τις θέσεις Τατάρ και η Άγκυρα ανοίξει ακόμη περισσότερο το παραθυράκι ελπίδας στο Κυπριακό, τότε θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα το εισπράξει αυτό ο κατοχικός ηγέτης, που τα τελευταία χρόνια, έβλεπε τον Ταγίπ Ερντογάν, ως τον εγγυητή της δικής του υπόστασης και του ψευδοκράτους.

Συμπερασματικά, την ώρα που η Αθήνα υποδέχεται την κα. Ολγκίν με ανοιχτά χαρτιά, δύο δεδομένα δίδουν το στίγμα των τουρκικών προθέσεων. Πρώτον, το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής κυβέρνησης στη συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα και δεύτερο το περιεχόμενο των τουρκικών θέσεων που θα εκφραστούν. Πάντως, οι πληροφορίες φέρουν τον Ταγίπ Ερντογάν να μη συναντάται με την κα. Ολγκίν και να εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του, Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος, θεωρητικά, έχει στο χαρτοφυλάκιο του τα θέματα του Κυπριακού.

Αυτά θα διαμορφώσουν σε γενικές γραμμές και ποια θα είναι η ροή των πραγμάτων το επόμενο διάστημα. Από εκεί και πέρα, η περιοδεία της κας. Κουεγιάρ, θα συνεχιστεί με άλλες δύο στάσεις. Μια στις Βρυξέλλες και μια στο Λονδίνο, όπου θα έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και την Βρετανική κυβέρνηση, αντίστοιχα.

Στις Βρυξέλλες, η κα. Κουεγιάρ, αναμένεται να ακούσει τις πάγιες θέσεις των θεσμών της ΕΕ, για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, την ετοιμότητα της ΕΕ για να συμβάλει με κάθε τρόπο, αλλά και την ανάγκη, η λύση αυτή να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Gymnich σε Άγκυρα-«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από το Κυπριακό»

Το δικό της ενδιαφέρον έχει η επίσκεψη της κας. Ολγκίν στο Λονδίνο, στη σκιά των τοποθετήσεων του Βρετανού ύπατου αρμοστή στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος λίγο πολύ δικαιολόγησε τις εκτός πλαισίου τουρκικές θέσεις για κυριαρχική ισότητα. Ο κ. Σιντίκ, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, εξέφρασε τη θέση πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να μπουν σε μία διαδικασία χωρίς τέλος, να συνεχίσουν απομονωμένοι, χωρίς αναγνώριση και χωρίς την όποια σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. «Γι’ αυτό τον λόγο θέλουν κάποια κίνητρα για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα τους κάνουν να νιώσουν ασφάλεια και θα ενισχύσουν την πεποίθησή τους ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να βγει από τη διαδικασία αυτή τη φορά».

Τις θέσεις Σιντίκ σχολίασε με επίσημο τρόπο η Λευκωσία, η οποία αφού ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται τις θέσεις του Βρετανού ύπατου αρμοστή, υπέδειξε με νόημα πως στο παρόν στάδιο, θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί με τις δηλώσεις τους, «πόσο μάλλον από μια χώρα που έχει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι και εγγυήτρια δύναμη».

Αυτή η εξέλιξη, δημιουργεί και νέο ενδιαφέρον για το ποιες είναι οι θέσεις που επίσημα η βρετανική Κυβέρνηση θα μεταφέρει στην κα. Ολγκίν και κατά πόσον αυτές, ταυτίζονται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη διεθνή νομιμότητα. Ακολούθως, η κα. Ολγκίν, έχοντας στις αποσκευές της τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων, θα επιστρέψει στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα ετοιμάσει τις αναφορές της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, πριν επιστρέψει τον ερχόμενο Μάρτιο για το δεύτερο ταξίδι της στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάει το δάχτυλο στον Σιντίκ η Λευκωσία-«Μη αποδεκτή η θέση του για κίνητρα στους Τ/κ»

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος