«Μικρά παιδιά στερούνται τη θέρμανση λόγω ακρίβειας»-Φωνάζουν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι

Στα όριά τους φαίνεται ότι έφτασαν αρκετές οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά, λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών σε όλους τους τομείς, με κάποιες μάλιστα να στερούνται τα βασικά, ως συνέπεια της κατάστασης. Αυτό φαίνεται να είναι και το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολυμελείς οικογένειες, το οποίο αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης ενώπιον της Βουλής, σε μία συνεδρία που θα εξεταστεί το θέμα της αύξησης του επιδόματος τέκνου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες είναι γνωστά, αφού οι εκπρόσωποι για χρόνια τώρα, βγαίνουν μπροστά και τα φωνάζουν με την κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί. Προβλήματα που λόγω της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη δύο πολεμικές συγκρούσεις που επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο, προκαλώντας αβεβαιότητα για το μέλλον, έχουν γιγαντωθεί, ειδικά για εκείνες τις οικογένειες που για να καταφέρουν να επιβιώσουν βασίζονται στα επιδόματα που λαμβάνουν, όπως αυτό του επιδόματος τέκνου.

Ενός επιδόματος, που όπως καταγγέλλουν οι αρμόδιες οργανώσεις, έχει κουτσουρευτεί από το 2013, όπως και πολλά άλλα, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατούσε τότε και ενώ από το 2023 έχουν επιστραφεί τα πλείστα στο αρχικό τους ποσό, το επίδομα τέκνου παραμένει στα ίδια επίπεδα.

«Την 1/1/2013 μας αφαίρεσαν 9% από το επίδομα τέκνου. Όλες οι αποκοπές που έγιναν την περίοδο της κρίσεως, σε μισθούς ή συντάξεις, όλα επεστράφησαν από την 1/1/2023. Το μόνο που δεν έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα, είναι το επίδομα τέκνου, το 9%. Το κόστος σήμερα είναι 1,1 εκατομμύριο ευρώ, για τις υπάρχουσες πολύτεκνες οικογένειες. Εκείνο που είπα και στην υφυπουργό Πρόνοιας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε, είναι ότι δεν δέχομαι ως αύξηση του επιδόματος τέκνου το 5% που προωθεί η Κυβέρνηση και της είπα ότι αν το θεωρεί αύξηση, να μας επιστρέψουν και το 9% που μας έχουν αποκόψει από το 2013», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της παγκύπριας οργάνωσης πολύτεκνων οικογενειών, Ντίνος Ολύμπιος.

Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές, τόσο των αγαθών, όσο και των λογαριασμών, όπως είναι το ρεύμα, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις προς τις πολύτεκνες οικογένειες, που αναγκάζονται να μετρούν προσεκτικά τα λεφτά τους, ώστε να είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα με αξιοπρέπεια.

«Έχουμε πολλές οικογένειες που στερούνται τα βασικά αγαθά και έχουν πρόβλημα. Επίσης, θεωρώ ότι δεν είναι αύξηση το 5%. Όλα έχουν πάει πάνω, όλοι οι δείκτες των τιμών και οι πολύτεκνοι της Κύπρου είναι οι αδικημένοι, σε σχέση με την Ευρώπη, που έχουν ληφθεί μέτρα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και αν έχουν κάποιο οικόπεδο, λες και αυτό θα τους δώσει τροφή».

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι είναι ότι, στις περιπτώσεις που το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις 50,000 ευρώ, τότε δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα στήριξης, αφού υπάρχουν τα κριτήρια που έχει θέση η Κυβέρνηση, κάτι που οι ίδιοι θεωρούν αδικία. «Δυστυχώς, όμως, κανένας δεν μας λαμβάνει υπόψη και δεν ξέρουμε γιατί, λες και είμαστε οι φτωχοί συγγενείς του τόπου. Καθημερινά θέτουμε τα θέματά μας στην Κυβέρνηση, όμως δεν έχουμε εισακουστεί».

«Μικρά παιδιά στερούνται τη θέρμανση»

Τα ίδια και περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πενταμελείς οικογένειες, αφού έχουν αρκετά έξοδα, για να μπορούν να επιβιώνουν, όμως δεν είναι ανάλογα τα επιδόματα που λαμβάνουν από πλευράς Κυβέρνησης.

«Είναι γενικά παραδεχτό ότι όσο πιο μεγάλη είναι η οικογένεια, τόσο περισσότερα προβλήματα έχει, όταν υπάρχουν αυξήσεις σε όλα. Να επικεντρωθούμε στα βασικά, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια, όπως είναι τα καύσιμα. Όταν έχεις τρία παιδιά, τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα από οικογένεια που έχει λιγότερα παιδιά. Με 2-3 ευρώ αύξηση στο επίδομα τέκνου που έχει δοθεί σήμερα, δεν μπορείς να καλύψεις τίποτα», επεσήμανε ο πρόεδρος της παγκύπριας οργάνωσης πενταμελούς οικογένειας (ΠΟΠΟ), Ευγένιος Στρούθος.

Αυτό που τονίζεται από πλευράς ΠΟΠΟ είναι ότι τα προβλήματα διαβίωσης των πενταμελών οικογενειών είναι διαχρονικά, αφού για τον ένα ή τον άλλο λόγο κάποιοι δυσκολεύονται, ωστόσο η ακρίβεια και οι αυξήσεις έχουν φέρει τους τρίτεκνους στα όριά τους.

«Λόγω της ακρίβειας, υπάρχουν οικογένειες που στερούνται τα βασικά. Μικρά παιδιά στερούνται τη θέρμανση, οικογένειες στερούνται την ηλεκτρική ενέργεια, επειδή σκέφτονται αν θα βάλουν πλυντήριο ή αν θα σιδερώσουν, επειδή είναι πανάκριβο. Μία μάνα σκέφτεται δύο και τρεις φορές. Αυτά όλα, όταν είναι μεγάλη οικογένεια, είναι δύσκολα. Οι τρίτεκνες οικογένειες θέλουν στήριξη».

Το γεγονός ότι οι πολυμελείς οικογένειες αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα, έχει ακόμη μία αρνητική συνέπεια, που είναι ότι δεν παίρνουν την απόφαση να κάνουν κι άλλα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι διογκώνεται το πρόβλημα της υποογεννητικότητας και του δημογραφικού, με την οργάνωση πενταμελούς οικογένειας να ζητά επιτακτικά από το κράτος να λάβει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Χρειάζονται πολλά πράγματα να γίνουν, όπως είναι οι υποδομές. Δεν μπορεί σήμερα μία οικογένεια, στην οποία εργάζονται και μητέρα και πατέρας, να αναγκάζονται να ψάχνουν σχολεία για να πάρουν τα παιδιά τους, επειδή δεν υπάρχουν βρεφονηπιοκομικοί σταθμοί ή Ολοήμερα Σχολεία. Δεν γίνεται να μην υπάρχει ένας σταθμός τις Κυριακές για να πάρουν τα παιδιά ή στις γιορτές ή το καλοκαίρι. Πρέπει να στηρίξουμε την οικογένεια και αυτούς που θέλουν να κάνουν παιδιά».

Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή

Μετά από διάφορες καταγγελίες που έχει λάβει, αλλά και αξιολογώντας την κατάσταση, η Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε να εξετάσει το θέμα της αύξησης του επιδόματος τέκνου, κάτι που ήταν και προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Υπάρχει μία εξαγγελία από πλευράς Κυβέρνησης για αύξηση του επιδόματος τέκνου στο 5%. Έχει ζητηθεί να συζητηθεί το θέμα και στην Επιτροπή, από συναδέλφους και κρίνουμε την ανάγκη να συζητήσουμε αν υπάρχει δυνατότητα η αύξηση να είναι πέραν του 5%. Από την μία θέλουμε να δούμε που βρίσκεται αυτή η εξαγγελία της Κυβέρνησης, επειδή θα χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση και από την άλλη θέλουμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα της αύξησης του ποσοστού, για τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς.

Δειτε Επισης

Ενίσχυση για αντιμετώπιση προβλημάτων αρδευτικών τμημάτων ενέκρινε το Υπουργικό
Έγκριση από Υπουργικό χορηγίας για δύο σχολικά μουσεία εντός ιστορικών σχολείων
Η Τζόζη Χριστοδούλου αρμόδια παρακολούθησης των διατάξεων για καταπολέμηση του σεξισμού
Ικανοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για αναθεώρηση κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της μέριμνας
Διεύρυνση πρόσβασης φοιτητών και προσέλκυση επαγγελματιών από εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό
«Καμία αποκοπή, το μέλλον μας δεν διαπραγματεύεται»-Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την χορηγία (pics)
Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί υποστελέχωσης της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο ο ΟΚΥπΥ
Στα σκαριά νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα-Επισκέφτηκε το Μακάρειο ο Δαμιανός
Αναθεώρηση σχεδίου start-up visa ενέκρινε το Υπουργικό
Με βάση τα νέα κριτήρια εξετάζονται οι εκκρεμούσες αιτήσεις στην Υπηρεσία Μέριμνας