Κουνάει το δάχτυλο στον Σιντίκ η Λευκωσία-«Μη αποδεκτή η θέση του για κίνητρα στους Τ/κ»
13:01 - 05 Φεβρουαρίου 2024
Η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη θέση που εξέφρασε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Ιρφάν Σιντίκ ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν κίνητρα για την επανέναρξη των συνομιλιών.Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου στο σημερινό στάδιο που βρίσκεται το Κυπριακό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.
«Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά σε αυτό το στάδιο που είναι πάρα πολύ ευαίσθητο, πόσο μάλλον από μια χώρα που έχει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι και εγγυήτρια δύναμη», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μηνύματα που έστειλε, η ανησυχία που εισέπραξε και το καθοριστικό ταξίδι της Ολγκίν στην Άγκυρα
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή χθες, ο κ. Σιντίκ είπε ότι οι Τ/κ δεν θέλουν να μπουν σε μία διαδικασία χωρίς τέλος, να συνεχίσουν απομονωμένοι, χωρίς αναγνώριση και χωρίς την όποια σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. «Γι’ αυτό τον λόγο θέλουν κάποια κίνητρα για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα τους κάνουν να νιώσουν ασφάλεια και θα ενισχύσουν την πεποίθησή τους ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να βγει από τη διαδικασία αυτή τη φορά».
Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, «πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της αμεροληψίας οπόταν αυτό ισχύει για τη δήλωση που έκανε για το θέμα ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους Τ/κ και για το θέμα των μέτρων».«Τα μέτρα προς τους Τ/κ απευθύνονται προς τους Τ/κ πολίτες, δεν απευθύνονται προς την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων», ξεκαθάρισε.
ΕΔΕΚ: Ύποπτος ο ρόλος της Βρετανίας
Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, η ΕΔΕΚ εξέδωσε σε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για διαχρονικό ύποπτο ρόλο των Βρετανών στο Κυπριακό. «Τον ύποπτο ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό και την απροκάλυπτη στάση του Λονδίνου υπέρ της τουρκικής πλευράς, αποδεικνύει με τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Ιρφάν Σιντίκ».
Στην ουσία, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, «ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής ζητεί από την πλευρά μας να αποδεχτεί την απαράδεκτη τουρκική αξίωση για αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» του ψευδοκράτους, για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και καλεί την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να κινηθεί στην πιο πάνω κατεύθυνση».
«Βεβαίως ο ύποπτος ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό, δεν αναδεικνύεται τώρα, αλλά συνεχίζεται από το 1960 και ας μη ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα ο εμπνευστής και συντάκτης του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν, ήταν ο βρετανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Χάνεϊ», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
Ζητά σύγκληση Εθνικού η Αννίτα
Εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, εκφράζει σε δήλωση της την ανάγκη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. «Βρισκόμαστε πραγματικά σε μία κομβική στιγμή στο κυπριακό, όπου οι σωστοί χειρισμοί για τη διαμόρφωση στρατηγικής σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο επιβάλλουν τον πλήρη συντονισμό όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Όπως εξίσου σημαντικό, συνεχίζει, «είναι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, μέσα από τις επαφές της, να αποκομίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα, για το πώς έχουν τα πράγματα».
Και προσθέτει πως, «το κλειδί για να επιτύχουμε τη συλλογικότητα που χρειάζεται, προκειμένου να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, προς άρση του αδιεξόδου και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, βρίσκεται στην άμεση και ενδελεχή ενημέρωση για τα διαμειφθέντα, όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει η κα. Δημητρίου, «γι’ άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε την ανάγκη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Και μάλιστα σε τακτική βάση. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει σοβαρά υπόψη τον συμβουλευτικό και ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Εθνικό Συμβούλιο για να υπάρχει κοινή γραμμή σε αυτή την πολύ σημαντική χρονική συγκυρία για το κυπριακό πρόβλημα».
Επαφές Ολγκίν
Για τις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος είπε ότι «περιμένουμε το αποτέλεσμα των επαφών της στην Αθήνα και βεβαίως στην Αγκυρα και ασφαλώς στο Λονδίνο και Βρυξέλλες».
Για μας, πρόσθεσε, «είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να πάμε διαπραγματεύσεις αλλά θα κριθούμε όλοι όχι από τις προθέσεις μας αλλά από τις ενέργειες μας. Εμείς και αύριο το πρωί είμαστε έτοιμοι να πάμε σε διαπραγματεύσεις, βάσει των ψηφισμάτων του ΣΑ και το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ολγκιν, η οποία αναχώρησε ήδη από την Κύπρο, θα έχει αύριο συναντήσεις στην Αθήνα. Αναμένεται να γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Στην Άγκυρα θα βρίσκεται αργότερα αυτή τη βδομάδα αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι συναντήσεις της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Gymnich σε Άγκυρα-«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από το Κυπριακό»