Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη πολυκατοικία του «κτίΖΩ»-Μπαίνουν μπουλντόζες σε Στρόβολο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες του σχεδίου «κτίΖΩ», που είχε εξαγγελθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Απρίλιο, αφού μετά τις κατεδαφίσεις των δύο ακατάλληλων πολυκατοικιών στα Λατσιά, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για ανέγερση του νέου κτιρίου. Την ίδια ώρα κι άλλοι δήμοι άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμα των Λατσιών, με τις επόμενες κατεδαφίσεις να μην είναι πολύ μακριά.

Ο δήμος Λατσιών, ήταν ο πρώτος που είχε πάρει την απόφαση να επικυρώσει την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών, αναφορικά με τις είκοσι ακατάλληλες και άμεσα κατεδαφιστέες πολυκατοικίες, αφού η δική του περιφέρεια μετρούσε πέντε εξ αυτών. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος δήμος που έβαλε μπουλντόζες στα κτίρια και προχώρησε στην κατεδάφιση πρώτα των δύο που βρίσκονταν στην οδό Τήνου, στην παρουσία και του Κωνσταντίνου Ιωάννου, ενώ σε κατοπινό στάδιο προχώρησε στην κατεδάφιση και των άλλων τριών, που βρίσκονταν στο συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου.

Οι ένοικοι των δύο πρώτων πολυκατοικιών είχαν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και επέλεξαν το συντονιστή του έργου, ο οποίος θα λειτουργεί ως εκπρόσωπός τους κατά τις επίσημες διαβουλεύσεις με τους αρμοδίους που θα αναγείρουν τις πολυκατοικίες και θα αποφασίσει ποιο διαμέρισμα θα λάβει ο καθένας. Ο συντονιστής προκήρυξε διαγωνισμό, ώστε να λάβει προσφορές, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για χτίσιμο νέας πολυκατοικίας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών που έλαβε.

Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, αυτό που εκτιμάται είναι ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα διαδικαστικά ζητήματα και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες για ανέγερση. Αυτό έχει προκαλέσει ικανοποίηση από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, δεδομένου ότι βάσει του χρονικού περιθωρίου που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η ανέγερση της νέας πολυκατοικίας τοποθετείται ένα ακριβώς χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου, κάτι που δείχνει ξανά ότι το «κτίΖΩ» έχει κερδίσει την πλειοψηφία των ενοίκων που επηρεάζονται. Αυτό διαφάνηκε και από το γεγονός ότι οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου είχαν ξεπεράσει το 70%.

Σύντομα μπουλντόζες και σε άλλες πολυκατοικίες

Το παράδειγμα του Δήμου Λατσιών, για την κατεδάφιση των πολυκατοικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες ακολούθησαν κι άλλες περιοχές, όπως ο Δήμος Στροβόλου, που μετρά εννέα από τις είκοσι ακατάλληλες πολυκατοικίες. Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Δήμος είχε προχωρήσει σε προκήρυξη του διαγωνισμού, για κατεδάφιση των δύο πολυκατοικιών που βρίσκονται στον συνοικισμό Κόκκινες και αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στη διαδικασία για αξιολόγηση των προσφορών. Οι διαδικασίες για κατεδάφιση, έχουν αρχίσει και για τις πολυκατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή Στρόβολος 3, όπου βρίσκονται οι πιο πολλές ακατάλληλες πολυκατοικίες, εντός του δήμου Στροβόλου.

Πάντως και στην Αγλαντζιά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες, αναφορικά με την κατεδάφιση των ακατάλληλων πολυκατοικίων (σ.σ. ο δήμος μετρά δύο ακατάλληλες πολυκατοικίες), με στόχο στο αμέσως επόμενο διάστημα, να μπορούν να προκηρύξουν τους διαγωνισμούς για να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Σημειώνεται πως στην Αγλαντζιά πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της κατεδάφισης και στη συνέχεια να τεθούν σε εφαρμογή οι ενέργειες για ανέγερση, καθώς η νέα πολυκατοικία θα χτιστεί στο χώρο που ήταν η μία. Κάτι που θα γίνει και στα Λατσιά, για την πολυκατοικία στο συνοικισμό της Οδού Τήνου.

Όσον αφορά στις πολυκατοικίες που θα ανεγερθούν σε διαφορετικά σημεία και όχι στο χώρο όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα ακατάλληλα κτίρια, το Τμήμα Πολεοδομίας είναι το πλέον κατάλληλο να καθορίσει τα σημεία, καθώς θα γίνει αξιοποίηση κρατικής γης και θα πρέπει να προηγηθεί διαχωρισμός και οριοθέτηση των οικοπέδων.

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat