Υποστατικά κλείνουν τα πεζοδρόμια σε ΑμεΑ-Ζητά άμεση επιβολή προστίμων η ΟΠΑΚ

Από τον περασμένο Αύγουστο αναμένει απάντηση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), η οποία απέστειλε επιστολή, μέσω της οποίας ζητά την άμεση εφαρμογή εξώδικου προστίμου από τις τοπικές αρχές, σε όσους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές υποστατικών παρανομούν και δεν τηρούν τη νομοθεσία, σε σχέση με την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες, που σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν να τραυματιστούν.

Ακόμη και πρόσφατα, μέλη της ΟΠΑΚ, ήρθαν αντιμέτωπα με περιπτώσεις που ιδιοκτήτες υποστατικών, κατά κύριο λόγο, κέντρων ψυχαγωγίας, καταλάμβαναν μέρος του δημόσιου πεζοδρομίου για να μεγαλώσει ο χώρος τους, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τους πολίτες που κινούνται πεζοί, καθώς επίσης και άτομα που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα.

Εδώ και περίπου πέντε μήνες περίπου, τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, δεν επικοινώνησαν με την ΟΠΑΚ και ως εκ τούτου αναμένεται το επόμενο διάστημα να ζητήσουν κατ΄ ίδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, ώστε το αίτημά τους να συζητηθεί άμεσα από τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα του ζητήματος.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που η ΟΠΑΚ ζητεί όπως το θέμα τεθεί σύντομα ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής για αποφάσεις, όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Δημήτρης Λαμπριανίδης, είναι γιατί παρατηρείται καθυστέρηση όταν αυτές οι υποθέσεις οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου. «Μέχρι να γίνει η εκδίκαση μια υπόθεσης για ένα υποστατικό που παρανομεί, δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς μέχρι τότε, να συνεχίζουν να παρανομούν και καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων τους», είπε.

Όπως εξήγησε ο κος Λαμπριανίδης, πριν από χρόνια η ΟΠΑΚ είχε ζητήσει όπως η υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία υποστατικών να προνοεί και εξώδικο πρόστιμο, ώστε να υπάρξει άμεσα αποκατάσταση της νομιμότητας, αφού όπως εξήγησε, σε πολλές περιπτώσεις οι τοπικές αρχές είναι πολύ χαλαρές απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Το εάν υπάρχουν ευθύνες ή εάν κάνουν τα στραβά μάτια οι τοπικές αρχές στις παρανομίες, είναι κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΠΑΚ, ελπίζουν πως θα διορθωθεί με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Πιστεύουν πως οι Αρχές θα είναι πιο αυστηρές σε αυτά τα ζητήματα. Διότι την εποχή που ζούμε είναι αδικαιολόγητο να υπάρχουν παρανομίες που να δημιουργούν, είτε εμπόδια στους πεζούς ή άτομα με αναπηρίες, είτε να μην υπάρχουν προσβάσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως τα μέλη μας», είπε.

Για τα άτομα με αναπηρία είναι συχνό φαινόμενο να συναντούν στην καθημερινότητά τους απότομες ράμπες για τροχοκαθίσματα και περάσματα που καθίστανται επικίνδυνα, λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες κτηρίων δεν τηρούν τις προδιαγραφές που διέπουν τη νομοθεσία. Τα απροσπέλαστα σημεία ή η μικρότερη κλίση των ραμπών, όπως αναφέρει η ΟΠΑΚ, έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να χάνουν την ισορροπία τους. «Σε μια χώρα που αποτελεί τουριστικό προορισμό τέτοια φαινόμενα υποβαθμίζουν την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Επίσης είναι αδιανόητο κάποιος επιχειρηματίας να κλείνει παράνομο το δημόσιο πεζοδρόμιο», σχολίασε ο κος Λαμπριανίδης.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε η ΟΠΑΚ τον Αύγουστο του 2023 προς την Επιτροπή Εσωτερικών, αναφέρει πως οι τοπικές αρχές «αδυνατούν να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία διαπίστωσε και η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (Committee on the Rights of Persons with Disabilities) στην έκθεση της για υλοποίηση των προνοιών της σύμβασης στη χώρα μας: ‘Concluding observations on the initial report of Cyprus 12 April 2017’».

Δειτε Επισης

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης