Ετοιμάζεται για επικύρωση ψηφοδελτίων η ΔΗΠΑ-Οι παράλληλες εκκρεμότητες με τον ΔΗΣΥ

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας ενόψει του διπλού εκλογικού ραντεβού του Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ηγεσία βρίσκεται στο στάδιο που αναζητά ημερομηνία για τη συνεδρία του Πολιτικού Συμβουλίου που θα επικυρώσει τις αποφάσεις. Η συνεδρία αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου και το πιθανότερο είναι ότι θα αφορά όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Η παράταξη βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει όλα τα ψηφοδέλτια για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες, καθώς ο κορμός υπάρχει εδώ και λίγο καιρό και πλέον βρίσκεται σε διαδικασία που διερευνά τις εκκρεμότητες και κλείνει τρύπες. Σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα, οι περισσότερες περιπτώσεις έκλεισαν μέσα από συνεργασίες, κατά κύριο λόγο αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα με τον ΔΗΣΥ, και περιλαμβάνουν και υποστήριξη προερχόμενων από τη ΔΗΠΑ υποψηφίων. Υπάρχουν, ωστόσο, μια σειρά από Αντιδημαρχίες που πρέπει να ξεκαθαρίσει το πρόσωπο που θα υποστηρίξει η παράταξη, ενώ συνεχίζουν να εκκρεμούν οι αποφάσεις για πέντε υποψήφιους δημάρχους και έναν υποψήφιο περιφερειάρχη. Υπενθυμίζεται ότι, σε ό,τι αφορά τους Δήμους της ελεύθερης Κύπρου, η ΔΗΠΑ θα διεκδικήσει τη Δημαρχία Στροβόλου με τον Χρίστο Τσίγκη με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ, καθώς και κάποιες Αντιδημαρχίες.

Σε ό,τι αφορά την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, μετά την απόφαση του ΔΗΣΥ για τον Κωστάκη Κωνσταντίνου, η ΔΗΠΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με τον Χρίστο Πατσαλίδη κατά πόσον θα είναι τελικά υποψήφιος ή όχι. Ο κ. Πατσαλίδης φαίνεται να αποτελεί την πρώτη επιλογή του κόμματος, ωστόσο δεν θεωρείται 100% σίγουρο ότι θα είναι υποψήφιος, αφού από μέρους του υπήρξε περισσότερο εκδήλωση ενδιαφέροντος παρά οργανωμένη εξαγγελία. Εάν η πρόθεση του κ. Πατσαλίδη είναι να κατέλθει στις εκλογές, τότε θα έχει την στήριξη της ΔΗΠΑ. Εάν όχι, δεν αποκλείεται να βαδίσει στο «ναρκοπέδιο» του ΔΗΣΥ και να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κωστάκη Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κόμματα πορεύονται μαζί στον Δήμο Πάφου, καθώς υποστηρίζουν τον Φαίδωνα Φαίδωνος για τη Δημαρχία και τον Χρίστο Μακαρίου για την Αντιδημαρχία.

Πάντως, παρόλο που η ΔΗΠΑ έχει πρόθεση να συμπορευθεί με τον ΔΗΣΥ και στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, αναμένει κινήσεις από την Πινδάρου. Να αποφασίσει, δηλαδή, η ηγεσία του ΔΗΣΥ ποιον από τους πολλούς ενδιαφερόμενους θα προωθήσει και, εφόσον τον εγκρίνει και η ΔΗΠΑ, να ανακοινωθεί ως αποτέλεσμα συνεργασίας. Παρόλο που ο Μάριος Καρογιάν ξαναέβγαλε τον ΔΗΣΥ από την δύσκολη θέση, καθώς δική του ιδέα ήταν η υποψηφιότητα του Νίκου Τορναρίτη, ώστε να ξεπεραστεί η δυστοκία στον Δήμο Λευκωσίας, σε αυτή την περίπτωση η ΔΗΠΑ βρίσκεται στο περίμενε και θα τοποθετηθεί όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι εκκρεμούν επίσης οι αποφάσεις της παράταξης για τις Δημαρχίες Ακάμα, Πόλης Χρυσοχούς, Ανατολικής Πάφου και Δρομολαξιάς-Μενεού, για τις οποίες τρέχουν ακόμη διεργασίες. Η ΔΗΠΑ αναμένει να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιλογές του κάθε κόμματος σε αυτούς τους Δήμους, δεδομένου ότι δεν έχει δικό της ενδιαφερόμενο, ώστε να βρει υποψηφίους σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σε αυτές τις περιοχές δεν αξιολογούνται μόνο οι υποψήφιοι από τον ΔΗΣΥ αλλά και άλλες περιπτώσεις, αν και δύο αποτελούν εκκρεμότητα και για το κόμμα της Δεξιάς.

Στη συνεδρία που θα οριστεί, πέραν από τα ψηφοδέλτια των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενδέχεται να επικυρωθούν και οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ για τις Ευρωεκλογές. Αν και δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επαφές έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες και προχωρά το «κοσκίνισμα» εν δυνάμει υποψηφίων, ώστε να καταλήξει σε όσο πιο δυνατό ψηφοδέλτιο μπορεί. Το κόμμα έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του ποσοστού των Βουλευτικών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, ώστε να βρίσκεται σε τροχιά διεκδίκησης έδρας, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι δυναμικές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει ο συνδυασμός προσώπων στον οποίο θα καταλήξει να είναι ισορροπημένος και να καθιστά το ψηφοδέλτιο ελκυστικό για τους ψηφοφόρους. Στις σκέψεις του Μάριου Καρογιάν, για επίτευξη αυτού του στόχου είναι να επιστρατευτούν και αριστίνδην υποψήφιοι.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του κόμματος με την Κυβέρνηση, οι οποίες ήταν τεταμένες το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της παράκαμψης της ΔΗΠΑ στο θέμα του ανασχηματισμού, επειδή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέλεξε να μην διαβουλευθεί με τους κομματικούς του συνεργάτες, φαίνεται ότι σιγά σιγά η μουρμούρα ξεκίνησε να υποχωρεί στην παράταξη. Οι εξαγγελίες για το 2024 την βρίσκουν σύμφωνη, καθώς οι περισσότερες βρίσκονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου, στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλε το κόμμα. Η ΔΗΠΑ αντιλαμβάνεται ότι πολλά από τα όσα ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις και δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει στην προσπάθεια και να βοηθήσει εάν πρέπει να γίνουν αλλαγές. «Η Παράταξη μας θα είναι συμβλητική στην προσπάθεια να υλοποιηθεί στο έπακρο το στρατηγικό αυτό πλάνο και ως η κατ’ εξοχήν Παράταξη των ευρύτερων συναινέσεων και συνθέσεων θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για τη χώρα», έσπευσε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας