«Δεν υπάρχει καμία στέγη που θα δεχθεί ηλικιωμένο κάτω από 1,000 ευρώ»-Σε εξέλιξη η επεξεργασία Σχεδίου

Σε δυσχερή οικονομική θέση βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων, οι οποίοι κάθε μηνά καλούνται να μετρήσουν τα… κουκιά τους ούτως ώστε να διαβιούν σε φυσιολογικές και ανθρώπινες συνθήκες, με το Υφυπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να επεξεργάζεται το νέο σχέδιο για επιδότηση διαμονής σε στέγες φιλοξενίας ηλικιωμένων, ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2024.

Όπως παραδέχθηκε άλλωστε ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προανήγγειλε το εν λόγω μέτρο, ως Πολιτεία οφείλει να κάνει περισσότερα πράγματα για την Τρίτη Ηλικία και έτσι με σεβασμό απέναντι στους ηλικιωμένους, προκηρύχθηκε το εν λόγω σχέδιο για την τρέχουσα χρονιά, για να ενισχυθούν και να βοηθηθούν οικονομικά οι συνταξιούχοι και να τους παρέχεται ταυτόχρονα, η κατάλληλη φροντίδα.

Το νέο σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες φιλοξενίας ηλικιωμένων, εντάσσεται στο πλαίσιο της ετοιμασίας της Εθνικής Στρατηγικής για την Τρίτη Ηλικία, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, όπου διαμορφώνονται τα κριτήρια και το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι στο εν λόγω σχέδιο. Σημειώνεται ότι, ανάμεσα στα κριτήρια, θα είναι και η ποιότητας διαμονής σε χώρους φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Πάντως, μέσω του σχεδίου που αναμένεται να προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, πρόκειται να καλύπτεται μεγάλη μερίδα ηλικιωμένων και θα είναι κάτι που θα επιδοτεί το κόστος διαμονής, λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο και τα ποιοτικά κριτήρια. Δηλαδή για να συμμετέχουν στέγες σε αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που θα θέσει το Υφυπουργείο στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, ανάμεσα στους ηλικιωμένους που λαμβάνουν επίδομα στήριξης, είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όπου υπάρχει η κατοίκων φροντίδα και η τροφεία. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα ηλικιωμένων, δεν λαμβάνει κάποιο βοήθημα και γι’ αυτό τον λόγο η Κυβέρνηση μέσω αυτού του σχεδίου, επιχειρεί να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

«Δεν υπάρχει καμία στέγη που θα δεχθεί ηλικιωμένο κάτω από 1,000 ευρώ»

Τα ποικίλα προβλήματα που ταλανίζουν τους ηλικιωμένους έθιξε στον REPORTER, o Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος εξήγησε ότι σήμερα, δεν υπάρχει καμία στέγη στην Κύπρο, η οποία θα δεχθεί ένα ηλικιωμένο με κόστος κάτω από 1,000 ευρώ. «Είναι κάτι που έχουμε θέσει ουκ ολίγες φορές και επί προηγούμενης Κυβέρνησης και το τελευταίο διάστημα στην ίδια την Υφυπουργό Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απάντηση», δήλωσε ο κ. Σκαρπάρης.

Όσον αφορά το σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες φιλοξενίας ηλικιωμένων που βρίσκεται υπό επεξεργασία, από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι, δεν έχουν λάβει κάποια ενημέρωση ακόμη, ωστόσο, αυτό που γνωρίζουν, ανέφερε ο κ. Σκαρπάρης, «είναι ότι η κατάσταση των ατόμων που χρειάζονται να παραμείνουν σε στέγες ηλικιωμένων, είναι άθλια και η επιχορήγηση του κράτους μέχρι σήμερα είναι μηδαμινή σε αυτούς τους ανθρώπους. Σήμερα, από τη σύνταξη που λαμβάνει ένας χαμηλοσυνταξιούχους, το κράτος συμπληρώνει ένα μικρό ποσό για να φθάσει η σύνταξη του στα 745 ευρώ. Δηλαδή εάν ένας χαμηλοσυνταξιούχος λαμβάνει 500 ή 600 ευρώ σύνταξη, η Κυβέρνηση θα συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό για να φθάσει η σύνταξή του μέχρι τα 745 ευρώ».

Γι’ αυτό τον λόγο, το ζήτημα που ενδιαφέρει την Ένωση Συνταξιούχων, είναι το ποσό το οποίο είναι διατεθειμένη να επιχορηγήσει η Κυβέρνηση για το κόστος διαμονής των ηλικιωμένων σε στέγες φιλοξενίας και εάν θα καλύπτονται στο 100% οι ανάγκες των ηλικιωμένων, που αρκετοί εξ αυτών βρίσκονται σε αρκετά δύσκολη οικονομική κατάσταση. «Μπορεί σήμερα να διαμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι σε στέγες ηλικιωμένων, ωστόσο, με βάση τη μέχρι σήμερα Νομοθεσία, δικαίωμα για επιχορήγηση στο ποσό των 745 ευρώ συμπεριλαμβανομένου της σύνταξης, έχουν όσοι εντάσσονται με οικονομικά κριτήρια στο Ε.Ε.Ε. και δεν έχουν καταθέσεις πάνω από 5.000 ευρώ και να δεν έχουν επίσης εγγεγραμμένη στο όνομα τους ακίνητη περιουσία».

Έτσι, οι συνταξιούχοι αναμένουν όπως γίνει πράξη η εξαγγελία του Προέδρου και να μην είναι, όπως υπογράμμισε ο κ. Σκαρπάρης, «δώρο-άδωρο, με την έννοια του να μην υπάρχει στήριξη στους ηλικιωμένους. Θέλουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας για επιδότηση αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη για να διαβιούν σε φυσιολογικές και ανθρώπινες συνθήκες».

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια