Αλλοδαποί πιάνουν δουλειά Σ/κ για να αποφεύγουν τους ελέγχους-Καταγγέλλουν παρανομίες οι εργολάβοι

Σαφάρι ελέγχων πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με την πάταξη της παράνομης εργοδότησης και απασχόλησης σε διάφορα εργοτάξια, όπου φαίνεται να υφίσταται τεράστιο πρόβλημα με εργοδότες, οι οποίοι προσλαμβάνουν παράνομα πρόσωπα από τρίτες χώρες, με πολύ χαμηλούς μάλιστα μισθούς.

Ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος διανύει μια κρίση τους τελευταίους μήνες λόγω και της αύξησης των τιμών στα υλικά οικοδομής αλλά και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στο παγκόσμιο εμπόριο, ταλανίζεται από το φαινόμενο της παράνομης εργοδότησης προσώπων από τρίτες χώρες, αφού σε αυτό τον τομέα κατατάσσονται τα πιο δύσκολα επαγγέλματα, με αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Την ώρα που οι εργολάβοι ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, ώστε να παραθέσουν τις εισηγήσεις τους για την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν, καταγγέλλουν, ότι η εργασία των προσώπων από τρίτες χώρες, γίνεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όπου δεν υπάρχουν έλεγχοι.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Στέλιος Γαβριήλ, «αυτό το φαινόμενο, φαίνεται να είναι πιο έντονο τα Σαββατοκύριακα, αφού οι υπεργολάβοι νιώθουν ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι και είναι κάτι που διακρίνεται μέσα σε αρκετά εργοτάξια. Είναι εξαναγκασμός αυτό το πράγμα και θέλουμε να παταχθεί οπωσδήποτε. Πρέπει επίσης να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από το αρμόδιο Τμήμα, ούτως ώστε να μειωθούν αυτά τα προβληματικά φαινόμενα που παρατηρούνται στον κλάδο μας».

Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες εργολάβοι ζητούν απερίφραστα, όπως παταχθεί η παράνομη εργοδότηση και εκφράζουν τη θέλησή τους να για να συνεργαστούν με το Τμήμα Επιθεώρησης και Εργασιακών Σχέσεων, που αναλαμβάνει τους ελέγχους, ενώ δεν απαιτούν μόνο την πάταξη της παράνομης εργασίας, αλλά και της αδήλωτης εργασίας, ώστε να παταχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των εταιρειών. Αυτά τα φαινόμενα που υπάρχουν, ανέφερε επίσης ο κ. Γαβριήλ, «συνήθως είναι από υπεργολάβους που εκτελούν έργα και δεν είναι από τους οργανωμένους εργολάβους που είναι μέλη μας. Υπάρχουν εργολάβοι οι οποίοι είναι developer και χρησιμοποιούν υπεργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους προσλαμβάνουν παράνομους υπάλληλους».

Όπως καταγγέλλουν οι οργανωμένοι εργολάβοι, υπάρχουν υπεργολάβοι, οι οποίοι δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και είναι κάτι που οι ίδιοι θέλουν να καταπολεμήσουν. «Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Θεωρείται η εύκολη λύση και η δικαιολογία για κάποιος με το να έχουν προσωπικό από τρίτες χώρες. Υπάρχει πρόβλημα στον κατασκευαστικό τομέα όπως και στον τουριστικό τομέα και πρέπει να γίνουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Κάτι που ζητήσαμε να γίνει με την Αίγυπτο, την Ινδία και την Αρμενία, για να μπορέσουμε να φέρουμε άμεσα προσωπικό και να διορθωθούν αυτά τα φαινόμενα. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε, θα επιλυθούν δυο προβλήματα. Πρώτο, θα επιλυθεί το πρόβλημα του εργατικού προσωπικού και δεύτερο θα τηρούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα βρίσκουν όλοι οι παράνομοι, χώρο εργασίας και έτσι δεν θα προτιμούν την Κύπρο για προορισμό τους», εξήγησε ο κ. Γαβριήλ.

Ένας άλλος προβληματισμός που καταγράφεται, είναι κατά πόσο οι υπεργολάβοι τηρούν τα συμφωνηθέντα με τον Νόμο και κατά πόσο εφαρμόζουν τη συλλογική σύμβαση. Η άποψη που επικρατεί είναι πως όταν το Υπουργείο Εργασίας, γνωρίζει για παράδειγμα ότι χίλιοι εργολάβοι είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα και δήλωσαν ότι τηρούν τα συμφωνηθέντα, τότε θα προχωρεί σε έλεγχο όσων είναι αδήλωτοι. «Άρα θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος σε όσους δεν ελεγχθήκαν. Σε περίπτωση όμως που γίνει έλεγχος σε ένα εργολάβο που δήλωσε ότι τηρεί τη Νομοθεσία αλλά δεν την εφαρμόζει, τότε οι ποινές θα είναι αυστηρότατες. Είναι μια σκέψη που θέλουμε να επεξεργαστούμε με τον Υπουργό σε συζήτησή μας, για να δούμε με ποιους τρόπους θα μπορεί να παταχθεί το φαινόμενο της παράνομης εργοδότησης», ανέφερε ο πρόεδρος των εργολάβων.

Δειτε Επισης

Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις
Περισσότεροι συνοδοί, ενιαία εκπαίδευση, επέκταση Προδημοτικής-Οι καινοτομίες ΥΠΑΝ για τη νέα χρονιά
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης