ΒΙΝΤΕΟ: Νέα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη-Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ για Ιράκ και Συρία

Η πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι, ήταν το βράδυ του Σαββάτου στόχος μιας σειράς αεροπορικών πληγμάτων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών αυτών κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασιράχ, «αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στοχοθέτησαν περιοχές του νότου της πρωτεύουσας». Σύμφωνα με μαρτυρίες, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη Σαναά και πυκνές υπερπτήσεις πάνω από το έδαφός της.

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πραγματοποίησαν το Σάββατο πλήγματα σε 36 στόχους σε 13 τοποθεσίες στην Υεμένη, με τις ενέργειες αυτές να αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

100

200

300

«Σήμερα, κατόπιν εντολής των αντίστοιχων κυβερνήσεων, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, πραγματοποίησαν μια πρόσθετη σειρά αναλογικών και αναγκαίων πληγμάτων εναντίον 36 στόχων των Χούτι σε 13 τοποθεσίες στην Υεμένη, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά της διεθνούς και εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι «30 και πλέον» επιθέσεις των Χούτι εναντίον εμπορικών πλοίων και σκαφών του πολεμικού ναυτικού των κρατών που συμμετέχουν σε συνασπισμό που συγκρότησε η Ουάσιγκτον στα τέλη της περασμένης χρονιάς συνεχίζουν να «συνιστούν διεθνή πρόκληση», τονίζεται στο κείμενο.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως έπληξε χιλιάδες» θέσεις της Χεζμπολάχ σε Συρία και Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως έχει πλήξει χιλιάδες στόχους, θέσεις και εγκαταστάσεις του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, τόσο στον Λίβανο, όσο και στη Συρία, αφότου ξέσπασε στις αρχές Οκτωβρίου ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επιτεθήκαμε σε υποδομές της Χεζμπολάχ στη Συρία» μετά την 7η Οκτωβρίου, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί. Επλήγησαν με χερσαία και αεροπορικά μέσα «πάνω από 50 στόχοι», δήλωσε, μολονότι το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις που διεξάγει στη συριακή επικράτεια.

Αναφέρθηκε επίσης σε πλήγματα εναντίον «3.400 και πλέον στόχων», εγκαταστάσεων και θέσεων της Χεζμπολάχ, «σε όλο τον νότιο Λίβανο», διαβεβαιώνοντας πως 200 και πλέον «τρομοκράτες και διοικητές τους» σκοτώθηκαν την περίοδο αυτή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει κανέναν από τους ισχυρισμούς αυτούς με ανεξάρτητο τρόπο.

Καταδικάζει η Ρωσία

Την ίδια στιγμή, τα πλήγματα προκάλεσαν αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Ιράκ και την Ρωσία. εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Μόσχα καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία, ζητώντας την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Είναι προφανές πως τα αεροπορικά πλήγματα σχεδιάστηκαν επίτηδες ώστε να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση. Εξαπολύοντας επιθέσεις, σχεδόν χωρίς παύση, σε εγκαταστάσεις φερόμενων ως φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες στην περιοχή στη σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ζαχάροβα.

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε τα νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή και πως «φέρουν πλήρως την ευθύνη» για τυχόν αντίποινα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «φέρουν την ευθύνη των συνεπειών αυτής της στυγνής επίθεσης κατά του Ιράκ και της Συρίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά» ανέφερε σε ανακοίνωση η Χαμάς. «Δηλώνουμε πως η περιοχή δεν θα βρει ούτε τη σταθερότητα ούτε την ειρήνη όσο δεν σταματούν η σιωνιστική [ισραηλινή] επίθεση, τα εγκλήματα γενοκτονίας και η εθνοκάθαρση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η οργάνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα έπειτα από αίτημα της Ρωσίας για τα πλήγματα που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσαν αρκετές διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη (23.00 ώρα Ελλάδας) δήλωσαν αυτές οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι κατήγγειλε σήμερα τις επιθέσεις αυτές ως “απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια”.

Μπορέλ: Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή, όλοι πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση

Ο καθένας πρέπει να «αποφύγει την κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι μια «σπίθα» μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο, μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία και το Ιράκ τη χθεσινή νύχτα.

«Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους να κατανοήσουν ότι ανά πάσα στιγμή σε αυτή τη σειρά επιθέσεων και αντιποίνων, μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τα αμερικανικά πλήγματα ήταν «αναμενόμενα, μάλιστα είχαν ανακοινωθεί», υπογράμμισε. Και «σίγουρα, κάθε επίθεση συμβάλλει στην κλιμάκωση και οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία» πάνω σε αυτό το θέμα.

«Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εκρηκτική», τόνισε ο Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε για τα αμερικανικά πλήγματα λίγο πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου.

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στη Γάζα, τον νότιο Λίβανο και τα πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία, ο Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης. «Η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι που βράζει και μπορεί να εκραγεί», δήλωσε. [Γι’ αυτό καλούμε όλους να αποφύγουν μια κλιμάκωση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Παρασκευή ότι διεξήγαγαν με «επιτυχία» πλήγματα αντιποίνων που είχαν στόχο τις επίλεκτες ιρανικές δυνάμεις και φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί ότι θα αυτά θα "συνεχιστούν".

Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και είχε «επιτυχία», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν.

Το μήνυμα Μπάιντεν

«Η ανταπόδοσή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνο και τοποθεσίες που θα επιλέξουμε», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Όμως όλοι αυτοί που επιδιώκουν να μας βλάψουν ας ξέρουν αυτό: αν κάνεις κακό σε Αμερικανό, θα ανταποδώσουμε», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος μερικές ώρες νωρίτερα ήταν παρών στην τελετή επαναπατρισμού των σορών των τριών Αμερικανών που σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε βάση υποστήριξης στη βόρεια Ιορδανία την Κυριακή.

Τα πλήγματα του αμερικανικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC, NBC και Fox News, πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίσημη τελετή υποδοχής στο αμερικανικό έδαφος υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, των σορών των τριών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν την Κυριακή κοντά στα συριακά σύνορα.

Όπως έγινε γνωστό αρχικά, χτυπήθηκαν 8 με 12 στόχοι στην ανατολική Συρία και το Ιράκ. Πρόκειται για ομάδες που υποστηρίζονται ενεργά από το Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, από την πλευρά τους, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή των ΗΠΑ.

Το Sky News αναφέρει ότι τα χτυπήματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν για αρκετές νύχτες και ότι ίσως συμμετέχει και το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές εξάλλου ότι «αυτό που θα δούμε τις επόμενες ημέρες είναι μια κλιμακωτή αντίδραση». To NBC αναφέρει ότι η στρατιωτική δράση είναι μια σημαντική κλιμάκωση στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποτρέψει την αυξανόμενη απειλή από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Συμμετείχαν και βομβαρδιστικά Β-1

Οι επιθέσεις έγιναν σε 85 στόχους σε επτά τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία την Παρασκευή, και σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πιθανότατα σηματοδοτούν την έναρξη μεγάλης κλίμακας αμερικανικών επιθέσεων σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.

Τα πλήγματα διήρκεσαν 30 λεπτά και ήταν επιτυχημένα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε σε δήλωσή της ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία «εναντίον της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των συνδεδεμένων ομάδων πολιτοφυλακής».

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους, με πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς, που πετούσαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποίησαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας», ανέφερε η δήλωση. «Οι εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν περιελάμβαναν επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου, κέντρα, κέντρα πληροφοριών, ρουκέτες και πυραύλους και αποθήκες μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και αλυσίδας εφοδιασμού πυρομαχικών των ομάδων πολιτοφυλακής και των χορηγών τους στο IRGC που διευκόλυναν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού», πρόσθεσε η Διοίκηση. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα πλήγματα είναι «η αρχή της απάντησής μας».

«Πιστεύουμε ότι τα πλήγματα ήταν επιτυχημένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. Ο Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τώρα πόσοι μαχητές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν». Οι επιθέσεις στόχευαν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από την ιρανική Hashd al Shabi ή Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU) στην ιρακινή πόλη Al-Qaim, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Anbar κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Συρίας, το πρωί του Σαββάτου τοπική ώρα, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, δήλωσε ότι η Δύναμη Quds του IRGC δεν είχε βάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις ΗΠΑ την Παρασκευή. Το Al Jazeera επικαλέστηκε ενημερωμένες πηγές που απέρριψαν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι στοχεύουν θέσεις του IRGC ως αβάσιμους και είπε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν στόχο να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ ως κατάφωρη πράξη επιθετικότητας κατά του Ιράκ και της Συρίας και πρόσθεσαν ότι θα βλάψουν τη σταθερότητα στην περιοχή. To υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις. Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά χτυπήματα προκάλεσαν τουλάχιστον «16 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι», σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο Μπάσεμ αλ-Αουάντι. Τις επιθέσεις καταδίκασε και η κυβέρνηση της Συρίας.

Πλήγματα και στην Υεμένη

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ένας αξιωματούχος της Υεμένης δήλωσε νωρίς το Σάββατο ότι μια στρατιωτική βάση που ανήκει στους Χούτι επλήγη από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τρίτη αεροπορική επιδρομή τις τελευταίες ώρες. Το Associated Press ανέφερε επίσης ότι Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την ατζέντα αυτοάμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επίσημη ιστοσελίδα του κινήματος Ansarullah των Χούτι ανέφερε ότι πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου επιτέθηκαν στην πόλη Abs στο κυβερνείο Hajjah. Αξιωματούχοι της Υεμένης προειδοποίησαν ότι δεν θα αφήσουν αυτές τις επιθέσεις αναπάντητες.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Τι περιέχει η πρόταση για εκεχειρία που συμφώνησε η Χαμάς-Συμφωνία τριών φάσεων
Πέραν του ενός εκατομμυρίου γεύματα στη Γάζα από WCK την περασμένη βδομάδα
Η Μόσχα μιλά για «de facto» εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία-Προειδοποιεί το Λονδίνο
Νέο πρόστιμο $1.000 στον Τραμπ για περιφρόνηση του Δικαστηρίου-«Την επόμενη φορά θα πας φυλακή»
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Το Κολούμπια ακυρώνει τη μεγαλοπρεπή τελετή απονομής πτυχίων λόγω των καταλήψεων για τη Γάζα
Ουκρανοί στο εξωτερικό κατακεραυνώνουν τον Ζελένσκι-«Δεν τον εμπιστευόμαστε»
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Τραγωδία στην Τουρκία... Οκτώ νεκροί από σύγκρουση μπετονιέρας με μικρό λεωφορείο