Βάζουν κάτω τα ψηφοδέλτια των διπλών εκλογών σε ολοήμερη συνεδρία στο ΔΗΚΟ

Ολοήμερη, κοινή συνεδρία της Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Λεμεσό το ΔΗΚΟ, με αντικείμενο τα ψηφοδέλτια των διπλών εκλογών του Ιουνίου. Η συζήτηση θα αφορά τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τις Ευρωεκλογές.

Η εκτίμηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, πως το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας θα αναλωθεί στην ανταλλαγή απόψεων για τις Ευρωεκλογές, καθώς σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι σαφώς πολύ πιο κοντά στην ολοκλήρωση. Αν και το ΔΗΚΟ δεν προέβη σε πολλές ανακοινώσεις, τα περισσότερα ψηφοδέλτια είναι κλειδωμένα, είτε μέσα από συνεργασίες, είτε μέσα από εσωτερικές αποφάσεις του κόμματος, αλλά δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής, η απαιτούμενη διαδικασία επικύρωσης στο Εκτελεστικό Γραφείο.

Συνεχίζουν να υφίστανται, βεβαίως, ορισμένα ζητήματα, καθώς σε κάποιες περιοχές αναμένεται να αναγκαστεί το κόμμα να στήσει κάλπες, αφού οι ενδιαφερόμενοι είτε για το αξίωμα του αντιδημάρχου, είτε για τα Δημοτικά Συμβούλια, είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις. Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές φαίνεται να είναι λίγες και δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού στις περισσότερες περιοχές έχουν αποφευχθεί. Παρουσιάστηκαν, επίσης, κάποια ζητήματα της τελευταίας στιγμής σε ψηφοδέλτια που θεωρούνταν από καιρό κλειστά, καθώς προέκυψαν απρόοπτα, όπως υποψήφιοι να έχουν πρόβλημα με τους εργοδότες τους, και θα πρέπει εντός των επόμενων ημερών να εξευρεθούν οι αντικαταστάτες τους. Πέραν, όμως, αυτών των περιπτώσεων, οι σοβαρές εκκρεμότητες για το κόμμα θεωρούνται λίγες και σε πορεία επίλυσης.

Εκεί που φαίνεται να παρουσιάζεται όντως δυστοκία είναι στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, στο οποίο, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, υπάρχει μόνο ένας σίγουρος υποψήφιος, ο Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ηγεσία του κόμματος συνεχίζει, βεβαίως, τις επαφές με διάφορα στελέχη αλλά και πρόσωπα του ευρύτερου χώρου του Κέντρου, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει κλειδώσει κανένας άλλος για το ΔΗΚΟϊκό ψηφοδέλτιο αυτή τη στιγμή.

Αυτή η καθυστέρηση φαίνεται να οφείλεται, σε κάποιο βαθμό, στη μεγάλη εκλεξιμότητα που διαθέτει ο κ. Μαυρίδης. Δηλαδή, επειδή κέρδισε ήδη δύο φορές, θεωρείται το μεγάλο φαβορί, γεγονός που φαίνεται να αποθαρρύνει άλλα πρόσωπα, που υπό άλλες συνθήκες να ήθελαν να ριχθούν τη μάχη. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως το ίδιο σκηνικό υπήρχε στο ΔΗΚΟ προ δεκαετίας, όταν η Αντιγόνη Παπαδοπούλου θεωρείτο το αδιαφιλονίκητο φαβορί και δεν θέλησαν άλλα στελέχη πρώτης γραμμής να κονταροχτυπηθούν μαζί της, αλλά τελικά ο κ. Μαυρίδης κατάφερε να κάνει την έκπληξη και έκτοτε αποτελεί τον ευρωβουλευτή του κόμματος.

Το ζητούμενο, όμως, για την ηγεσία δεν είναι απλώς να βρεθούν πέντε πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον κ. Μαυρίδη αλλά να βρεθούν ακόμη πέντε υποψήφιοι που θα καταστήσουν ανταγωνιστικό το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Η απουσία ανταγωνισμού στο ψηφοδέλτιο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τη συσπείρωση ενός κόμματος, καθώς οι ψηφοφόροι του μπορεί να επιλέξουν να μην μπουν στη διαδικασία να ψηφίσουν, επειδή το αποτέλεσμα είναι στα μάτια τους προδιαγεγραμμένο, ιδιαίτερα σε εκλογικές διαδικασίες χαμηλότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι οι Ευρωεκλογές.

Μάλιστα, στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, είναι τέτοιες οι δυναμικές, που από τη μία αποκλείεται να χάσει την έδρα του και από την άλλη αποκλείεται να πάρει περισσότερες από μία. Ωστόσο, παρόλο που αυτό ισχύει, στις φετινές εκλογές υπάρχει ένα νέο διακύβευμα, καθώς το μεγάλο κόμμα του Κέντρου αισθάνεται πλέον την ανάσα του ΕΛΑΜ, το οποίο, στην τελευταία δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR το ξεπέρασε και βρισκόταν στην τρίτη θέση. Αν και στην πράξη η πιθανή απώλεια της τρίτης θέσης δεν σημαίνει πολλά σε αυτό το στάδιο, σε επίπεδο σημειολογίας θα ήταν σίγουρα μια πολύ κακή εξέλιξη για το ΔΗΚΟ, που είναι μονίμως τρίτο και θεωρείται η κατ’ εξοχήν ρυθμιστική πολιτική δύναμη του τόπου. Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό, πως ένα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο θα κινούσε το ενδιαφέρον της βάσης και κατ’ επέκταση θα βοηθούσε στις προσπάθειες μιας καλής συσπείρωσης, που θα επέτρεπαν στο κόμμα να διατηρήσει τα ποσοστά και τη θέση του στον πολιτικό χάρτη.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο κατά τη συνεδρία, η ανώτατη ηγεσία και οι βουλευτές του κόμματος θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά τα ζητήματα που προκύπτουν και να ανταλλάξουν ιδέες ως προς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εκλογική προσπάθεια του κόμματος, ώστε να γίνουν οι καλύτερες δυνατές επιλογές. Είναι αντιληπτό ότι, από τη στιγμή που τα άλλα κόμματα ξεκίνησαν να ανακοινώνουν τα ψηφοδέλτιά τους ή έχουν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, η πίεση στις δυνάμεις που δεν είναι ακόμη έτοιμες αυξάνεται, καθώς οι ανταγωνιστές αποκτούν χρονικό πλεονέκτημα, αφού, μπορεί να μην έχουμε μπει σε προεκλογική εκστρατεία, αλλά οι υποψήφιοι πιάνουν δουλειά, ώστε να τους γνωρίσει ο κόσμος και να συγκεντρώσουν υποστήριξη.

Δειτε Επισης

Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά