Γύρισε σελίδα η Παιδεία-Μετά την καταιγίδα των προκατόχων της, έφερε νηνεμία η Μιχαηλίδου

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο είναι η εικόνα, όσον αφορά στον τομέα της Παιδείας, σε σύγκριση με εκείνη που επικρατούσε πριν από ένα χρόνο, με την Κυβέρνηση να έχει θέσει την εκπαίδευση και τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό σε αρκετά σημεία ψηλά στις προτεραιότητες της και αυτό διαφάνηκε τόσο από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και από σειρά άλλων μέτρων που λήφθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Προέδρος της Δημοκρατίας, κατά την παρουσίαση των στόχων της Κυβέρνησης για το 2024, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της Παιδείας, ανακοινώνοντας αλλαγές και κινήσεις σε πέντε πεδία. Και αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε βγει μπροστά, ανακοινώνοντας δράσεις που αφορούσαν τον τομέα της παιδείας, αφού διά στόματος του ιδίου είχε εξαγγελθεί ο διάλογος ανάμεσα σε Κυβέρνηση και φορείς για την ειδική εκπαίδευση, αλλά και ο ίδιος επισκέφτηκε σχολεία, τόσο τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, όσο κατά την έναρξη των μαθημάτων, όταν επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Ακροπόλεως.

Το γεγονός ότι η Αθηνά Μιχαηλίδου προέρχεται από το χώρο της Παιδείας, αφού εργαζόταν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και είχε γνώσεις για τις ανάγκες που υπήρχαν για αλλαγή, συνέβαλε στο να αποφευχθούν οι μεγάλες συγκρούσεις, σε σχέση με αυτές που καταγράφονταν επί των ημερών των προκατόχων της. Η υπουργός Παιδείας ανέλαβε προετοιμασμένη για τα όσα είχε να αντιμετωπίσει, έθεσε προτεραιότητες, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης, ενώ είχε έτοιμο στρατηγικό πλάνο για να αλλάξει όσα χρειάζονταν.

Από την πρώτη στιγμή, η υπουργός Παιδείας είχε ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, ακολουθώντας τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πρώτη της απόφαση, αυτή για αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης, αναγνωρίζοντας ότι οι εξετάσεις τετραμήνου δεν είχαν πετύχει τους παιδαγωγικούς σκοπούς. Γεγονός, που ικανοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, που υπεραμυνόταν τις ενέργειες του Πρόδρομου Προδρόμου.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η υπουργός Παιδείας έδειξε ότι στο επίκεντρο είναι ο μαθητής και όχι οι όποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Όσα ακολούθησαν τους επόμενους μήνες, μέχρι και σήμερα, που έχει ολοκληρωθεί ένας μεγάλος διάλογος για την ειδική εκπαίδευση, με το Υπουργείο να ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα, δείχνουν ότι η Αθηνά Μιχαηλίδου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των φορέων με τους οποίους καλείται να συνεργαστεί.

Και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι κανένας φορέας ή πολιτικό κόμμα δεν έχει βγει μέχρι σήμερα, να εξαπολύσει πυρά για λανθασμένες πολιτικές ή άστοχες τοποθετήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η υπουργός Παιδείας έχει το αλάθητο ή λευκή επιταγή, ωστόσο οι στοχευμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί δείχνουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Κυβέρνηση και φορείς, έχουν αποκατασταθεί.

Εξάλλου, είναι νωπές οι μνήμες των εντάσεων που υπήρχαν ανάμεσα σε μαθητές και Πρόδρομο Προδρόμου, με τους πρώτους να φωνάζουν ότι ο δεύτερος δεν τους υπολογίζει, αφού δεν τους καλούσε σε διάλογο για θέματα που αφορούσαν άμεσα το μέλλον τους, ή ανάμεσα σε γονείς παιδιών με αναπηρία και Πρόδρομο Προδρόμου, που επίσης έκαναν λόγο για κλειστές πόρτες.

Εκτός αυτού, κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει την μεγάλη κρίση στον τομέα της Παιδείας που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2018, με τον Κώστα Χαμπιαούρη να ενώνει όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε ένα κοινό μέτωπο εναντίον του, με τις αλλαγές που προωθούσε για την αξιολόγησή τους, με αποτέλεσμα 10,000 και πλέον άτομα να βγουν στους δρόμους. Η λύση είχε δοθεί μετά από μία άτυπη παρέμβαση της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου, όπως είχε γνωστοποιηθεί τότε, στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Μία κρίση που έμεινε στο μυαλό αρκετών, με τον ανασχηματισμό του κ. Χαμπιαούρη σχεδόν 1,5 χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2019, να χαρακτηριζόταν αναπόφευκτο.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου, έχει αφήσει μέχρι στιγμής θετικές εντυπώσεις και θεωρείται από τα πρόσωπα με θετικό πρόσημο της Κυβέρνησης, ενώ αυτό που αναμένεται να διαπιστωθεί είναι αν θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα συν των διορισμών του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες είναι πολλές.

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό