Κουρεύουν... το χαρτί υγείας, αλλά όχι την τιμή-Ξεγελούν πολίτες με το βάρος και τον όγκο των προϊόντων

Ένα τεράστιο νομοθετικό κενό φαίνεται να προκύπτει στους κανονισμούς για τα χαρτικά είδη, τα οποία όπως καταγγέλλουν καταναλωτές, ενώ καταγράφουν μειώσεις στο μήκος του χαρτιού υγιεινής, εντούτοις, αντικρύζουν με ιδιαίτερη ανησυχία πως η τιμή παραμένει η ίδια, κάτι που παρατηρείται μάλιστα και σε άλλα προϊόντα της αγοράς, όπου έχει μειωθεί το βάρος τους, αλλά η αξία τους ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο ακριβή.

Οι κανονισμοί για τα χαρτικά είδη, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, έχουν κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία, ούτως ώστε να αναγράφεται το εμβαδόν, αλλά και το βάρος του ρολού ή των τραπεζομάντιλων, ωστόσο, τα τελευταία δυο χρόνια δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση, με αποτέλεσμα διάφορες επιχειρήσεις να συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα σε τιμή που δεν αντικατοπτρίζει την ποσότητα που αγοράζει ο καταναλωτής.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη ο νόμος για τα Μέτρα και Σταθμά που υποχρεώνει όπως στα χαρτικά είδη να αναγράφεται το εμβαδόν του προϊόντος, ωστόσο, αυτό που απαιτεί ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, είναι να προστεθεί στις υποχρεωτικές ενδείξεις και το βάρος των προϊόντων.

Η εν λόγω ενέργεια από πλευράς επιχειρήσεων, χαρακτηρίζεται ως «κρυφή μείωση» από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, με τη Νομική Σύμβουλο, Βιργινία Χρήστου, να εξηγεί στον REPORTER, ότι κάποιοι εισαγωγείς στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις αυξήσεις των τιμών, μειώνουν την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του προϊόντος. «Ο Νόμος, ο οποίος αφορά τα Μέτρα και Σταθμά υφίσταται και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου, έχει την εξουσία να εξετάσει ζητήματα που προβλέπονται και ορίζονται από τον Νόμο, ωστόσο, το προβληματικό σημείο, είναι ο ο Νόμος δεν κάνει αναφορά στο βάρος».

Μέχρι σήμερα, έχουν φθάσει ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών, δεκάδες καταγγελίες, οι οποίες αφορούσαν προϊόντα, όπως για παράδειγμα χαρτοπετσέτες κουζίνας, αλουμινόχαρτα και συσκευασμένα προϊόντα, στα οποία αναγραφόταν μειωμένο βάρος, εντούτοις η τιμή ήταν η ίδια. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την κα. Χρήστου, «καθώς η Νομοθεσία δεν προβλέπει πουθενά το ότι θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και σε σχέση με το βάρος. Είναι κάτι που ζητήσαμε και από τη Νομική Υπηρεσία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν είχαμε μέχρι στιγμής απάντηση επί του θέματος, κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό».

Σημειώνεται ότι οι κρυφές μειώσεις που παρατηρούνται στις ποσότητες προϊόντων, δεν είναι εμφανείς στους καταναλωτές, εκτός και εάν κάποιος είναι πολύ παρατηρητικός και διαπιστώσει πως άλλαξε το βάρος, αλλά όχι η τιμή. Όπως εξήγησε η Νομική Σύμβουλος, «υπάρχουν κατά διαστήματα διάφορες καταγγελίες οι οποίες καταγράφονται. Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις όπου καταναλωτές καταγγέλλουν και για κατεψυγμένα προϊόντα, όπου αναφέρουν πως όταν αγοράζουν ένα κατεψυγμένο από μια επιχείρηση αναγράφεται ένα συγκεκριμένο βάρος. Όταν το παίρνουν σπίτι όμως το συγκεκριμένο προϊόν και λιώνει ο πάγος και ζυγίζουν το προϊόν, είναι μειωμένο το βάρος. Οπότε, οι καταναλωτές διερωτώνται τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση».

Σε σχέση με τις χαρτοπετσέτες και το αλουμινόχαρτο, επίση, αυτό που έχει παρατηρηθεί από τους λειτουργούς του Συνδέσμου, είναι ότι υπάρχει μείωση στο πάχος και έτσι έγινε πιο λεπτό το φύλο μιας χαρτοπετσέτας, με αποτέλεσμα να φαίνεται στον καταναλωτή ότι αγοράζει μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ στην πραγματικότητα είναι μειωμένη.

Δειτε Επισης

Αφαίρεση εναέριων γραμμών στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Μέχρι 6 Νοεμβρίου η υποβολή δράσεων για Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων
Διαμαρτυρία έξω από ΥΠΟΙΚ στις 3 Οκτωβρίου προγραμματίζει η ΕΚΥΣΥ
Η άρση του «αθλητικού εμπάργκο» ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του Τατάρ
Ανησυχία ΕΒΕ Λεμεσού για λεωφορειολωρίδες στη Νίκου Παττίχη
Σχέδιο δράσης ΥΠΑΝ για ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση
Στο Ειδικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά η ΓΔ ΥΠΑΝ-Αποφάσεις για προώθηση εργασιών
Θλίψη και αγανάκτηση Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων στη Στέγη Ηλικιωμένων
Η ΠΟΕΔ επαναλαμβάνει τη θέση της για διατήρηση καταλόγου διοριστέων
Άρχισε στις 11 Σεπτεμβρίου η Γ΄φάση εφαρμογής «Αριστοτέλης-CyFIT»