ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγέλλουν τις ΗΠΑ για τα αεροπορικά πλήγματα Συρία και Ιράκ-Δεκάδες νεκροί, ανάμεσα τους άμαχοι

Ιράκ και Συρία καταδίκασαν με σκληρές ανακοινώσεις τα πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στα εδάφη τους, χτυπώντας θέσεις που σχετίζονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Οι ζημιές από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αλλά ο στρατός του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις επιθέσεις.

«Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συνιστούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, υπονομεύουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και συνιστούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε οδυνηρές συνθήκες. Τα αποτελέσματα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και τη γύρω περιοχή», δήλωσε ο Γιάχια Ρασούλ, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και οι σύμμαχοί τους έχουν αντιμετωπίσει αυξημένες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δεχόμενες πυρά (με διάφορους τρόπους) περισσότερες από 165 φορές από τα μέσα Οκτωβρίου.

Capture-6

syria-damascus-israel-1024x640

MixCollage-03-Feb-2024-02-28-AM-9680

Δεκάξι νεκροί, ανάμεσα τους και άμαχοι

Τα αμερικανικά πλήγματα στο δυτικό Ιράκ, εναντίον ένοπλων φιλοϊρανικών ομάδων, προκάλεσαν τουλάχιστον «16 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι», σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπάσεμ αλ-Αουάντι.

Με τα πλήγματα αυτά «η ασφάλεια του Ιράκ και της περιοχής βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία διαψεύδονται επίσης «ψευδείς ισχυρισμοί» αναφορικά με δήθεν «προηγούμενο συντονισμό» με την Ουάσινγκτον για τα πλήγματα αυτά.

Ένας πρώτος απολογισμός, ο οποίος είχε γνωστοποιηθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο από δύο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, έκανε λόγο για 18 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 15 μέλη ένοπλων ομάδων και τρεις άμαχοι.

«Σημαντική κλιμάκωση»

Τα αμερικανικά πλήγματα αντιπροσωπεύουν μια «σημαντική κλιμάκωση», σύμφωνα με την Άλισον ΜακΜάνους, διευθύνουσα σύμβουλο για την εθνική ασφάλεια και τη διεθνή πολιτική στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, σημειώνει το Al Jazeera.

Αλλά η ίδια ήταν επιφυλακτική σχετικά με τον αντίκτυπο των επιθέσεων, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε δει ότι παρόμοια χτυπήματα τύπου ‘tit-for-tat’ είχαν αποτρεπτικό αποτέλεσμα».

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ είχαν στόχο μια σειρά από τοποθεσίες και πόλεις στην ανατολική περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Άμαχοι και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν, αναφέρεται σε ανακοίνωση στη σελίδα του υπουργείου στο Facebook. Οι επιθέσεις προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές» σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

«Η περιοχή που έγινε στόχος των αμερικανικών επιθέσεων στην ανατολική Συρία είναι η ίδια περιοχή όπου ο Συριακός Αραβικός Στρατός μάχεται τα υπολείμματα της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL [ISIS]», ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις εμπλέκονται και συμμαχούν με αυτή την οργάνωση και εργάζονται για να την αναβιώσουν ως βραχίονα πεδίου τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ με όλα τα βρώμικα μέσα.

Η επίθεση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων σήμερα τα ξημερώματα δεν έχει καμία άλλη δικαιολογία εκτός από την προσπάθεια αποδυνάμωσης του Συριακού Αραβικού Στρατού και των συμμάχων του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τονίζεται από το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Η αμερικανική κατοχή του συριακού εδάφους «δεν μπορεί πια να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο συριακός στρατός.

Καταδικάζει τα αμερικανικά πλήγματα το Ιράν

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας στο Ιράκ και στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τα "παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας" των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Νάσερ Καναανί ανέφερε σε δήλωσή του πως οι επιθέσεις συνιστούν "μια παρακινδυνευμένη ενέργεια και άλλο ένα στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο να αυξηθεί η ένταση και η αστάθεια στην περιοχή".

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα σε περισσότερους από 85 στόχους, που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και πολιτοφυλακών τις οποίες υποστηρίζουν, σε αντίποινα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δεν ανέφερε αν Ιρανοί σκοτώθηκαν κατά τα πλήγματα αυτά ούτε έκανε λόγο για ενδεχόμενα αντίποινα.

Όπως είπε, τα πλήγματα είναι "μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και μια κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

"Οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τους σκοπούς του σιωνιστικού καθεστώτος", είπε ακόμη ο Νάσερ Καναανί, αναφερόμενος στο Ισραήλ, ένα κράτος που το Ιράν δεν αναγνωρίζει.

Αρχηγός του Πενταγώνου: Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής άμυνας, Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε πρόσθετη δράση κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με αυτό.

«Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», δήλωσε ο Όστιν.

Τα πλήγματα στόχευσαν τη Δύναμη Quds – τον κατασκοπευτικό και παραστρατιωτικό βραχίονα του IRGC που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις συμμαχικές πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή – από τον Λίβανο έως το Ιράκ και από την Υεμένη έως τη Συρία.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο λέει ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν και πιστεύει ότι ούτε η Τεχεράνη θέλει πόλεμο.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά ο πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε ο Όστιν.

«Τα αμερικανικά πλήγματα εγείρουν απειλή να οδηγηθεί το Ιράκ σε ανεπιθύμητη κατάσταση»

Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα αποτελούν «παραβίαση της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας», κατήγγειλε τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις δυνητικά «καταστροφικές» συνέπειες «την την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιοχής».

Ο στρατηγός Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε πως «διεξήχθησαν αεροπορικά πλήγματα από τις ΗΠΑ» εναντίον θέσεων στον τομέα της Αλ Κάιμ —στα σύνορα με τη Συρία— και «άλλων ιρακινών παραμεθόριων ζωνών».

Τα πλήγματα εγείρουν «απειλή» να «οδηγηθεί το Ιράκ και η περιοχή» σε ανεπιθύμητη κατάσταση που θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιφέρειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μπάιντεν: Σε εκείνους που επιδιώκουν να μας κάνουν κακό, θα απαντήσουμε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει δώσει εντολή για στρατιωτικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία που συνδέονται με τις ομάδες που επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις και δήλωσε ότι η «απάντηση» θα συνεχιστεί.

«Η απάντησή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνους και μέρη της επιλογής μας», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά ας το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι μπορεί να επιδιώξουν να μας βλάψουν: Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε».

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την δήλωση του και σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter

«Σήμερα, υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούν το IRGC και οι συνδεδεμένες πολιτοφυλακές για να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις.

Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά σε όλους εκείνους που επιδιώκουν να μας κάνουν κακό: Θα απαντήσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ / In

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα