Πάνω από είκοσι υποστατικά πλήγηκαν από την κακοκαιρία στον Κορμακίτη-«Μπήκε ένα μέτρο νερό μέσα στο σπίτι»

Δίπλα στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες, εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες στον κατεχόμενο Κορμακίτη, βρίσκεται η Κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε την πρόθεση να τους παρέχει στήριξη, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που είχαν με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο ένας εκ των ποταμών του χωριού και να παρασύρει ό,τι βρήκε στο διάβα του. Όπως γνωστοποιήθηκε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να στηρίξει τους πληγέντες, οι οποίοι θα καταγράψουν τις ζημιές, για τις οποίες ενημερώθηκε σχετικά και η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.

Οι καταστροφικές πλημμύρες, που ήταν αποτέλεσμα τόσο των έντονων βροχοπτώσεων που παρατηρήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, αλλά και του ορμητικού ποταμού, είχε ως αποτέλεσμα μία μεγάλη ποσότητα νερού να περάσει από όλο το χωριό και να επηρεάσει αρκετά σπίτια και υποστατικά. Από τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί πάνω από είκοσι σπίτια, ενώ από την Τετάρτη έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, σε μία προσπάθεια να καταφέρουν να σχηματίσουν μία συνολική εικόνα, ώστε να μπορούν να κοστολογίσουν τις πληγές που υπέστησαν οι κάτοικοι και να είναι σε θέση να βρουν τα κατάλληλα μέσα για να προβούν σε επιδιορθώσεις.

IMG_9038

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει τους πληγέντες, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις και αφού πληρούν τα κριτήρια, τότε θα τους παρασχεθεί βοήθεια. Την ίδια ώρα, η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων, Άννα Αριστοτέλους, επισκέφτηκε τον Κορμακίτη και συνομίλησε με τον αναπληρωτή κοινοτάρχη, αλλά και κατοίκους που είχαν επηρεαστεί, ενώ βρέθηκε και σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Στο μεταξύ, το θέμα αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, η οποία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για να συζητήσει το θέμα, με στόχο να ενημερωθούν οι υπηρεσίες του κράτους για τις ζημιές, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για παροχή άμεσης βοήθειας στους παθόντες.

Ακόμη μετρούν ζημιές οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι στον κατεχόμενο Κορμακίτη, από το πρωί της Τετάρτης, όταν κόπασαν οι έντονες βροχοπτώσεις, άρχισαν τις προσπάθειες για να επαναφέρουν τα σπίτια τους στην πρότερή τους κατάσταση. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού ακόμη και τέσσερις ημέρες μετά, δεν κατάφεραν να στεγνώσουν τα ντουλάπια και τα έπιπλα που βράχηκαν, ενώ σε κάποια σημεία δεν έχουν υποχωρήσει οι λάσπες.

IMG_8900

«Με πήρε ο ξάδελφός μου, που μένει δίπλα και μου είπε “ξάδελφε βούρα και πνίουμε”. Τα νερά μπήκαν από την μπροστινή πόρτα και έβγαιναν από πίσω. Δεν είχαμε τρόπο να μπούμε. Αναγκαστήκαμε να ανέβουμε στο δεντρόσπιτο, που έχουμε στην αυλή και πήγαμε πάνω από την πισινή πόρτα και είδαμε ένα μέτρο νερό μέσα στο σπίτι. Καταφέραμε να σταματήσουμε τη ροή του νερού για να μην μπαίνει μέσα στο σπίτι και ήρθαν στο σπίτι μας να κοιμηθούν τα παιδιά, μέχρι να πάμε να καθαρίσουμε. Έτσι κακοκαιρία δεν ξαναείδα, ήταν η πρώτη φορά», υπέδειξε στον REPORTER ο κύριος Ιωάννης Παπάς, η οικογένεια του οποίου υπέστη τις πρώτες ζημιές της κακοκαιρίας, καθώς το σπίτι τους είναι στην είσοδο του χωριού.

Κατηφορίζοντας προς την πλατεία, οι δρόμοι είναι γεμάτοι λάσπες, ενώ είναι εμφανές ότι οι αυλές των σπιτιών είχαν γεμίσει με νερά τις προηγούμενες ημέρες, από τα χώματα που έμειναν πίσω. Από τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, η πλατεία είχε γεμίσει με λάσπες, ωστόσο συνεργείο καθαρισμού κατάφερε να τις απομακρύνει και να επαναφέρει το χώρο στην πρότερή του κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν και ακόμη εμφανή σημάδια.

«Η κεντρική πλατεία του χωριού έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της καταστροφής. Έχουμε σημαντικές ζημιές, ο σύλλογος δεν λειτουργούσε τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, το κοινοτικό ιατρείο και το γραφείο του κοινοτάρχη έχουν πληγεί, αλλά και το γήπεδο, το γρασίδι του οποίου είναι γεμάτο λάσπες και πέτρες», επεσήμανε ο αναπληρωτής κοινοτάρχης του Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττου.

Όπως τόνισε ο κ. Κουμμέτου, οι τοπικές αρχές έχουν προβεί σε μία καταγραφή των ζημιών, μετά από οδηγίες που έλαβαν από την Επαρχιακή Διοίκηση, για να ενημερωθεί και ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να εκτιμηθούν οι ζημιές. Στην πλατεία βρίσκεται και το ιατρείο, το οποίο είχε γεμίσει με λάσπες, ενώ ένα σκυβαλοφόρο ήταν δίπλα και έδειχνε το μέγεθος της καταστροφής, αφού ήταν γεμάτο με τα πράγματα που αχρηστεύτηκαν, ανάμεσά τους και κούτες με φάρμακα.

IMG_8908

Λίγο πιο πάνω είναι το γήπεδο του Κορμακίτη. Ένα νέο γήπεδο, που μόλις πριν λίγες ημέρες είχε παραδοθεί στο χωριό, με τις εργασίες στο χώρο να είναι ακόμη σε εξέλιξη. «Το γήπεδο είναι σχετικά καινούργιο και δυστυχώς έχει υποστεί αυτές τις ζημιές, που θα αξιολογηθούν τις επόμενες ημέρες, για να δούμε τι μπορεί να σωθεί και τι χρήζει αλλαγής», τόνισε ο κ. Κουμέττου.

IMG_8945

IMG_8947

Ένα από τα σπίτια που επηρεάστηκαν και αυτό της κας. Μαίρης Κοντού, το οποίο ήταν κληρονομία από τους γονείς της και το ανακαίνισε με τον άνδρα της. Η ίδια αποφάσισε να πάει στον Κορμακίτη μετά την αφυπηρέτησή της, πριν από δύο χρόνια. Στο σπίτι, τη νύχτα της καταστροφής βρισκόταν με τον άνδρα της και όπως περιέγραψε, ο ίδιος που είναι ένας άνθρωπος πάντα ψύχραιμος, έχασε την ψυχραιμία του και τότε αποφάσισε η ίδια να αναλάβει δράση.

«Η λάσπη μπήκε στο σπίτι και ήρθε ως πάνω. Προσπαθήσαμε να το συγκρατήσουμε, βάλαμε ττόρους για να περιορίσουμε το νερό να μην μπει στο σπίτι. Μέσα σε είκοσι λεπτά δεν περιοριζόταν. Προσπαθήσαμε να βγούμε έξω, αλλά μας έφερνε πίσω ο ποταμός. Ανάψαμε το τζάκι και κάτσαμε να ζεσταθούμε και ψάχναμε βοήθεια. Καθόμασταν στην καρέκλα, μετά είπαμε θα ανεβούμε στο τραπεζάκι και μετά στο πιο ψηλό τραπέζι. Ήρθε και μας βοήθησε ένας γείτονας, μας πήρε στο σπίτι του για να μείνουμε το βράδυ και να ζεσταθούμε».

Για να καταφέρουν να διώξουν το νερό από την αυλή της, που είχε επιφέρει αρκετές καταστροφές, αναγκάστηκαν να γκρεμίσουν μέρος του πίσω τοίχου και ακόμη και σήμερα, το νερό είναι ακόμη εκεί, αλλά όχι στο σπίτι της.

IMG_8961

Το σπίτι της κας. Χριστίνας Σκορδή ανήκει επίσης σε εκείνα που έχουν πληγεί, αφού βράχηκε η σκεπή και άρχισε να τρέχει το νερό στο σπίτι. «Πρέπει να αλλαχθούν τα ταβάνια, να αλλαχτεί η στέγη, να αντικατασταθούν τα κεραμίδια».

Τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που είχε ως αποτέλεσμα σε κάποια σπίτια να πέσουν εξωτερικοί τοίχοι περίφραξης, ενώ σε μία περίπτωση παρέσυραν βάρκα και την έριξαν στην κύτη του ποταμού.

IMG_8993

IMG_9013

IMG_9056

IMG_9042

IMG_9036

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού