Η Αννίτα καθορίζει ποιοι θα μπουν στη βάσανο του ΠΓ-Η σύνθεση του ψηφοδελτίου και ο αστερίσκος για αριστίνδην

Σε πολύ πιο ήρεμους ρυθμούς, χωρίς προστριβές, ανταλλαγές πυρών και εντάσεις, διεξήχθη την Παρασκευή η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών του Δημοκρατικού Συναγερμού. Παρά το γεγονός ότι εννέα πρόσωπα διεκδικούν μια από τις έξι θέσεις του ψηφοδελτίου, όλοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενωτικοί, στέλνοντας θετικά μηνύματα και μένοντας μακριά από τα όσα διχαστικά ακούστηκαν, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, από μέλη και στελέχη του κόμματος.

Άλλωστε, η όλη διαδικασία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν πήρε την πορεία που πήρε για παράδειγμα η διαδικασία επιλογής υποψηφίου για τον Επαρχιακό Οργανισμό Πάφου. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι δηλαδή, έδειξαν μέσω των δηλώσεων τους, ότι αυτή τη στιγμή, δεν επιθυμούν να χαρακτηριστούν, όσοι δεν είναι χαρακτηρισμένοι, ως «Αβερωφικοί ή Αναστασιαδικοί», αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία μέχρι τις δέκα Φεβρουαρίου, όταν οι εννέα υποψήφιοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, για να διεκδικήσουν τη ψήφο των μελών του.

Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητα για το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές, κατέθεσαν οι τέως υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αντίστοιχα, ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο βουλευτής του κόμματος, Κυριάκος Χατζηγιάννης, οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, Λουκάς Φουρλάς και Ελένη Σταύρου ο Χρίστος Αγγελίδης, η Χριστιάνα Ξενοφώντος και ο Ονισήφορος Ιορδάνους.

Οι εννέα υποψήφιοι, εκφράζουν αφενός όλες τις τάσεις που συνθέτουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό, από την λαϊκή δεξιά, μέχρι και την πιο φιλελεύθερη, ενώ γεωγραφικά υπάρχει υπερεκπροσώπηση των επαρχιών Αμμοχώστου και Λεμεσού ενώ άλλες δύο δεν εκπροσωπούνται καθόλου. Συγκεκριμένα από τη Λευκωσία προέρχονται οι Κωνσταντίνος Πετρίδης και Μάριος Πελεκάνος, από την Κερύνεια η Χριστιάνα Ξενοφώντος, από την Αμμόχωστο οι Κυριάκος Χατζηγιάννης, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και Χρίστος Αγγελίδης, ενώ από τη Λεμεσό η Ελένη Σταύρου, ο Λουκάς Φουρλάς και ο Ονησίφορος Ιορδάνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Πετρίδης: Υποβάλλω υποψηφιότητα για μια δυνατή κεντροδεξιά με ρόλο και λόγο σε Κύπρο και Ευρώπη

Βάσει του Καταστατικού του ΔΗΣΥ, πάντως, μπορούν να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Το πρώτο αφορά τους νέους, τα άτομα δηλαδή κάτω τον 35 ετών. Με βάση τις υποψηφιότητες, η μοναδική υποψήφια κάτω τον 35 είναι η Χριστιάνα Ξενοφώντος, η οποία εξασφαλίζει μια θέση στο ψηφοδέλτιο, με έναν αστερίσκο που εξηγείται πιο κάτω. Ταυτόχρονα και η Ελένη Σταύρου, στη βάση της πρόνοιας του Καταστατικού για εκπροσώπηση των γυναικών στο 30% του ψηφοδελτίου, εξασφαλίζει μια θέση στο ψηφοδέλτιο, επίσης με αστερίσκο.

Αυτός ο αστερίσκος, είναι η τελική απόφαση της Αννίτας Δημητρίου για τη θέση του αριστίνδην στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Το δικαίωμα που τις δίδεται δηλαδή από το Καταστατικό του κόμματος, να επιλέξει ένα πρόσωπο το οποίο θα ορίσει στο ψηφοδέλτιο, χωρίς να εμπλακεί σε ψηφοφορία. Αν η κα. Δημητρίου χρησιμοποιήσει τελικά αυτό της το δικαίωμα, αν επιλέξει γυναίκα άνω τον 35, τότε και η Ελένη Σταύρου θα μπει στη βάσανο της ψηφοφορίας του Πολιτικού Γραφείου. Αν μάλιστα επιλέξει γυναίκα κάτω τον 35 ετών, τότε και οι εννέα υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μια από τις έξι θέσεις.

Πάντως, διαβάζοντας κανείς πίσω από τις λέξεις της Αννίτας Δημητρίου, όταν ρωτήθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων, εάν θα χρησιμοποιήσει αυτό της το δικαίωμα, η ίδια ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και έδειξε να προβληματίζεται, για το αν μετά από τόσο έντονο ενδιαφέρον, θα ήταν ορθό να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων και κάτω, μάλιστα, από τις ιδιάζουσες συνθήκες στο κόμμα.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα για το συγκεκριμένο θέμα, η κα. Δημητρίου ανέφερε πως, «θα ανακοινώσω εντός των επόμενων ημερών την απόφαση μου. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να πω, είναι πως λαμβάνουμε υπόψη μας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει».

Σε αυτό ενδεχομένως να συντείνει το γεγονός, ότι το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, με δεδομένες τις δύο κυρίες, όποιοι κι αν είναι οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι, θα είναι ιδιαίτερα δυναμικό και θα εκπροσωπεί σε μεγάλο βαθμό και τις τάσεις εντός του κόμματος. Άλλωστε, μεταξύ των υποψηφίων, υπάρχουν τρία κορυφαία στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης, ένας βουλευτής με μακρά πορεία και ένας ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην θητεία του που ολοκληρώνεται.

Συνεπώς, δεν θα ήταν έκπληξη, η Αννίτα Δημητρίου να μη χρησιμοποιήσει το χαρτί του αριστίνδην, ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες, που κάθε της κίνηση ελέγχεται από διαφόρους κύκλους που για τους δικούς τους λόγους επικρίνουν τις αποφάσεις της ηγεσίας του κόμματος.

Εξάλλου, σε ότι αφορά τους στόχους του κόμματος, η Αννίτα Δημητρίου έστειλε μήνυμα νίκης και εξέφρασε την ανάγκη ο ΔΗΣΥ να είναι πρωταγωνιστής στις Ευρωεκλογές. Σε σχέση με την εσωκομματική κρίση, η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως, «το μόνο στρατόπεδο που υπάρχει είναι αυτό του ΔΗΣΥ και έτσι θα προχωρήσουμε ενωμένοι. Όλα αυτά θα πρέπει να μείνουν στο πλάι. Για να συνεχίσουμε για το καλό του κόμματος και το καλό του τόπου. Η Κύπρος χρειάζεται ένα δυνατό Δημοκρατικό Συναγερμό. Και ακριβώς θεωρώ ότι παρόλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις ή συναισθηματισμούς που φυσιολογικά υπάρχουν μετά από μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να τα αφήσουμε και να προχωρήσουμε όπως έμαθε κι όπως ξέρει πολύ καλά ο Δημοκρατικός Συναγερμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε μήνυμα νίκης για Ευρωεκλογές, κάλεσε άπαντες να βάλουν τα προβλήματα στο πλάι η Αννίτα

Δειτε Επισης

Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου