Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για σχέσεις με Ισραήλ με αφορμή συμφωνία για συμπαραγωγή ταινιών

Η Ολομέλεια της Βουλής κύρωσε κατά πλειοψηφία τη Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ισραήλ για τη συμπαραγωγή ταινιών, με την έντονη αντίθεση των βουλευτών του ΑΚΕΛ.

Υπέρ ψήφισαν 25 βουλευτές, εναντίον 12 ενώ υπήρξαν και 3 αποχές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, χαρακτήρισε ντροπή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο την ώρα που το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, εδώ και τέσσερεις μήνες. Χαρακτήρισε τραγικό να συζητείται η συμπαραγωγή ταινιών αντί «οι φρικαλεότητες του Ισραήλ και οι κυρώσεις». Όπως είπε, κάποιοι θέλουν να δώσουν το μήνυμα στο Ισραήλ να προχωρήσει ως έχει. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο το Σώμα μπορεί να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει καταδικαστικό ψήφισμα για το Ισραήλ και θα ζητά κατάπαυση του πυρός.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διαφώνησε με τη λογική ότι το νομοσχέδιο έχει σχέση με τα όσα δυσάρεστα γίνονται στο Ισραήλ. Εκφράζοντας θλίψη για τις σκηνές βίας που βλέπει κανείς καθημερινά, είπε ότι η επικύρωση μια συμφωνίας που υπογράφηκε το 2018 και αποφέρει κυρίως εμπορικά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει σχέση με αυτά.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι η συζήτηση είναι για συμπαραγωγή ταινιών και όχι χειροβομβίδων και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαστρέβλωση, ότι με αυτή την επικύρωση επικροτούν τις πράξεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Ανέφερε ακόμα ότι δεν ασκείται εξωτερική πολιτική με φιλευσπλαχνία και φιλανθρωπία, αλλά βάσει εθνικών συμφερόντων. Εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ είναι απαραίτητος σύμμαχος σε όσα επιδιώκει η ΚΔ και πρέπει να παραμείνει. Ανέφερε επίσης ότι εξωτερική πολιτική κάνει η Κυβέρνηση και όχι η Βουλή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος καταδίκασε τις βαρβαρότητες του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας τις οποίες χαρακτήρισε ως γενοκτονίας και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Ωστόσο, αντέτεινε ότι ο πολιτισμός ξεφεύγει από αυτά και η συμπαραγωγή ταινιών είναι μια πολιτιστική δραστηριότητα.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, καταδίκασε αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη από το «διεφθαρμένο, ακροδεξιό», όπως είπε καθεστώς Νετανιάχου, αλλά και όσα έκανε η Χαμάς η οποία «εκμεταλλεύεται τον παλαιστινιακό λαό και τη βοήθεια που λαμβάνει». Παράλληλα είπε ότι καταδικάζει «το καθεστώς Πούτιν και όλους τους δικτάτορες και την ακροδεξιά». Ωστόσο ανέφερε ότι το μόνο που μπορεί να αντισταθεί σε αυτά είναι η παιδεία, ο πολιτισμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και η συγκεκριμένη συμφωνία δεν αλλάζει τίποτε από αυτό που γίνεται επί του εδάφους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού ανέφερε ότι ιδιαίτερα τα μικρά κράτη όπως η Κύπρος θα πρέπει να αναδεικνύουν ότι ο πλανήτης λειτουργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, και όχι στη βάση των συμφερόντων που τα καθιστά έρμαιο στις διαθέσεις των ισχυρών.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι η παράταξή του δεν νιώθει ντροπή που στηρίζει τη συμφωνία αυτή, αφού πάντα καταδίκαζε τη βία, τις ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο όπως είπε ο πολιτισμός ενώνει, δεν έχει όρια, προάγει αρχές και αξίες.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, είπε πως όσα είπε το ΑΚΕΛ δεν έχουν καμιά σχέση με το νομοσχέδιο. Εξέφρασε λύπη για το θάνατο οποιουδήποτε ανθρώπου, ανέφερε ωστόσο ότι ακούγοντας τα όσα είπε το ΑΚΕΛ συμπεραίνει κανείς ότι για τα εγκλήματα στη Γάζας οι υπεύθυνοι είναι στην αίθουσα της Βουλής. Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι βρίσκονται στη Γάζα και είναι αυτοί που θυματοποίησαν του ανθρώπους της και ξεκίνησαν την επίθεση. Είπε επίσης ότι αν στη θέση του Ισραήλ ήταν η Τουρκία δεν θα είχαν αυτή τη στάση, ενώ ανέφερε ότι δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία για πρόσφατες επιθέσεις της Τουρκίας κατά αμάχων.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι τους ζητείται να κάνουν συμφωνίες με το «κράτος-δολοφόνο της Μ. Ανατολής». Η Κύπρος, ανέφερε, οφείλει να στέκεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και να ζητά την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργίαδης, είπε ότι αν η συζήτηση ήταν για το Μεσανατολικό θα μπορούσε να συμφωνήσει, όμως πρόκειται για μια πρόταση για συμφωνία στον τομέα του κινηματογράφου και εισηγούνται υπερψήφιση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς έκανε λόγο για «υποκρισία» στη Βουλή, αφού καταδικάστηκε η επίθεση της Χαμάς με τους 1300 νεκρούς και φωταγωγήθηκε το κτήριο της Βουλής, ενώ «δεν έγινε τίποτε για τους 30.000 Παλαιστινίους». Είπε επίσης ότι στην ΕΕ διακόπτονται όλες οι σχέσεις με τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και κάτι αντίστοιχο είχε γίνει για να πέσει το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι για τη Βουλή τα θύματα του πολέμου είναι πάντα θύματα πολέμου και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται και διερωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ δεν έφερε ψήφισμα για την καταδίκη των πράξεων του Ισραήλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για μεταναστευτικές ροές-«Είμαστε στα όρια μας»
Συγχαρητήρια Κύπρου στο νέο Πρωθυπουργό του Κουβέιτ για τον διορισμό του
Με μήνυμα, «ρίξε πράσινο στο μαύρο» ρίχνονται στη μάχη των Ευρωεκλογών οι Οικολογοι
Στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών ΕΕ συμμετέχει η Α. Δημητρίου
Επίθεση Ελεγκτή σε Εισαγγελία για τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Επεξεργάζονται σχέδιο εξόντωσης μου»
Η προϊστορία συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές και οι εκτιμήσεις για την 9η Ιουνίου
Επενδύει στους υποψήφιούς της για επίτευξη των στόχων των Ευρωεκλογών η ΔΗΠΑ
Γ. Νικολέττος στον REPORTER: Θα μετατρέψουμε την ανομοιογένεια σε πλεονέκτημα και προοπτική
Απαντά στον Στεφάνου ο ΔΗΣΥ για την πράσινη φορολογία-«Ας δεσμευτεί να στηρίξει την πρότασή μας»
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του