Υπέρ λύσης ΔΔΟ η Πρόεδρος της Βουλής Σλοβενίας-Iκανοποίηση για διορισμό Ολγκίν
16:00 - 29 Φεβρουαρίου 2024
Την αλληλεγγύη της χώρας της προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας Urška Klakočar Zupančič, εκφράζοντας παράλληλ υποστήριξη σε μια δίκαιη, συνολική λύση που θα προστατεύει τα βασικά δικαιώματα όλων των πολιτών και θα υποστηρίζει την πρόοδο στην επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με το πλαίσιο του ΟΗΕ.
Η κ. Klakočar Zupančič η οποία μιλούσε στο πλαίσιο κοινών της δηλώσεων με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου έπειτα από συνάντησή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε επίσης ότι οι γυναίκες, η ειρήνη και η ασφάλεια είναι μία από τις προτεραιότητες της Σλοβενίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή της ως προς αυτό το θέμα για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.
Στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η κ. Δημητρίου είπε ότι η επίσημη επίσκεψη της Σλοβένας ομολόγου της στην Κύπρο αποτελεί «μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναδειχθούν οι σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σλοβενίας, και ιδιαίτερα μεταξύ των κοινοβουλίων σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο».
Πρόσθεσε ότι οι δύο Πρόεδροι των Κοινοβουλίων είχαν «μια πολύ γόνιμη συζήτηση για μια σειρά θεμάτων, όπως το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η κλιματική κρίση, η ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων, καθώς και οι αρνητικές επιπτώσεις της εκμετάλλευσης και της ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Είπε επίσης ότι συμφώνησαν να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και οι δύο αναγνωρίζουν ότι η ισχύς βρίσκεται στην ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις από κοινού σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Η Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι ενημέρωσε την Πρόεδρο της Σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την υποστήριξη της Σλοβενίας στις αρχές διευθέτησης του προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και για την υποστήριξη της Σλοβενίας όσον αφορά στην αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Κύπρο.
«Συμφωνήσαμε με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ότι πρέπει να συνεργαστούμε πιο εντατικά, πρέπει να βρούμε και να περάσουμε στο λαό μια θετική ατζέντα, να του δώσουμε το σωστό πολιτικό μήνυμα. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε σε μια πολύ δύσκολη πολιτική περίοδο. Είμαι βέβαιη ότι θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά για τη Σλοβενία και είμαι βέβαιη ότι σε συνεργασία θα μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα», κατέληξε η κ. Δημητρίου.
Από την πλευρά της, η κ. Klakočar Zupančič δήλωσε ότι η πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο αποτελεί ευκαιρία για συναντήσεις και συνομιλίες που θα ενισχύσουν τη σχέση και τους δεσμούς μεταξύ δύο χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις περιέλαβαν και τη θέση των γυναικών, ιδιαίτερα των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των γυναικών σε ανώτατες θέσεις στη Σλοβενία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Οι γυναίκες, η ειρήνη και η ασφάλεια είναι μία από τις προτεραιότητες της Σλοβενίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνέχισε η Σλοβένα αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η Σλοβενία υποστηρίζει την εφαρμογή της ατζέντας για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια και εξέφρασε την ικανοποίησή της ως προς αυτό το θέμα για τον διορισμό της Maria Angela Holguin Cuellar ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.
Είπε ότι η Σλοβενία και η Κύπρος είναι φιλικές χώρες και φυσικοί σύμμαχοι που απολαμβάνουν μία στενή σχέση και θα συνεχίσουν να την απολαμβάνουν, υποστηρίζοντας αμφότερες μια στενή εταιρική σχέση με την ΕΕ, με τη Μεσόγειο να αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που φέρνει κοντά τις δύο χώρες και όπου θα ήθελαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, μεταξύ άλλων στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες γιορτάζουν φέτος τα 20 χρόνια ένταξης στην ΕΕ και είναι σταθερά προσηλωμένες στο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο και τις κοινές αξίες και, ως εκ τούτου, υπέρ της αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με την κ. Zupančič, η επίσκεψή της θα ενθαρρύνει την καλή συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και στο πλαίσιο των ομάδων φιλίας που έχουν συσταθεί, τονίζοντας ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι συχνά πιο ευέλικτη και ακόμη πιο αποτελεσματική από την κυβερνητική διπλωματία.
Η Σλοβενία και η Κύπρος μοιράζονται τη δέσμευση για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Σλοβενία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ώστε να τερματιστεί επιτέλους η απαράδεκτη διαίρεση του νησιού επί δεκαετίες, με στόχο μια δίκαιη, συνολική λύση που θα προστατεύει τα βασικά δικαιώματα όλων των πολιτών και θα υποστηρίζει την πρόοδο στην επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με το πλαίσιο του ΟΗΕ.
Κλείνοντας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση των ομήρων χωρίς όρους.
«Ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Σλοβενία εργάζεται για την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, αποτρέποντας έτσι την πιθανή επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο και ίσως ήρθε η ώρα οι γυναίκες να κάνουν ένα βήμα μπροστά», κατέληξε η Πρόεδρος της σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης.
Πηγή: ΚΥΠΕ