Η αλήθεια ενόχλησε το ψευδοκράτος, υποστηρίζει ο Κόμπος-«Στοχοποίησαν τους εγκλωβισμένους και τα παιδιά»

Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε κανονικοποίηση ούτε στατιστικοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Κωσταντίνος Κόμπος, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό εφόδου σε σχολείο στο Ριζοκάρπασο από τις κατοχικές αρχές.

Επεσήμανε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αρκεί απλά να έχουν μια ρητορική και μια συζήτηση περί της αναγκαιότητας προστασίας των δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας πως "αναμένει κάποιος μια εντονότερη αντίδραση".

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται με την ένταση που απαιτείται όλες οι απαραίτητες ενέργειες  προς μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Γενεύη όπου έχει την έδρα του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στις Βρυξέλλες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και οπουδήποτε υπάρχει θεσμική ευθύνη από πλευράς του διεθνούς παράγοντα.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το τέλος συνάντησής του με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας Urška Klakočar Zupančič, ο κ. Κόμπος είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ότι λόγω και της τρέχουσας θητείας της Σλοβενίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η συζήτηση στράφηκε και στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε πως συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, κυρίως την κατάσταση στη Γάζα, με την κυπριακή πλευρά να ενημερώνει για τις επαφές της στην περιοχή, και πως θα παραμείνουν σε επαφή για όλα τα ζητήματα.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επιθετική ρητορική του κατοχικού καθεστώτος σε συνέχεια του περιστατικού εφόδου σε σχολείο στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Κόμπος είπε ότι δυστυχώς το κατοχικό καθεστώς επέλεξε να στοχοποιήσει τους εγκλωβισμένους και δη τα παιδιά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, εξ αφορμής της πρόσφατης παρουσίας της Υπουργού Παιδείας και των Κυπρίων Ευρωβουλευτών στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας πως από ό,τι φαίνεται η αλήθεια ενόχλησε.

«Το μήνυμά μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ούτε κανονικοποίηση ούτε στατιστικοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά πρέπει να καταγγέλλονται όταν συμβαίνουν και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδρά σε αυτά. Αν κάποιος θεωρεί ότι μέσω μιας τέτοιας μεθοδολογίας και πρακτικής θα μπορεί να αναδείξει την ύπαρξη κάποιας οντότητας, αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διεξήχθη στη Γενεύη, τόσο στην ομιλία του όσο και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Δεν είναι απλά ακόμη ένα περιστατικό, είναι ένδειξη μίας προσέγγισης η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κανονικότητα ή να γίνει αποδεκτή», σημείωσε σχετικά.

Τοποθετούμενος σε σχόλιο ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχει μια ευρύτερη αντίληψη ότι με την πάροδο του χρόνου το ζήτημα αφορά μια «παγωμένη» σύγκρουση χωρίς πραγματικές εξελίξεις επί του εδάφους.

«Η απάντησή μας σε αυτό είναι ότι υπάρχει καθημερινή παραβίαση δικαιωμάτων και ότι πρόκειται στην περίπτωση αυτή για ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, και η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αρκεί απλά να έχουν μια ρητορική και μια συζήτηση περί της αναγκαιότητας προστασίας των δικαιωμάτων. Εκεί που υπάρχει μία σαφέστατη παραβίαση, ως μάλιστα μια πολιτική που έχει διαμορφωθεί, αναμένει κάποιος μια εντονότερη αντίδραση. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα και θα συνεχίσουμε να ζητούμε αυτή την αντίδραση», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Σε ερώτηση για συγκεκριμένα διαβήματα στα οποία έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κόμπος είπε ότι πρόκειται για θέματα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση συνεπεία της τουρκικής εισβολής, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται με την ένταση που απαιτείται όλες οι απαραίτητες ενέργειες τόσο προς μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο στη Γενεύη όπου έχει την έδρα του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και στις Βρυξέλλες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οπουδήποτε υπάρχει θεσμική ευθύνη από πλευράς του διεθνούς παράγοντα.

«Δεν είναι απλά μια καταγραφή ενός περιστατικού. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια κατά του βασικότατου, θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση και αφορά παιδιά», τόνισε.

Σε ερώτηση για δημοσιεύματα που φέρουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να επισκέπτεται το Βερολίνο τον Μάρτιο για την προώθηση των θέσεων του ψευδοκράτους για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως υπάρχει πληροφόρηση ότι προγραμματίζονται διάφορες τέτοιου είδους επισκέψεις, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δούμε με ποιο τρόπο αυτές οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν, αν είναι στα πλαίσια επίσημης ή μη επίσκεψης και πώς παρουσιάζονται.

Συμπλήρωσε πως η ΚΔ τονίζει σε καθημερινή βάση την ανυπαρξία νομιμότητας στην άλλη πλευρά και ότι δεν υπάρχει εκπροσώπηση οποιασδήποτε οντότητας η οποία να έχει την οποιαδήποτε σχέση με κρατική υπόσταση, αξιοποιώντας όλο το διαθέσιμο δίκτυο για την προώθηση αυτού του μηνύματος.

Είπε επίσης πως γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες κάποιες φορές είναι προληπτικής φύσεως, κάποιες κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίσκεψης ή εκ των υστέρων, ανάλογα με την περίπτωση, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι δεν υπάρχει παντού η ίδια δυνατότητα επηρεασμού. λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για λεπτομέρειες από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα και για ενδεχόμενο κίνδυνο προσβολής των συμφωνιών οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο κ. Κόμπος είπε ότι υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις και μηνύματα, αρχής γενομένης από την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, η οποία έγινε πριν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Κάιρο και σε μια περίοδο με πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα.

Επεσήμανε ότι σε όλες τις συναντήσεις του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του συζητήθηκε το πώς βλέπει η Αίγυπτος αυτή την «επίθεση» φιλίας της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει εμπιστοσύνη στη στάση της Αιγύπτου και στη στρατηγική σχέση που έχουν διαμορφώσει και οι δύο πλευρές με μεγάλες προσπάθειες.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα εντός των ημερών, και κατά πόσο η ΚΔ είναι έτοιμη να προχωρήσει με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες προσπάθειες αναφορικά είτε με την κατάπαυση του πυρός είτε συνδυαστικά με την απελευθέρωση ομήρων, προσθέτοντας ότι μέρος της συζήτησης είναι και η επόμενη μέρα και η διαμόρφωση ενός σχεδίου για μία λύση δύο κρατών.

Είπε επίσης πως υπάρχουν αλλαγές στην Παλαιστινιακή Αρχή και άλλες εξελίξεις, με την ανθρωπιστική βοήθεια να αποτελεί μέρος αυτού του δύσκολου ζητήματος, και τη διεθνή κοινότητα να συμφωνεί ότι το τρέχον επίπεδο εισροής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση, αναζητώντας πλέον τις διαθέσιμες επιλογές.

«Οι επιλογές αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες και μέρος αυτών των επιλογών ήταν και είναι και η δική μας πρωτοβουλία, η οποία τυγχάνει συζήτησης σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλες τις διαφορετικές προσπάθειες που γίνονται σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό κομμάτι», τόνισε ο κ. Κόμπος, προσθέτοντας πως τυχόν εξελίξεις στη Ράφα και κατάρρευση της προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός ή για απελευθέρωση ομήρων θα επηρεάσουν το ευρύτερο κλίμα για την προώθηση ή μη της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σημείωσε ακόμη πως στις 10 Μαρτίου ξεκινά το ραμαζάνι, κατά τη διάρκεια του οποίου ενδέχεται να υπάρξουν άλλες προκλήσεις, καθώς αυτή την περίοδο έλαβαν χώρα και άλλα επεισόδια και στο παρελθόν, προσθέτοντας πως η Κύπρος βρίσκεται σε συζητήσεις και θεωρεί πως έχει πείσει για τη χρησιμότητα του διαδρόμου, εκκρεμούν ωστόσο ζητήματα παράδοσης, υποδοχής και διανομής της βοήθειας, για τα οποία υπάρχει διαβούλευση με τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και άλλες σημαντικές χώρες της περιοχής.

«Εμείς κάναμε μια προσπάθεια που όταν την ξεκινήσαμε ήμασταν μόνοι μας, όταν τη διαμορφώσαμε αντιμετωπίσαμε απίστευτη αρνητική αντίδραση εκ των έσω, μια ανυπομονησία ότι έπρεπε να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που κάποιοι άλλοι είχαν στο μυαλό τους αγνοώντας την πραγματικότητα, και περιμένουνε να δούμε αν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ή όχι. Η ΚΔ έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια, η οποία έχει εκτιμηθεί από αυτούς που αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητά της, κάτι που παράγει για εμάς το απαραίτητο χρήσιμο κεφάλαιο που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που μας απασχολούν», κατέληξε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας