Αντιπρόεδρος ΕΤΕπ: Κανένα νέο αίτημα για χρηματοδότηση Great Sea Interconnector

Η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ, Great Sea Interconnector ήταν αρνητική, και δεν έχει κατατεθεί νέο αίτημα χρηματοδότησης του έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κυριάκος Κακουρής.

«Η θέση της Τράπεζας είναι γνωστή. Η Τράπεζα έχει δώσει τη θέση της τόσο στο Υπουργείο Ενέργειας και το ΥΠΟΙΚ πριν μερικούς μήνες. Η αξιολόγηση που έγινε του έργου τότε ήταν αρνητική, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ανάλαβε να μελετήσει και έχω την εντύπωση πως είπε ότι θα κάνει μία νέα μελέτη. Νομίζω έχει γίνει μια νέα αξιολόγηση από το Υπουργείο Ενέργειας και έχει συζητηθεί, αν έχω ενημερωθεί σωστά», ανέφερε ο κ. Κακουρής απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο ΥΠΟΙΚ για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2023.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου η Κυβέρνηση προτίθεται να συμμετάσχει στο κεφάλαιο του έργου με €100 εκατ., αλλά εκκρεμεί η διενέργεια μιας έκθεσης δέουσας επιμέλειας, ενώ είχε προηγηθεί μια θετική αξιολόγηση από συμβουλευτικό οίκο του εξωτερικού, όπως είχε μεταδώσει το ΚΥΠΕ.

«Αλλά εμείς ως Τράπεζα για να εξετάσουμε εκ νέου το έργο αυτό πρέπει να έλθει αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία και επί του παρόντος δεν έχουμε τέτοιο αίτημα», είπε ο κ. Κακουρής.

Σχολιάζοντας παρατήρηση από τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Σταύρο Σταύρου, ότι δεν υπάρχουν καθόλου χρηματοδοτήσεις προς την ΑΗΚ και το δίκτυό της , κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «μεγάλο θέμα», όσον αφορά την απορρόφηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Κακουρής ανέφερε ότι δεν υπήρξε αίτημα από την ΑΗΚ προς την ΕΤΕπ.

Ο κ. Κακουρής συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Σταύρου, λέγοντας πως «είμαστε πολύ καθυστερημένοι στο θέμα του εκσυγχρονισμού του δικτύου για να μπορέσει να απορροφήσει τις ανανεώσιμες πηγές». Σημείωσε  πως θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με το νέο ΔΣ της ΑΗΚ.

Από τη πλευρά της η Πιλάρ Σολάνο, Διευθύντρια της ΕΤΕπ για την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, είπε πως η υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΤΕπ τόσο σε ό,τι αφορά το δίκτυο μεταφοράς όσο και δίκτυο διανομής.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, περιλαμβανομένης της ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι να έχουμε μια βιώσιμη και κατάλληλη αναβάθμιση του δικτύου. Αυτός είναι χώρος στον οποίο η ΕΤΕπ διαθέτει πολλή εμπειρογνωμοσύνη», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για μεταναστευτικές ροές-«Είμαστε στα όρια μας»
Συγχαρητήρια Κύπρου στο νέο Πρωθυπουργό του Κουβέιτ για τον διορισμό του
Μοιράστηκαν 65.000 μερίδες φαγητού σε 60 οικογένειες σε τέσσερα χρόνια-Η πρωτοποριακή δράση SaveOurFood
Τι είχες... Πάσχα μου, τι είχα πάντα-Κροτίδες, οχληρία, κλοπές και ένα νομοσχέδιο για λαμπρατζιές στα συρτάρια
Με μήνυμα, «ρίξε πράσινο στο μαύρο» ρίχνονται στη μάχη των Ευρωεκλογών οι Οικολογοι
Στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών ΕΕ συμμετέχει η Α. Δημητρίου
Επίθεση Ελεγκτή σε Εισαγγελία για τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Επεξεργάζονται σχέδιο εξόντωσης μου»
Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια-Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς
Χειροπέδες σε 35χρονο για κλοπή μετασχηματιστή της ΑΗΚ
Η προϊστορία συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές και οι εκτιμήσεις για την 9η Ιουνίου