Κ. Ιωάννου: Γιατί δέχθηκε να γίνει υπουργός, το ΓΕΣΥ, οι Προεδρικές του 2023 και ο Χριστοδουλίδης

Καλεσμένος στο podcast του Χριστόφορου Χριστοφή, LegalMatters ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για τη θητεία του ως υπουργούς της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, την περίοδο της πανδημίας, την αποχώρηση του από το Υπουργείο Υγείας και τον επαναδιορισμό του από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Για το ΓΕΣΥ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπέδειξε πως αν δεν ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, ούτε ο Γιώργος Παμπορίδης, ούτε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα μπορούσαν, ούτε να το περάσουν από τη Βουλή, ούτε να το εφαρμόσουν αντίστοιχα. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, σημειώνοντας πως, «το να κάθεσαι στο γραφείο του Προέδρου και να έχεις 15 γιατρούς, συνάντηση με την ηγεσία του ΠΙΣ, και οι δεκαπέντε να εκφράζονται αρνητικά για το ΓΕΣΥ, οι τρεις να είναι προσωπικοί γιατροί του Αναστασιάδη, να του μιλούν στον ενικό και να ακούει τον υπουργό του να του λέει δεν θα κάνεις αυτό που σου λένε αυτοί οι δεκαπέντε και θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ για το ΓΕΣΥ. Θα μπορούσαν κάλλιστα να του μπουν αμφιβολίες του Νίκου Αναστασιάδη. Δεν το έκανε», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Είπα αμέσως ναι στον Πρόεδρο»

Σε σχέση με την πρώτη υπουργοποίηση του, από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξιστόρησε το πώς αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου. «Ήμουν στον αυτοκινητόδρομο και πήγαινα Αγιά Νάπα για δουλειά. Με πήρε πρώτα ο Γιώργος Παμπορίδης και μου είπε θα σε πάρουν από το Προεδρικό για να πας για υπουργός Υγείας. Του είπα δεν νομίζω να θέλω να κάνω έτσι πράμα. Μου είπε σκέφτουτο και θα σε πάρουν τηλέφωνο τώρα. Εκείνη την περίοδο είχα ελεύθερο χρόνο στη διάθεση μου. Η πολιτική μου άρεσε με την έννοια να προσφέρεις. Μάλιστα να πω πως εσκέφτηκα το πώς είναι να είσαι υπουργός, γιατί συζητιέτουν τότε το Υφυπουργείο Τουρισμού και λέω θα με ενδιέφερε. Μέσα στο μυαλό μου το είχα σκεφτεί. Θα μου άρεσε να προσφέρω στον τουρισμό, που ήταν ένας τομέας που τον ξέρω και ήταν κοντά μου. Φλέρταρα με την ιδέα».

Και πρόσθεσε: «Όταν με έπιασε ο Πρόεδρος τηλέφωνο, και μου είπε, ‘αν θέλεις να προσφέρεις στην πατρίδα’ και του είπα για αστείο πρόσφερα, ‘έκανα δύο χρόνια στρατιώτης’. Είπε μου να έρθεις για υπουργός Υγείας και αμέσως είπα του ναι. Και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Εγώ όταν παίρνω αποφάσεις τις παίρνω αμέσως».

Ερωτηθείς αν τον προβλημάτισε πως ήταν ένα δύσκολο υπουργείο, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου απάντησε πως, «μου αρέσουν οι προκλήσεις. Ο μόνος λόγος που δέχτηκα ήταν το ΓΕΣΥ. Έγινε το πρώτο βήμα από τον Γιώργο Παμπορίδη, αλλά κανένας δεν πίστευε ότι θα εφαρμοστεί. Θα μπορούσαν να το τουμπάρουν πολύ εύκολα με αλλαγές της Νομοθεσίας, με άρνηση των γιατρών. Απλώς επειδή ήταν κάτι που ξεκίνησε περίπου ο πατέρας μου, περίπου, με άλλους, ήθελα να το ολοκληρώσω εγώ. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά η αιτία που δέχθηκα ήταν το ΓΕΣΥ και ο πατέρας μου. Ήθελα να κάνω περήφανο τον παπά μου», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ

Γιατί αποχώρησε

Ερωτηθείς, από τον Χριστόφορο Χριστοφή, γιατί αποχώρησε, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξήγησε πως κουράστηκε μετά την πανδημία. «Κουράστηκα. Το ΓΕΣΥ πλέον λειτούργησε. Το δύσκολο του ΓΕΣΥ, ήταν η δεύτερη φάση τον Ιούνιο του 2020 μέσα στην πανδημία. Κανείς δεν περιμενε ότι θα πετύχουμε να εφαρμόσουμε τη δεύτερη φάση μέσα στην πανδημία. Θυμάμαι ότι το σκεφτόμουν και με πήρε τηλέφωνο ο Γιώργος Λουκαΐδης και μου είπε μην διανοηθείς να μην το ξεκινησεις. Παρεμπιπτόντως το ΑΚΕΛ ήταν το κόμμα που με στήριξε όσο κανένα άλλο. Ήταν ο καλύτερος μου σύμμαχος στην πολιτική σκηνή, πέραν του Προέδρου Αναστασιάδη».

Και πρόσθεσε: «Πήγα στο Υπουργείο να υλοποιήσω το ΓΕΣΥ. Μπήκαμε στη δεύτερη φάση. Μπήκε σε μια καλή πορεία. Το μωρό περπάτησε, μεγάλωσε. Αν δεν ήταν η πανδημία μπορεί να εξάντλεια τη θητεία. Μετά από 16 μήνες της πανδημίας, είχα εξαντληθεί. Δούλευα όλες τις ώρες, εκτός τις ώρες που κοιμόμουν. Εγώ φύσει είμαι φιλελεύθερος άνθρωπος. Για μένα το πιο δύσκολο πράγμα ήταν να παίρνω αποφάσεις για lockdown να παρεμβαίνω στις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των άλλων. Ήταν πολύ ψυχοφθόρο».

Για τις Προεδρικές

Ερωτηθείς για τις Προεδρικές, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, πως δεν συμμετείχε με κανένα τρόπο και υπέρ κανενός υποψηφίου στον προεκλογικό, σημείωσε πως, «όπως είπε και ο Αναστασιάδης θα έπρεπε να βρεθεί μια συνεννόηση. Θεωρώ ότι ο Αβέρωφ τον Δεκέμβριο είχε κάθε δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα. Για τη δική μου ταπεινή άποψη, όσο περνούσαν οι μήνες και ο ίδιος δήλωνε ότι αν δεν πάει καλά δεν θα ρίξει το κόμμα στα βράχια, θεωρώ ότι έπρεπε να τον προβληματίσουν οι δημοσκοπήσεις, για να κάνει μια επαναξιολόγηση. Όμως όποιος είναι έξω από τα πράγματα μπορεί να λέει ότι θέλει. Δεν ήμουν στη θέση του Αβέρωφ για να κρίνω. Αν ήμουν στη θέση του μπορεί να έκανα το ίδιο πράγμα. Καμιά φορά, όταν είμαστε έξω είναι πολύ πιο εύκολο να κριτικάρουμε. Και εκ του αποτελέσματος, είναι εύκολο να κρίνουμε».

Σύγκριση Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη

Κληθείς να σχολιάσει, αυτό που λέγεται, ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δεν λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις, σε σύγκριση με τον Νίκο Αναστασιάδη, εξήγησε πως, «στο θέμα αποφάσεων θεωρώ και οι δύο κόβουν δρόμο με διαφορετικό τρόπο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ενεργεί περισσότερο, θέλει να ενημερώνεται, διαβάζει πολύ και να έχει ιδία άποψη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λειτουργούσε και λίγο με το ένστικτο ή να εμπιστευόταν και άτομα. Ήταν λογικό για τον Αναστασιάδη να εμπιστευτεί, που με εξαίρεση εμένα ή τον Γιώργο Παμπορίδη, τον Χάρη, τον Πετρίδη και τον Ιώνα, που μεγάλωσαν στο κόμμα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχει άτομα που τώρα τα μαθαίνει. Αλλά ασπούμε εμπιστεύεται άτομα λίγο παραπάνω άτομα, όπως εμένα, όχι γιατί είναι καλύτεροι, αλλά γιατί τους γνωρίζει».

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το ΚτίΖΩ. «Ξέρεις πόση ώρα μου πήρε να τον πείσω; Πέντε λεπτά. Του εξήγησα τη λύση, του είπα τα οικονομικά. Όταν τα εξήγησα με τεχνικά επιχειρήματα, μου είπε προχώρα».

Για τον Άντη Χατζηκωστή

Ο υπουργός Εσωτερικών, κλήθηκε να αναφερθεί και στον καλό φίλο και συνεργάτη του, Άντη Χατζηκωστή που δολοφονήθηκε το 2010. «Είπαν πάρα πολλά για τον Αντη. Καμιά φορά όταν κάποιος πεθάνει λέγονται πολλά ωραία. Για τον Άντη ισχύουν. Ήταν μαγνήτης. Σκεφτόταν πολύ διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο. Ήταν πάντα το επίκεντρο της παρέας, είχε τεράστια καρδιά, να βοηθήσει όλο τον κόσμο, ενθουσιαζόταν πολύ εύκολα. Έβλεπε πάντα το καλό στους άλλους, ήθελε πάντα να δημιουργήσει. Το συγκρότημα το πήγε πολύ μπροστά, ο κόσμος στο συγκρότημα τον λατρευε. Έδωσε ευκαιρίες σε κόσμο, που δεν είχαν διπλώματα και εμπειρία. Ήθελε τους διευθυντές του να δουλευουν πιο λίγες ώρες. Δεν έβρισκες κόσμο να σου πει κακή κουβέντα για τον Άντη. Ήταν μια απώλεια που δεν θα τη ξεπεράσουμε ποτέ μας», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Δειτε Επισης

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες