Ν. Χριστοδουλίδης: Οι σχέσεις της Κύπρου με την Ολλανδία έχουν ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό

Οι σχέσεις της Κύπρου με την Ολλανδία έχουν ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Χάγη, εκφράζοντας τη βούλησή του για ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλους τους εταίρους στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε χθες συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, την οποία απασχόλησαν θέματα όπως το Κυπριακό σε συνάρτηση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τον ενισχυμένο ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η ΕΕ, οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το μέλλον της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του για τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η παρουσία μου στην Ολλανδία εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της πολιτικής μας βούλησης να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, με όλα τα κράτη μέλη, και ειδικότερα τα κράτη μέλη που έχουν μια ιδιαίτερη, μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία.

«Είμαι εδώ, επισκέπτομαι την Ολλανδία, διότι έχουμε συνειδητά την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ», ανέφερε.

Όπως είπε, είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έπειτα από 34 χρόνια και αυτό από μόνο του δεν είναι μόνο συμβολικής, αλλά και πολύ ουσιαστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν συζητηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του Ολλανδού Πρωθυπουργού στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, που έχει μια μακρόχρονη παρουσία στις συζητήσεις που υπάρχουν σε δημόσιο επίπεδο, αλλά και την εκφρασθείσα, από τον ίδιο, πρόθεση να διεκδικήσει τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό, είτε αυτά αφορούν τα θέματα της εκπαίδευσης είτε της άμυνας και της ασφάλειας, υπενθυμίζοντας ότι έχει μάλιστα πρόσφατα υπογραφεί και μια σχετική συμφωνία για κοινές ασκήσεις με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς και των ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων και ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 έχει τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση της ροής τουριστών από την Ολλανδία στην Κύπρο, με πέραν των πέντε πτήσεων από την Ολλανδία προς την Κύπρο

«Αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Ολλανδός Πρωθυπουργός στηρίζει, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια, την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που έχει πράξει και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χαιρετίζοντας το γεγονός πως ο κ. Ρούτε επιδεικνύει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ανέφερε ότι συμφώνησε να είναι σε επαφή με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό για το μέλλον της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος ότι «βλέποντας τις εξελίξεις, βλέποντας τις προοπτικές, αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Μαρκ Ρούτε το αμέσως επόμενο διάστημα από μια νέα, ενδεχομένως, θέση, αυτά θα είναι σημαντικά και για την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Και είναι σημαντικό ότι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεών μας δεν περιοριστήκαμε στα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος – φυσικά το Κυπριακό σε συνάρτηση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τον ενισχυμένο ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η ΕΕ ήταν στα θέματα συζήτησης – αλλά αναδείχθηκαν και πολλά άλλα θέματα, όπως ο ίδιος ανέφερε δημόσια, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και την προστιθέμενη αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Ευρώπη, για τα κράτη μέλη της ΕΕ, γενικότερα, στις περιφερειακές εξελίξεις», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, την Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, και τον επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρο Βενέζη, επιστρέφει στην Κύπρο νωρίς σήμερα το απόγευμα. 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Βελτιωμένη η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς στη Λεμεσό
Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για μεταναστευτικές ροές-«Είμαστε στα όρια μας»
Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε περιφραγμένο Αρχαιολογικό χώρο στην Πάφο
Συγχαρητήρια Κύπρου στο νέο Πρωθυπουργό του Κουβέιτ για τον διορισμό του
Μπαλάκι η υπόθεση της παιδοκόμου-Πήρε πίσω τον φάκελο η Αστυνομία και τον στέλνει ξανά στην Εισαγγελία
Τι είχες... Πάσχα μου, τι είχα πάντα-Κροτίδες, οχληρία, κλοπές και ένα νομοσχέδιο για λαμπρατζιές στα συρτάρια
Πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στη Λεμεσό-Σε κινητοποίηση Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών
Σύλληψη δυο προσώπων για κλοπές-Εντοπίστηκαν στην κατοχή τους κλοπιμαία
Χειροπέδες σε 16χρονο στη Λάρνακα-Απείλησε με μαχαίρι τουρίστες λόγω της καταγωγής τους
Με μήνυμα, «ρίξε πράσινο στο μαύρο» ρίχνονται στη μάχη των Ευρωεκλογών οι Οικολογοι