Αντί μια τυπική θανατική ανάκριση, νομική μάχη για γερά νεύρα...

Οι τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών, είναι αυτές που απομένουν, για να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία της θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου, που διεξάγεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Μετά και τις τελικές αγορεύσεις, που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Μαρτίου, η θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της, σε σχέση τα αίτια θανάτου του άτυχου 26χρονου Εθνοφρουρού, που βρέθηκε νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005.

Η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο ρίχνει αυλαία, αλλά ουσιαστικά, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τα επόμενα βήματα, τόσο σε επίπεδο των ενεργειών της οικογένειας του Θανάση Νικολάου όσο και σε επίπεδο Αρχών, αναλόγως βέβαια και της κατάληξης του Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σημαία για Εισαγγελία ο Σταυριανός παρά την καταδίκη του ΕΔΑΔ-Όπως ξεκίνησε, τελείωσε στην θανατική ανάκριση

Ήταν μια διαδικασία, που ενώ είθισται να είναι τυπικής διαδικασίας, αφού ουσιαστικά, δεν υπάρχουν διάδικοι, αλλά η Εισαγγελία καταθέτει το φάκελο της κάθε υπόθεσης και ο θανατικός ανακριτής, καταλήγει στα συμπεράσματα του, στην προκείμενη, εξελίχθηκε σε μια νομική μάχη μεταξύ της οικογένειας και της Γενικής Εισαγγελίας. Σημειώνεται πως δικηγόροι της οικογένειας, ήταν η Λητώ Καριόλου και η Αθηνά Δήμα, ενώ τον Γενικό Εισαγγελέα, εκπροσώπησε η δημόσια κατήγορος, Ξένια Ξενοφώντος.

Σε αυτή τη θανατική ανάκριση, ήταν ξεκάθαρο εξ αρχής, πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Παρά το γεγονός πως τόσο η κοινωνία, όσο και η ίδια η πολιτεία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δηλώνει πως θα σταθεί αρωγός στην οικογένεια, η Γενική Εισαγγελία, λειτούργησε καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας με ένα βασικό γνώμονα. Έχοντας ως πυξίδα, μια τετρασέλιδη έκθεση του Πανίκου Σταυριανού από το μακρινό 2006, επιχείρησε να αποδομήσει όλα τα τεκμήρια που στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, συνέλεξε η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα με τη συνδρομή της οικογένειας της, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα που, τόσο πριν όσο και μετά την εκταφή των οστών του 2021, από ιατροδικαστές, τραυματολόγους, παθολογοανατόμους και κυρίως το πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου και να κάνει παντιέρα το αφήγημα Σταυριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γύρισε μπούμερανγκ για Εισαγγελία η νέα έκθεση Σταυριανού-Το σκεπτικό της απόφασης που τον απέκλεισε και ως μάρτυρα

Ένα αφήγημα, που στη βάση των όσων ακούστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, από το 2006 μέχρι σήμερα, άλλαξε αρκετές φορές, σύμφωνα με τον κ. Ματσα, «με ψέμα πάνω στο ψέμα», για να καλυφθούν τα κενά, μιας ιστορίας που έμπαζε νερά από παντού. Μιας ιστορίας που τις κηλίδες της δεν ξεπλένει ούτε ο ποταμός Λιμνάτης, στην κοίτη του οποίου βρέθηκε ο Θανάσης, ούτε το φράγμα του Κούρη όταν υπερχειλίσει.

Από την αρχή της διαδικασίας, η προσπάθεια της εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, επικεντρώθηκε σε έναν βασικό στόχο. Να φέρει ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας μια νέα μαρτυρία. Μια νέα μαρτυρία που θα ενίσχυε την άποψη Σταυριανού και θα αποδομούσε το πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου, την επιστημονική άποψη της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη και μιας σειράς άλλων επιστημόνων που εξέτασαν τον φάκελο της υπόθεσης σε διάφορα στάδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σύγκρουση Μάτσα με Εισαγγελία στη θανατική ανάκριση-«Υπερασπίζεστε τον Σταυριανό», «όλους τους πολίτες»

Το πρώτο στάδιο αυτής της προσπάθειας, ήταν το αίτημα Σταυριανού, το οποίο υποστήριξε η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, για να καταστεί ενδιαφερόμενο μέρος στη διαδικασία. Αιτημα το οποίο απορρίφθηκε. Ακολούθως όταν ήρθε η ώρα να καταθέσει ως μάρτυρας, τον οποίο κάλεσε η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, ο Πανίκος Σταυριανός, έφτασε στο Δικαστήριο, έχοντας μάλιστα ετοιμάσει και νέα ιατροδικαστική έκθεση αρκετών σελίδων. Η έκθεση των τεσσάρων σελίδων και κάτι, δηλαδή, του 2006, έγινε νέα έκθεση, την οποία όμως η θανατική ανακρίτρια δεν αποδέχθηκε, όπως τελικά δεν αποδέχθηκε ούτε ως μάρτυρα, σε σχετική ενδιάμεση απόφαση που εξέδωσε, αποκλείοντας τον από τη διαδικασία.

Όπως απέκλεισε και την τρίτη προσπάθεια της εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, για να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου, έκθεση του ιατροδικαστή Μαρνερίδη, από τη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος επίσης τελικά δεν εξετάστηκε ως μάρτυρας, αφού δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή στην υπόθεση, πριν του ζητηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, να προσφέρει τις υπηρεσίες του, λειτουργώντας βοηθητικά στη Ξένια Ξενοφώντος.

Με απλά λόγια, η όλη προσπάθεια, του Γενικού Εισαγγελέα, ήταν, πρώτον να προσκομιστεί νέα μαρτυρία, που να ανατρέπει τις μαρτυρίες, σε σχέση με τα αίτια θανάτου του Θανάση, για την οποία οι Μάτσας και Αλεξόπουλος, η Δήμητρα Καραγιάννη, ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, είχαν καταλήξει πως ήταν δολοφονία και ο θάνατος επήλθε από στραγγαλισμό και δεύτερο να δικαιώσει τον Πανίκο Σταυριανό, του οποίου την έρευνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτήρισε αμελέστατη και για αυτό δικαίωσε την Ανδριάνα Νικολάου, σε συνδυασμό με τα ασύγγνωστα λάθη της Αστυνομίας.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μαρτύρων, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την τελική απόφαση του Δικαστηρίου. Μιας απόφασης που κρίνεται καθοριστικής σημασίας σε πολλά επίπεδα και θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχεια. Δεδομένου ότι η οικογένεια προανήγγειλε ήδη ιδιωτικές ποινικές διώξεις, μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να μην προχωρήσει ο ίδιος. Από εκεί και πέρα, παραμένει από την οικογένεια, ανοικτό και το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγής στο ΕΔΑΔ, σε σχέση με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, να μην διώξει τα πρόσωπα στα οποία καταλογίστηκαν από το πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου, ποινικές ευθύνες για πλημμελή διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ακατανόητη έλλειψη σεβασμού στον πόνο και τι πλήρωσε ο φορολογούμενος πολίτης...

Δειτε Επισης

Ατύχημα με ανοιχτό διώροφο τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου στην Αθήνα-Έξι τραυματίες
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
BINTEO: Το τεράστιο οπλοστάσιο του Ιράν σε drones και πυραύλους–Γιατί απέτυχαν να πλήξουν το Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Nέα επίθεση στο Σίδνεϊ-Άνδρας επιτέθηκε και μαχαίρωσε ιερέα και ακόμη τέσσερα άτομα σε εκκλησία
Ανάλυση BBC για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ-Πώς θα αποφύγει η Δύση έναν ολοκληρωτικό πόλεμο
Θύματα ενδοοικογενειακής βίας υποχρεώνονται να δίνουν τα παιδιά στον θύτη με διάταγμα Δικαστηρίου
Διαβεβαιώσεις Υπουργού Γεωργίας-Προχωρά η ενίσχυση με πτητικά μέσα πυρόσβεσής
Θύμα οπαδικής βίας 17χρονος στην Πάτρα-Τον χτύπησαν και του έβγαλαν την μπλούζα
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών-Πρώτη στην ΕΕ η Κύπρος
Εξήγγειλε κι επίσημα για Περιφερειάρχης ο Κ. Κωνσταντίνου-«Για μια Πάφο προσβάσιμη σε όλους και χωρίς προσωπικές ατζέντες»