Μισογεμάτα τα φράγματα, καταρτίστηκε πλάνο κατανομής του νερού-Από τους πιο... καλοκαιρινούς χειμώνες

Κάτω από τη μέση κόλλησε η στάθμη του νερού στα φράγματα της Κύπρου, με τις εισροές που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους δυο μήνες από τις βροχοπτώσεις, να μην αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα, αλλά αντιθέτως, οι αριθμοί της αποθηκευμένης ποσότητας νερού, ανάγκασαν τους αρμόδιους στο να προχωρήσουν σε κατάρτιση ειδικού πλάνου κατανομής του νερού, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα νοικοκυριά το ερχόμενο καλοκαίρι, που αναμένεται επίσης αρκετά ζεστό.

Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία, σήμερα η αποθηκευμένη ποσότητα νερού βρίσκεται στο 47.9% της πληρότητας, κάτι που αντιστοιχεί σε 139.3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, η πληρότητα βρισκόταν στο 69%. Επίσης, η εισροή νερού στα φράγματα, από την αρχή του υδρολογικού έτους, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έφθασε στα 18.2 εκατ. κυβικά, κάτι που επίσης χαρακτηρίζεται αρκετά χαμηλή.

Οι ειδικοί, αντικρύζοντας ότι οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν ως οι πιο καθοριστικοί, δεν απέφεραν καρπούς και δεν ήταν αποτελεσματικοί από την εισροή νερού, έχουν ετοιμάσει ήδη πλάνο κατανομής του νερού. Σύμφωνα με την ανώτερη εκτελεστικό μηχανικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, η οποία μίλησε στον REPORTER, «στόχος μας είναι η πλήρης ικανοποίηση της ύδρευσης χωρίς περικοπές και με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν οι μονάδες αφαλάτωσης πλήρως. Επίσης, οι ανάγκες στην άρδευση, θα καλυφτούν στον βαθμό που το επιτρέπουν τα αποθέματα στα φράγματα, διατηρώντας ελάχιστα αποθέματα ασφαλείας, οπότε αναμένεται μια μικρή μείωση στις ποσότητες που θα παραχωρηθούν για άρδευση. Με αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε να κάνουμε εξοικονόμηση νερού τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στη γεωργία με τη χρήση αποδοτικών συστημάτων άρδευσης».

Εάν υπάρχει περίπτωση αποκοπών νερού στα νοικοκυριά, η κα. Οικονομίδου απάντησε αρνητικά, για να τονίσει ότι, «με βάση τα στοιχεία μας, μπορούμε να καλύψουμε την ύδρευση, επειδή θα λειτουργήσουμε τις μονάδες αφαλάτωσης». Ταυτόχρονα, η προσοχή των αρμοδίων, βρίσκεται στραμμένη στους επόμενους χειμωνιάτικους μήνες πλέον, αφού στόχος είναι να υπάρχουν ικανοποιητικά αποθέματα τα επόμενα δυο χρόνια. Οπότε, σύμφωνα με την ανώτερη εκτελεστικό μηχανικό, «γίνεται η κατανομή, έχοντας υπόψη αυτό τον στόχο, αξιοποιώντας παράλληλα τους μη συμβατικούς πόρους νερού που έχουμε στη διάθεσή μας που είναι η αφαλάτωση και η επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού από τα αστικά λύματα».

Πάντως, με βάση τα στατιστικά των τελευταίων χρόνων, δεν αναμένεται ότι στους επόμενους μήνες που ακολουθούν θα υπάρξει εισροή νερού στα φράγματα, που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Από τους θερμότερους χειμώνες στα χρονικά

Την ίδια ώρα, οι μήνες του χειμώνα που έχουμε διανύσει, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως οι πιο θερμοί μήνες που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα στα χρονικά, ενώ ιδιαίτερη ξηροί, χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον REPORTER ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος, o Φεβρουάριος, έχει φθάσει μόλις το 48% από θέμα βροχοπτώσεων, ο οποίος ήταν από τους πιο ξηρούς μήνες. Από την άλλη, ο Ιανουάριος, είχε φθάσει στο 103% που είχε υπερκαλύψει ουσιαστικά, τη μέση του βροχόπτωση, ενώ ο Δεκέμβριος, ήταν στο 80%. «Από την 1η Οκτωβρίου που ξεκινάει ένα υδρολογικό έτος, είμαστε μόλις στο 75% των βροχοπτώσεων, όπου χαρακτηρίζεται ως μέτριος ο απολογισμός», σημείωσε ο κ. Μούσκος.

Παράλληλα, η εποχική πρόγνωση για τον μήνα Μάρτιο, προβλέπει ένα μήνα ιδιαίτερα φτωχό σε βροχοπτώσεις, γύρω στο 50%. «Από δω και πέρα, μπαίνουμε σε μια περίοδο που κλιματολογικά, δεν περιμένουμε να έχουμε πολλές βροχές και ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε. Ο Μάρτιος προβλέπεται να είναι θερμός με βάση την εποχική πρόγνωση, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να είναι δυο βαθμούς πιο ψηλή από τις μέσες τιμές».

Για τους λόγους πίσω από τον θερμό χειμώνα που έχει ολοκληρωθεί, ο κ. Μούσκος δήλωσε ότι, «αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι ότι έχουμε μια αύξηση στη θερμοκρασία τους χειμώνες. Μάλιστα, το καλοκαίρι κατά την περσινή χρονιά έσπασε τα ρεκόρ ο Ιούλιος με δεκαέξι ημέρες συνεχόμενες ημέρες πάνω 40 βαθμούς. Σίγουρα όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας τάσης στην περιοχή μας, για να έχουμε με βάση την κλιματική αλλαγή πιο θερμά, ξηρά και παρατεταμένα καλοκαίρια με αυξημένες συχνότητες καύσωνα και λιγότερους χειμώνες με λιγότερη βροχόπτωση».

Εάν αναμένεται ακόμη πιο θερμό καλοκαίρι, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Ανώτερο Μετεωρολογικό Λειτουργό, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι, «τα καλοκαίρια μας είναι ούτως ή αλλιώς αρκετά θερμά και μεγάλης διάρκειας από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Η προοπτική και οι πιθανότητες όμως βαραίνουν προς το ότι πηγαίνουμε σε θερμά καλοκαίρια με μεγαλύτερη συχνότητα. Αυτό που δεν επιθυμούμε είναι οι συνεχόμενες ημέρες καύσωνα, καθώς είναι κάτι που προκαλεί τον φόρτο σε όλα τα επίπεδα και το χειρότερο απ’ όλα είναι οι πυρκαγιές που προκαλούνται λόγω του καύσωνα».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.