Στους αρμόδιους υπουργούς οι προτάσεις ΕΤΕΚ για εννέα θέματα προτεραιότητας

Οι εννέα προτεραιότητες του ΕΤΕΚ για την τριετία 2023-2026 οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και στην αναβάθμιση του ρόλου και της προσφοράς του μηχανικού στην κοινωνία συζητήθηκαν στο πλαίσιο διήμερου εργαστηρίου που διοργάνωσε το Επιμελητήριο στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΤΕΚ τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς και να ενημερωθούν με παρουσιάσεις από τους συντονιστές κάθε θεματικής ενότητας για τυχόν νέες εξελίξεις ή νέα δεδομένα. Με βάση την ανταλλαγή απόψεων και τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν, το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα πλαίσια πολιτικής και σχετικά σχέδια δράσης για το κάθε θέμα προτεραιότητας.

Το ΕΤΕΚ προγραμματίζει, όπως σημειώνεται, να παρουσιάσει τις προτάσεις του στα μέλη του, ενώ θα κατατεθούν προς συζήτηση και στους αρμόδιους υπουργούς.

Τα θέματα που αναδείχθηκαν ως προτεραιότητα για το Επιμελητήριο στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, στη σύνταξη τεκμηριωμένων εισηγήσεων προς την Πολιτεία και στην αναβάθμιση του ρόλου και της προσφοράς των μηχανικών.

Πιο συγκεκριμένα οι εννέα προτεραιότητες αφορούν τον ψηφιακός μετασχηματισμό, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σύγχρονες τεχνολογίες ICT, την ενεργειακή πολιτική, φυσικό αέριο, εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το περιβάλλον, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική κρίση, το πλαίσιο αδειοδότησης και νέες διαδικασίες ελέγχου ανάπτυξης - μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πολιτιστικό τοπίο, αρχιτεκτονική κληρονομιά και μνημεία – διατηρητέα κτήρια, τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών μηχανικής επιστήμης, αναβάθμιση του κύρους των μηχανικών στην κοινωνία, τον ρόλο του μηχανικού στην διαχείριση έργων, τη βελτιστοποίηση διαδικασιών μελέτης και εκτέλεσης έργων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ασφαλές και βιώσιμο δομημένο περιβάλλον και τη βιώσιμη κινητικότητα και οδική ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συζήτηση που αναπτύχθηκε γύρω από κάθε θέμα προτεραιότητας, σημειώνοντας πως στόχος είναι το ΕΤΕΚ να αποτελεί στη συνείδηση πολιτών και της πολιτείας, τον κύριο εκφραστή και υπερασπιστή της επιστημονικότητας στα ζητήματα μηχανικής και αρχιτεκτονικής, τον υπέρμαχο της λογικής και αναλυτικής σκέψης που θα ενεργεί με αποφασιστικότητα και διαφάνεια, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Δεδομένης της σημαντικότητας του ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει το Επιμελητήριο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, οι ευθύνες του πολλαπλασιάζονται, καθώς πολλαπλασιάζονται και οι προκλήσεις που παρατηρούνται στην ανάπτυξη του φυσικού και του τεχνητού περιβάλλοντος, στην οικονομία και την κοινωνία. Διαβεβαίωσε τέλος ότι το Επιμελητήριο παρακολουθεί στενά τα όσα τεκταίνονται και θα συνεχίσει με ακόμη πιο έντονο τρόπο να παρεμβαίνει αποφασιστικά, στους τομείς των αρμοδιοτήτων του.

Δειτε Επισης

Μοιράστηκαν 65.000 μερίδες φαγητού σε 60 οικογένειες σε τέσσερα χρόνια-Η πρωτοποριακή δράση SaveOurFood
Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία προγράμματος στήριξης παραβατών μαθητών-Υπό παρακολούθηση το ΥΠΑΝ
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνεμου στο καιρικού μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού-Έφυγε από τη ζωή η ιστορικός τέχνης Ελένη Νικήτα
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ