Μαυρίδης σε φον ντερ Λάιεν-«Η Κομισιόν σιωπά για παραβίαση Ευρωπαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή κυριαρχία παραβιάζεται στην Κύπρο αλλά επιλέγετε τη σιωπή, είπε την Τετάρτη ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.

Ο κ. Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) ανέφερε ότι επικροτεί «την αρχική απολογητική δήλωση» της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, όπως είπε, ανέφερε ότι οι ψευδαισθήσεις έχουν καταρρεύσει. «Άλλωστε, είναι  ηθικό μας καθήκον να υπερασπιστούμε μια κυρίαρχη χώρα, όπως η Ουκρανία, η οποία είναι θύμα της ρωσικής επιθετικότητας. Όμως, πολλές άλλες σημαντικές ψευδαισθήσεις εξακολουθούν να επικρατούν», είπε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής. Παραθέτοντας παραδείγματα, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, με αυξανόμενη εξάρτηση του εφοδιασμού της σε τρόφιμα από χώρες εκτός ΕΕ, ούτε εσωτερική ασφάλεια «με μια κοινωνικά διχασμένη ΕΕ, η οποία δεν δίνει προτεραιότητα στις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών της».

Παρεμπιπτόντως, σημείωσε, «η ευρωπαϊκή κυριαρχία στην οποία η κα φον ντε Λάιεν αναφέρθηκε, έχει ήδη παραβιαστεί από την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί έδαφος της ΕΕ και για το οποίο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιλέγει τη σιωπή».

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι, «για να επιτύχουμε τους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους, χρειαζόμαστε κοινή άμυνα και ασφάλεια». Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι νοιαζόμαστε για την ΕΕ στο σύνολο της, ανέφερε.

«Επείγουσα ανάγκη» εκσυγχρονισμού ενόπλων δυνάμεων των Κρατών-Μελών

Στην «επείγουσα ανάγκη» ανασυγκρότησης, αναπλήρωσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων των Κρατών-Μελών (ΚΜ), αναφέρθηκε νωρίτερα η κα φον ντερ Λάιεν, στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εισηγήθηκε ακόμη τη χρήση των απροσδόκητων κερδών των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στηρίζει το διορισμό Επιτρόπου Άμυνας για την επόμενη Επιτροπή αλλά και ότι η Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα Γραφείο Αμυντικής Καινοτομίας στο Κίεβο.

Η κα Φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές «ψευδαισθήσεις» οι οποίες έχουν καταρριφθεί, μεταξύ αυτών, ότι η Ευρώπη από μόνη της έκανε αρκετά για την ασφάλειά της.

Σημείωσε ότι, η Ευρώπη θα πρέπει να αγωνιστεί για την ανάπτυξη και την κατασκευή της επόμενης γενιάς επιχειρησιακών δυνατοτήτων και να διασφαλίσει ότι έχει την επαρκή ποσότητα υλικού και την τεχνολογική υπεροχή που μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον. Αυτό σημαίνει εντατική ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανικής ικανότητας τα επόμενα πέντε χρόνια, είπε.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή κυριαρχία η οποία, όπως είπε, αφορά την ικανότητα και την προθυμία της ΕΕ να υπερασπιστεί μόνη τα συμφέροντα και τις αξίες της, ενώ θα ενισχύσει τις εταιρικές της σχέσεις. Σημείωσε ότι δεν θα επηρεάσει «ποτέ τη σημασία και την ανάγκη της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ». Στην πραγματικότητα, μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, είπε.

Σύμφωνα με την κα Φον ντερ Λάιεν, τα ΚΜ έχουν επίσης αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες, με τους εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς τους να έχουν ήδη αυξηθεί κατά 20% από πέρυσι.

Πρόσθεσε ότι, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουν αποφάσεις ανάθεσης στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP (Νομοθεσία για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών). Αυτή η χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να διπλασιάσουμε περίπου την ευρωπαϊκή παραγωγή πυρομαχικών, σε πάνω από 2 εκατομμύρια οβίδες ετησίως μέχρι το τέλος του 2025, είπε.

Είπε ακόμη ότι θα υποβάλουν κάποιες προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες με την πρώτη Ευρωπαϊκή στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας, προσθέτοντας πως, ένας από τους κεντρικούς στόχους της στρατηγικής, και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Προγράμματος Άμυνας που τη συνοδεύει, θα είναι να δοθεί προτεραιότητα στις κοινές αμυντικές προμήθειες, όπως ακριβώς έγινε με τα εμβόλια ή με το φυσικό αέριο.

Είπε ακόμη ότι η αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη χρειάζεται πρόσβαση σε κεφάλαια και κάλεσε τους δανειστές της ΕΕ να υποστηρίξουν την αμυντική της βιομηχανία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης