Έκθεση Τ/κ στα ΗΕ για δικαιώματα παιδιών μεικτών γάμων

Τρεις Τουρκοκύπριοι για πρώτη φορά ετοίμασαν έκθεση και υπέβαλαν εισηγήσεις στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη «για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι» παιδιά μεικτών γάμων σε σχέση με το θέμα της υπηκοότητας από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι μόνο, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η "Γενί Ντουζέν" αναφέρεται πρωτοσέλιδα σήμερα στο θέμα έχοντας εξασφαλίσει την έκθεση και τις εισηγήσεις από την τ/κ «πλατφόρμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τις οποίες τρεις οργανώσεις μέλη της υπέβαλαν, παρουσιάζοντας την κατάσταση στους δικούς τους τομείς ενδιαφέροντος.

Μετανάστες

H Φεζιλέ Οσούμ, συντονίστρια προγράμματος για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τα δικαιώματα των προσφύγων, δήλωσε στην εφημερίδα πως η δικοινοτική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα της παράνομης εμπορίας ανθρώπων θα μπορούσε να λειτουργεί καλύτερα. Πρόσθεσε ότι στην έκθεση αναφέρθηκε στην εύκολη απόκτηση «φοιτητικών θεωρήσεων», ειδικά στα «πανεπιστήμια», και στις επιπτώσεις της στο νησί, και σημείωσε ότι το άλλο θέμα που τόνισε στην παρουσίασή της αφορούσε τους πρόσφυγες.

Αναφέροντας ότι «τα στοιχεία του βορρά και του νότου αλληλοϋποστηρίζονται όσον αφορά τους πρόσφυγες», η Οσούμ επέστησε την προσοχή στην αύξηση των αφίξεων προσφύγων, ιδιαίτερα από το 2018 και μετά. Σημείωσε ότι συζήτησε επίσης για «τον αρνητικό αντίκτυπο της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ του βορρά και του νότου», κατά την έκφρασή της, στους πρόσφυγες και για το Κυπριακό και τις επιπτώσεις του στις μεταναστευτικές πολιτικές και τη θυματοποίηση που προκαλεί.

Ανέφερε ότι υπάρχει δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία των ηγετών των δύο πλευρών, ειδικά όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων και η Επιτροπή μπορεί να εργαστεί καλύτερα κατά της εμπορίας ανθρώπων και έχει κάνει εισηγήσεις για περισσότερη συνεργασία. «Μέσω της Επιτροπής, η αστυνομία και των δύο πλευρών μπορεί να συνεργαστεί», κατέληξε.

Υπογραμμίζοντας ότι στην εισήγησή της μίλησε και για τις αρνητικές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής που παρέχουν φιλοξενία προσφύγων στον «νότο», η Οσούμ ανέφερε ότι το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στα κατεχόμενα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία περίπου «το 60% των προσφύγων στον νότο προέρχονται από τον βορρά».

Παιδιά μεικτών γάμων και Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές

Η Ντιντέμ Έρογλου, συντονίστρια του προγράμματος για τα δημοκρατικά δικαιώματα, επέστησε την προσοχή «στις διακρίσεις και στα προβλήματα που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι στην Κυπριακή Δημοκρατία» στην δική της έκθεση προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Αναφέροντας ότι παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες και εισηγήσεις σχετικά «με την ανισότητα και την αδικία όσον αφορά τους μεικτούς γάμους και την απόκτηση ιθαγένειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», η Έρογλου σημείωσε ότι το θέμα της πρόσβασης στην πληροφόρηση είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι η τουρκική γλώσσα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας,  οι Τουρκοκύπριοι έχουν προβλήματα στο θέμα αυτό, που προκύπτουν από την έλλειψη πληροφόρησης στην τουρκική γλώσσα, σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση και η υγεία. Η  Έρογλου είπε πως αυξήθηκε ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που ζουν ή εργάζονται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και ότι οι δυσκολίες αυτές επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.

Αναφέροντας ότι η πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα δημοκρατικά δικαιώματα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στην πραγματικότητα απαραίτητη για τη βιώσιμη ειρήνη, η Έρογλου είπε: «Αυτά τα δικαιώματα είναι στην πραγματικότητα το σημείο εκκίνησης για την εξάλειψη των παραβιάσεων».

Ανέφερε πως το 1964, υπήρχε υπόθεση εναντίον του Μουσταφά Ιμπραχήμ και άλλων στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εν λόγω υπόθεση κατατέθηκε σε σχέση με τα γεγονότα του 1963-1964.

Αναφέροντας ότι στην υπόθεση υπήρχαν δηλώσεις ότι «ο δικοινοτικός χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ανασταλεί λόγω αυτών των συγκρούσεων», η Έρογλου είπε: «Κανένας νόμος που ψηφίστηκε μετά το 1963 δεν μεταφράστηκε στα τουρκικά. Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής. Προτείναμε ότι αυτή η απόφαση είναι άκυρη σήμερα, ότι δεν υπάρχει θερμή σύγκρουση, ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι εργάζονται, ζουν ή ταξιδεύουν στον 'νότο', ότι έχουν πολλά δικαιώματα και έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δικαιώματα και ότι αυτή η απόφαση είναι άκυρη σήμερα και οδηγεί σε παραβίαση δικαιωμάτων και ως εκ τούτου πρέπει να καταργηθεί».

Για το θέμα των μεικτών γάμων υποστήριξε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2007 είναι στην πραγματικότητα μια ανησυχητική απόφαση και οδηγεί σε πολλές διακρίσεις. Η Έρογλου δήλωσε επίσης ότι αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί και είπε ότι έκαναν προτάσεις.

Δικαιώματα LGBTI+

Ο Συντονιστής του προγράμματος LGBTI+  Δικαιωμάτων, Ερμάν Ντολματζί ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι  υπάρχουν παραβιάσεις σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η στέγαση, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου "και στις δύο πλευρές του νησιού".

Ο Ντολματζί είπε ότι στο θέμα των μεικτών γάμων, ο νόμος για την πολιτική ένωση ψηφίστηκε στη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, το 2015 και οι ομόφυλοι σύντροφοι μπορούν να έχουν πολιτική ένωση, αλλά υπάρχουν προβλήματα στην απόκτηση ιθαγένειας ή άδειας παραμονής.

Ο Ντολματζί επεσήμανε ότι τα διαφυλετικά άτομα και τα άτομα εκτός του δυαδικού συστήματος φύλου είναι αυτά που υφίστανται τις περισσότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων και είπε ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων οφείλονται στο γεγονός ότι τα άτομα δεν αναγνωρίζονται νομικά με το φύλο που οι ίδιοι ορίζουν.

Επισημαίνοντας ότι η ρητορική μίσους κατά των LGBTI+ ατόμων έχει αυξηθεί, ο Ντολματζί είπε: «Η αστυνομία δεν διεξάγει αποτελεσματική έρευνα σχετικά με αυτό».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι με την επισκεψιμότητα την καλοκαιρινή περίοδο-Στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές
Κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο-Καθησυχάζει ο Δρ Καραγιάννης
Δεκάδες μεταγγίσεις αίματος αναβλήθηκαν-Ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Αίματος
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω σφοδρών ανέμων-Οι συστάσεις του Τμήματος Δασών
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας-Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού
Νέο κεφάλαιο για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό-Άνοιξε η συζήτηση για ευρωπαϊκή νομοθεσία
Σε τροχιά υλοποίησης η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό-Οι δύο δράσεις για το 2024
Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες σε ένα κράτος που δείχνει να μην ξέρει να τους διαχειριστεί
Αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για αίμα-Σύμβολο αλληλεγγύης η προσφορά
Τροχοδρομούνται διαδικασίες βελτίωσης της ζωής των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων