Ναβάλναγια στο Ευρωκοινοβούλιο-«Ο Πούτιν είναι αρχηγός μιας οργανωμένης εγκληματικής συμμορίας»

Αν θέλουν να σταματήσουν τον Πούτιν θα πρέπει να κάνουν έρευνα για τις οικονομικές μηχανορραφίες των συνεργατών του, είπε την Τετάρτη στους Ευρωβουλευτές, η Γιούλια Ναβάλναγια, σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) προς τιμή του συζύγου της, Αλεξέι Ναβάλνι. Παρομοίασε τον Ρώσο Πρόεδρο με «αρχηγό μιας οργανωμένης εγκληματικής συμμορίας» και είπε ότι ο τρόπος να μπορέσει κάποιος να τον σταματήσει, είναι με καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και όχι με διπλωματία.

Στην ομιλία της, ανέφερε ακόμη ότι η κηδεία του συζύγου της θα γίνει μεθαύριο, σημειώνοντας ότι δεν είναι σίγουρο αν θα είναι ειρηνικό γεγονός ή αν η Αστυνομία θα συλλάβει αυτούς που θα πάνε να τον αποχαιρετίσουν.

Η κα Ναβάλναγια κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι με επικεφαλής τον Ρώσο Πρόεδρο, ενορχήστρωσαν τη δολοφονία του συζύγου της. Είπε ότι η «κρατική δολοφονία αυτή» έδειξε για άλλη μια φορά σε όλους ότι «ο Πούτιν είναι ικανός για τα πάντα και ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του».

Σημείωσε ακόμη ότι κανένα από τα μέτρα της ΕΕ δεν έχει σταματήσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι αν την ρωτούσαν οι Ευρωβουλευτές τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν, θα απαντούσε όπως πιστεύει θα απαντούσε ο σύζυγός της, σημειώνοντας πως ο Ναβάλνι είχε ιδέες για τα πάντα.

«Ήταν το αντίθετο από κάθε τι βαρετό», είπε για τον σύζυγό της, σημειώνοντας πως αν θέλει κάποιος πραγματικά να νικήσει τον Πούτιν, πρέπει να γίνει καινοτόμος. «Δεν μπορείτε να βλάψετε τον Πούτιν με άλλο ψήφισμα ή σειρά κυρώσεων, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα προηγούμενα», είπε, σημειώνοντας ότι δεν έχουν να κάνουν με έναν πολιτικό αλλά με έναν «αρχηγό μιας οργανωμένης εγκληματικής συμμορίας». Ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που είναι κοντά του, φίλοι και συνεργάτες του «που φυλάνε τα χρήματα της μαφίας».

Εσείς και όλοι μας, είπε, «πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την εγκληματική συμμορία», προσθέτοντας πως, η πολιτική καινοτομία είναι να σταλθεί το μήνυμα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, όχι με διπλωματία, ούτε με δηλώσεις ανησυχίας, αλλά με έρευνα για τις οικονομικές μηχανορραφίες και για συνεργάτες της μαφίας «στις χώρες σας, για τους συγκεκριμένους δικηγόρους και τραπεζίτες που βοηθούν τον Πούτιν και τους φίλους του να κρύψουν χρήματα».

Η κα Ναβάλναγια είπε στους Ευρωβουλευτές, ότι σε αυτόν τον αγώνα έχουν «αξιόπιστους συμμάχους» και ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια Ρώσοι που είναι εναντίον του πολέμου.

Κλείνοντας, είπε ότι «ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει» για όσα έκανε στη χώρα της, για όσα έκανε σε μια γειτονική ειρηνική χώρα και «για όλα όσα έκανε στον Αλεξέι». Σημείωσε ότι ο σύζυγός της δεν θα δει ποτέ το όμορφο μέλλον της Ρωσίας, αλλά ότι η ίδια θα κάνει ό,τι μπορεί για να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρό του.

Με το τέλος της ομιλίας της, οι Ευρωβουλευτές απάντησαν με παρατεταμένο χειροκρότημα. Κατά την εκδήλωση, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο για τον Ναβάλνι.

Η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, είπε ότι καταδικάζουν τη δολοφονία του Ναβάλνι και ότι ο κόσμος ζητά δικαιοσύνη.

Ανέφερε ότι ο αγώνας του Ναβάλνι αντιπροσωπεύει την ελπίδα για καλύτερες μέρες, για μια ελεύθερη Ρωσία και έστειλε το μήνυμα ότι το θάρρος μπορεί να νικήσει. Είπε ότι ο Ναβάλνι δεν παραιτήθηκε ακόμη και όταν αντιμετώπιζε πολλά δεινά και ότι ούτε και η Ευρώπη θα πρέπει να παραιτηθεί. Η Δημοκρατία χρειάζεται να είναι κάνει γενναίος, είπε, σημειώνοντας ότι ο αγώνας του Ναβάλνι συνεχίζεται.

Οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, στις δικές τους παρεμβάσεις, εξέφρασαν τη συμπάθεια και συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Ναβάλνι, σημειώνοντας ότι πέθανε για ελευθέρια και δημοκρατία στη Ρωσία. Ζήτησαν διεθνή ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Ναβάλνι και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγώνα όσων στη Ρωσία θέλουν να δουν μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στη Νάπολη-Σε περιοχή με συνεχή ηφαιστειακή δραστηριότητα
Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος