Υπ. Υγείας: Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα

Το κράτος μέσω του ΓεΣΥ έχει λάβει μέτρα και αναζητεί συνεχώς νέους τρόπους, έτσι ώστε οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα να εμπλουτίζονται και να αναβαθμίζονται, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργανώνεται από την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων.

Αυτό επιτυγχάνεται, συνέχισε ο Υπουργός, μέσω της παροχής υπηρεσιών διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας για αρκετά σπάνια νοσήματα μέσα από εξειδικευμένες κλινικές, νοσηλευτήρια και επιστημονικά κέντρα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ λαμβάνεται πρόνοια ώστε να στηρίζεται με διάφορους τρόπους η εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας στους τομείς των σπανίων νοσημάτων.

Παράλληλα, είπε ο Υπουργός, σημαντική παράμετρος του ΓεΣΥ, ειδικά για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα, είναι η ολιστική παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας. «Το ΓεΣΥ πέραν των ιατρών συμβάλλεται με επαγγελματίες υγείας όπως νοσηλευτές, ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, ώστε ο ασθενής να υποστηρίζεται από ειδικούς σε όλα τα στάδια της θεραπείας του», πρόσθεσε.

Όσο αφορά στην φαρμακευτική αγωγή των ασθενών, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για ορφανά και καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία παρέχονται στους ασθενείς στη βάση συγκεκριμένων διεθνώς αποδεκτών κατευθυντηρίων οδηγιών, διασφαλίζοντας την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ο κ. Δαμιανός, το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας τη σημασία του έγκαιρου προγεννητικού ελέγχου, έχει εξασφαλίσει μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, την έγκριση σε πρόταση του για την επέκταση των Νεογνικών Ανιχνευτικών Προγραμμάτων με επιπλέον 8 νοσήματα, για περίοδο 3 ετών και μετά από αξιολόγηση για επιπλέον 2 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι το εργαστηριακό μέρος του προγράμματος θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου». Το κλινικό μέρος θα αναλάβει το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ και συντονιστής του Προγράμματος θα είναι το Υπουργείο Υγείας.

Σημείωσε επίσης ότι εκεί όπου διαγιγνώσκονται ασθενείς με σπάνια νοσήματα που απαιτούν εξειδικεύσεις που δεν διαθέτουμε στον τόπο μας, το Υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει με κάθε μέσο την φροντίδα τους μέσα από εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κοινή αντίληψη ΠΣΕΜ-Συμβουλίου Νεολαίας για τα ζητήματα Παιδείας
Απαραίτητος ο διαρκής εκσυγχρονισμός πλαισίου για βία κατά γυναικών
Την μεταφορά ζεύγους από χώρο περιορισμού Αερoδρομίου Λάρνακας ζητά η Επίτροπος Διοικήσεως
Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση για φοιτητική χορηγία-«Καμία πρόθεση για μείωσή της»
Κίνδυνος για την Οικοδομική Βιομηχανία και την Οικονομία η κρίση στο κλάδο έτοιμου σκυροδέρματος
Πράσινο Υπουργικού για παροχή μηνιαίας επιδότησης σε φοιτητές επανεγκατασταθέντων
Περισσότεροι από 17.500 πολίτες θα βοηθηθούν κατά την εβδομάδα εθελοντισμού ΠΣΣΕ
Μαλλιά κουβάρια στην Επ. Υγείας-Η θέση του ελεγκτικού οίκου και η αντίδραση του ΟΚΥπΥ
Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ και Χεζμπολάχ για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός-Στο κόκκινο η αγωνία
Δεν έπεισε το Δικαστήριο το ΤΑΕ Λεμεσού, ελεύθερος ο 29χρονος για τη βόμβα σε γκαράζ