Λύθηκε το θέμα της Προδημοτικής, ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή νομοθεσίας για ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Κάμφθηκαν οι αντιδράσεις που προέκυψαν για την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής, μετά και τη δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα, με τον σύνδεσμο Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων να παρουσιάζεται πιο θετικός ως προς την προτεινόμενη νομοθεσία. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι άνοιξε ο δρόμος για να προχωρήσουν με αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ενώ οι επόμενες εβδομάδες είναι γεμάτες, καθώς ο σύνδεσμος θα έχει συναντήσεις, με διάφορους υπουργούς, ώστε να καταλήξουν σε εκείνες τις αλλαγές, που θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών νηπιαγωγείων.

Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα, στον τομέα της παιδείας και ειδικά την ιδιωτική εκπαίδευση έχει αλλάξει άρδην, αφού πλέον έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά σημεία, αναφορικά με την προτεινόμενη νομοθεσία που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας, για την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής. Σημεία τα οποία είχαν δημιουργήσει σκιές, με αποτέλεσμα ο σύνδεσμος των Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων να βγει στους δρόμους για να φωνάξει για τα αιτήματά του.

Μέσα από το διάλογο διαφάνηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, ώστε να ανοίξει ο διάλογος, ανάμεσα σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και Κυβέρνηση, με στόχο να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για να στηριχθεί και εκείνη η μερίδα των σχολείων, που αρχικά πίστευαν ότι θα έμεναν στο περιθώριο.

«Μας ενημέρωσαν ότι μπορεί να μπει σε εφαρμογή η πρόνοια του σχεδίου επιδότησης από την ερχόμενη χρονιά και όχι από το 2025-2026, επειδή θεωρήθηκε εις βάρος του ιδιωτικού τομέα και ότι προωθούν τα παιδιά στον δημόσιο τομέα και θα έρχονταν ετεροχρονισμένα να μας ενισχύσουν. Όλοι οι βουλευτές είδαν ότι πρέπει να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, Λαύρα Ηρακλέους.

Πάντως, διαφάνηκε πως τα αιτήματα και τα παράπονα που εξέφρασε ο σύνδεσμος τις προηγούμενες ημέρες έχουν εισακουστεί, καθώς υπήρξε μία κοινή ομολογία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι δεν πρέπει να αφήσουν τα νηπιαγωγεία του ιδιωτικού τομέα χωρίς στήριξη.

Αρχίζουν οι συναντήσεις με τα Υπουργεία

Σημειώνεται πως μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, όπου διαπιστώθηκε ότι μπορούν να υπάρχουν συγκλήσεις σε κάποια ζητήματα ανάμεσα σε Πολιτεία και επηρεαζόμενους, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται πρόθυμη για να ανοίξει ένας διάλογος, ώστε να καταγραφούν όλα τα αιτήματα και να βρουν τρόπους για να τα εφαρμόσουν.

«Στις 13 Μαρτίου θα έχουμε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, στο Προεδρικό και αναμένουμε να δοθούν διευκολύνσεις στους παιδοκομικούς και βοήθεια, για να μπορέσουν να ανοίξουν τάξεις Προδημοτικής, για εκείνους που δεν έχουν. Για την ηλικιακή επέκταση, θα παλέψουμε για το 4 ετών και 8 μηνών, αντί 4,5. Μπορεί να γίνει και 4,6».

Πέραν των δύο υπουργών, ο σύνδεσμος ιδιωτικών νηπιαγωγείων, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας, ώστε να συζητήσουν φλέγοντα ζητήματα, που άπτονται του τρόπου λειτουργίας τους.

Ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή νομοθεσίας

Η κα. Ηρακλέους, στο μεταξύ, επεσήμανε πως πλέον είναι καιρός να αρχίσουν και οι συζητήσεις που αφορούν τη νομοθεσία που διέπει τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και τους βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς, κάτι που είναι διαχρονικό αίτημά τους και για το οποίο είχαν γίνει κινήσεις και στο παρελθόν.

«Είδαμε στη Βουλή την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και είπαμε ότι πρέπει να έχουμε σύντομα συνάντηση, για να δούμε το θέμα της νομοθεσίας, επειδή είναι από το 1958. Κουραστήκαμε να περιμένουμε και πρέπει να δούμε αρκετά πράγματα που είναι εδώ και χρόνια στην αναμονή».

Δειτε Επισης

Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Με την συνδρομή Europol και Interpol οι έρευνες για τα απειλητικά email σε σχολεία
Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ