Ψηφίζει για Λακατάμια και ξεκαθαρίζει το σκηνικό για Ευρωεκλογές το ΔΗΚΟ

Το ζήτημα που προέκυψε με την Αντιδημαρχία Λακατάμιας, για την οποία ενδιαφέρονται τρία στελέχη, θα επιλύσει σήμερα το ΔΗΚΟ, κλείνοντας άλλη μία εκκρεμότητα ενόψει των διπλών εκλογών του Ιουνίου.

Όπως είναι γνωστό, για το χρίσμα του κόμματος ενδιαφέρονται οι Αλέξης Χαραλάμπους, Μάκης Τσουλούπας και Γιώργος Χριστοφόρου, με αποτέλεσμα να πρέπει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία. Σε αντίθεση, όμως, με τον ΔΗΣΥ, όπου η επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων έγινε με εκλογές ανάμεσα στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος στους οικείους Δήμους, στο ΔΗΚΟ προνοείται διαφορετική διαδικασία, αφού την απόφαση θα λάβουν από κοινού η ηγεσία και τα επηρεαζόμενα συλλογικά όργανα.

Δικαίωμα ψήφου θα έχει η ολομέλεια του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία αποτελείται από την ανώτατη ηγεσία και 15 μέλη. Επίσης θα έχουν εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων συλλογικών οργάνων, δηλαδή τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Λευκωσίας και πέντε αξιωματούχοι της τοπικής επιτροπής Λακατάμιας.

Σημειώνεται ότι εκλογές επρόκειτο να γίνουν και για την Αντιδημαρχία του Αγίου Δομετίου, καθώς για τη διεκδίκησή της ενδιαφέρονταν δύο δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΚΟ, ο Κωνσταντίνος Γιάγκου και ο Δημήτρης Δημητρίου. Ωστόσο, ο κ. Δημητρίου απέσυρε τελικά το ενδιαφέρον του και έτσι ο εκλεκτός του κόμματος θα είναι ο κ. Γιάγκου.

Πέραν, όμως, από τις εκκρεμότητες των τοπικών εκλογών, το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους έξι που θα βρίσκονται τελικά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές. Ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει το ψηφοδέλτιό τους τέσσερα κόμματα, το ΔΗΚΟ δεν έχει καταλήξει ακόμα στους εκλεκτούς του, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείουν στελέχη του κόμματος να συμβεί σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου. Ακόμη και αν δεν ληφθούν τελικές αποφάσεις, αναμένεται να προχωρήσει η συζήτηση περαιτέρω, ώστε αυτό να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Τα πιθανά ονόματα μελετώνται εδώ και καιρό και έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επαφές το τελευταίο διάστημα. Αν και κάποια στιγμή παρατηρείτο δυστοκία, καθώς πολλά στελέχη εμφανίζονταν διστακτικά να θέσουν υποψηφιότητα απέναντι στον Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φαίνεται ότι αυτή έχει ξεπεραστεί και η ηγεσία είναι πλέον έτοιμη να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Ανάμεσα στους υποψήφιους αναμένεται να είναι και η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ, Κατερίνα Χριστοφίδου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να βρίσκονται και δύο πρόσωπα τα οποία προέρχονται από την ευρύτερη κοινωνία.

Πέραν της προετοιμασίας για τις διπλές εκλογές, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε το κόμμα να μπει στον προεκλογικό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία αναφορικά με το Κυπριακό, λόγω και της χρονικής συγκυρίας της αναμενόμενης επανόδου της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και της κινητικότητας που ξεκίνησε να αναπτύσσεται. Στο πλαίσιό της, ο κ. Παπαδόπουλος θα αναλάβει «πρωτοβουλία συνεργασίας και σταθερότητας», όπως την ονομάζει, με τους συνεργαζόμενους πολιτικούς χώρους αλλά και προσωπικότητες στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με στόχο την ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας και ετοιμότητας μεταξύ όμορων πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, για να θωρακίσουν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήδη, τη Δευτέρα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή του προέδρου του ΔΗΚΟ σε σχέση με αυτή την πρωτοβουλία, με τον πρόεδρο της επίσης συμπολιτευόμενης ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο. Όπως ανέφεραν στις δηλώσεις του, συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία και ο συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Απαιτείται συνεργασία και συλλογικότητα όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης αλλά και σε ολόκληρο τον πολιτικό χώρο. Τα εθνικά μας ζητήματα αφορούν όλους και εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη πως μπορούμε να ενεργήσουμε εποικοδομητικά και συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε τις εθνικές μας προκλήσεις, ανεξαρτήτως του κατά πόσο μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε διάφορα επί μέρους ζητήματα», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό του.

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές