Η ΕΕ καταδικάζει τη φυλάκιση Ορλόφ για την κριτική κατά της ρωσικής εισβολής

Τον αποτροπιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταδίκη σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση του Όλεγκ Όρλοφ, συμπροέδρου της ρωσικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες».

«Ο Όρλοφ δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα ή αδίκημα, άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και να εκφράζει τη γνώμη του για τις πολιτικές της κυβέρνησης της χώρας του. Η ποινή αυτή αντίκειται στη ρωσική νομοθεσία και το ρωσικό Σύνταγμα και είναι σαφώς πολιτικά υποκινούμενη», αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Η Memorial είναι μια ιστορική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2022 από κοινού με τον Λευκορώσο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι και την Ουκρανική οργάνωση Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών. Ο κ. Ορλόφ καταδικάστηκε για την κριτική του κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την κατηγορία της προσπάθειας απαξίωσης του Ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να καταργήσουν την καταπιεστική νομοθεσία που χρησιμοποιούν για καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων φωνών», προσθέτει ο κ. Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αλληλέγγυα σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που τόλμησαν να υψώσουν τη φωνή τους και να επικρίνουν τον πόλεμο της Ρωσίας και οι οποίοι συνελήφθησαν, διώχθηκαν ή φυλακίστηκαν για αυτό» προσθέτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το TikTok βρίσκει απέναντί του και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποια υπηρεσία του πρόκειται να απαγορευτεί
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεστάλη η εναέρια κυκλοφορία στην ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας
Οι IDF ανακοίνωσαν τη σύλληψη υπόπτου για τον φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη
Συνάντησε τον Πρόεδρο του Ιράκ ο Ερντογάν-«Θα δράσουμε από κοινού κατά του PKK»