Η ΕΕ καταδικάζει τη φυλάκιση Ορλόφ για την κριτική κατά της ρωσικής εισβολής

Τον αποτροπιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταδίκη σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση του Όλεγκ Όρλοφ, συμπροέδρου της ρωσικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες».

«Ο Όρλοφ δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα ή αδίκημα, άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και να εκφράζει τη γνώμη του για τις πολιτικές της κυβέρνησης της χώρας του. Η ποινή αυτή αντίκειται στη ρωσική νομοθεσία και το ρωσικό Σύνταγμα και είναι σαφώς πολιτικά υποκινούμενη», αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Η Memorial είναι μια ιστορική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2022 από κοινού με τον Λευκορώσο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι και την Ουκρανική οργάνωση Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών. Ο κ. Ορλόφ καταδικάστηκε για την κριτική του κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την κατηγορία της προσπάθειας απαξίωσης του Ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να καταργήσουν την καταπιεστική νομοθεσία που χρησιμοποιούν για καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων φωνών», προσθέτει ο κ. Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αλληλέγγυα σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που τόλμησαν να υψώσουν τη φωνή τους και να επικρίνουν τον πόλεμο της Ρωσίας και οι οποίοι συνελήφθησαν, διώχθηκαν ή φυλακίστηκαν για αυτό» προσθέτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φόβοι για ρωσική επίθεση στην Ευρώπη-Η Γερμανία σχεδιάζει επέκταση των καταφυγίων
Επιτήδειοι κατάφεραν να εξαπατήσουν 34χρονο και να του αποσπάσουν πάνω από 119 χιλιάδες ευρώ
Τουλάχιστον 36 Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας της Γάζας
Από αναθυμιάσεις πιθανόν να έχασε τη ζωή ο 27χρονος στον Ύψωνα-Ήταν μόνος του στην οικία
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν-Ενδεχομένως να σκοτώθηκε σε τροχαίο
Παζαρεύει ο Χαφτάρ με το τουρκολιβυκό μνημόνιο-Ούτε το εγκρίνει, ούτε το απορρίπτει
Φορτωμένοι με πάνω από 17 κιλά κάνναβης έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας δύο πρόσωπα
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με Ολγκίν ο Γεραπετρίτης-«Μόνη οδός για πρόοδο στο Κυπριακό ο διάλογος»
Νεκρός ανασύρθηκε 27χρονος μετά από πυρκαγιά σε σπίτι στον Ύψωνα-Σε εξέλιξη οι έρευνες για την τραγωδία
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε ραδιοφωνικό στούντιο τη στιγμή του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ στη Χιλή