Μικρή μείωση ΑΠΕ σε θέρμανση-ψύξη στην Κύπρο

Αύξηση, φτάνοντας στο 24,8% κατά μέσο όρο στην ΕΕ (αύξηση 1,8 ποσοστιαίας μονάδας - πμ), σημείωσε το 2022 το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη, σε σύγκριση με το 2021 (23,0%) σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat.

Τα ίδια δεδομένα δείχνουν μικρή μείωση 1 πμ στην Κύπρο την ίδια περίοδο, ωστόσο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στον συγκεκριμένο τομέα παραμένει ψηλά στο 41,5%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αν και το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερα από την πρώτη χώρα της ΕΕ, τη Σουηδία (69,3%), έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση τα δέκα προηγούμενα χρόνια.

Η ενέργεια που καταναλώνεται για θέρμανση και ψύξη αποτελεί περίπου το ήμισυ της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.

Σε απόλυτους όρους, η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας.

Σε διάστημα 10 ετών, το μέσο μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη στην ΕΕ αυξήθηκε από 18,6% το 2012 σε 24,8% (+6,2 πμ).

Την ίδια περίοδο στην Κύπρο καταγράφηκε σημαντική αύξηση από 21,8% το 2012 σε 41,6% το 2022 (+19,8 πμ).

Βάσει των στόχων της οδηγίας 2023/2413 της ΕΕ για προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (RED III), τα κράτη μέλη πρέπει να καταγράψουν αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη κατά τουλάχιστον 0,8 πμ ετησίως από το 2021 έως το 2025 και κατά τουλάχιστον 1,1 πμ ετησίως από το 2026 έως το 2030.

Σε επίπεδο κρατών μελών, το 2022 η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη, με μερίδιο 69,3%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (65,4%). Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας. Ακολουθεί η Λετονία (61,0%), η οποία βασίζεται κυρίως στη βιομάζα.

Τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών για θέρμανση και ψύξη καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (6,3%), στις Κάτω Χώρες (8,6%) και στο Βέλγιο (10,4%).

Σε σύγκριση με το 2021, τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν η Μάλτα (+5,2 ποσοστιαίες μονάδες), το Λουξεμβούργο (+2,5 πμ) και η Ιρλανδία (+1,4 πμ).

Μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (-2,4 πμ), στη Σλοβενία (-1,2 πμ) και στην Κύπρο (-1,0 πμ).  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»
Ανησυχία ΕΤΕΚ για τις αποκαλύψεις για τις αποθήκες φαρμάκων-Ζητά πρωτοβουλία Προέδρου
Διαβεβαιώσεις Υπουργού Γεωργίας-Προχωρά η ενίσχυση με πτητικά μέσα πυρόσβεσής
Στη διάθεση των νέων στρατεύσιμων η πλατφόρμα υποβολής στοιχείων-«Η πατρίδα σε καλεί»