Μικρή μείωση ΑΠΕ σε θέρμανση-ψύξη στην Κύπρο

Αύξηση, φτάνοντας στο 24,8% κατά μέσο όρο στην ΕΕ (αύξηση 1,8 ποσοστιαίας μονάδας - πμ), σημείωσε το 2022 το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη, σε σύγκριση με το 2021 (23,0%) σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat.

Τα ίδια δεδομένα δείχνουν μικρή μείωση 1 πμ στην Κύπρο την ίδια περίοδο, ωστόσο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στον συγκεκριμένο τομέα παραμένει ψηλά στο 41,5%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αν και το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερα από την πρώτη χώρα της ΕΕ, τη Σουηδία (69,3%), έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση τα δέκα προηγούμενα χρόνια.

Η ενέργεια που καταναλώνεται για θέρμανση και ψύξη αποτελεί περίπου το ήμισυ της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.

Σε απόλυτους όρους, η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας.

Σε διάστημα 10 ετών, το μέσο μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη στην ΕΕ αυξήθηκε από 18,6% το 2012 σε 24,8% (+6,2 πμ).

Την ίδια περίοδο στην Κύπρο καταγράφηκε σημαντική αύξηση από 21,8% το 2012 σε 41,6% το 2022 (+19,8 πμ).

Βάσει των στόχων της οδηγίας 2023/2413 της ΕΕ για προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (RED III), τα κράτη μέλη πρέπει να καταγράψουν αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη κατά τουλάχιστον 0,8 πμ ετησίως από το 2021 έως το 2025 και κατά τουλάχιστον 1,1 πμ ετησίως από το 2026 έως το 2030.

Σε επίπεδο κρατών μελών, το 2022 η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη, με μερίδιο 69,3%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (65,4%). Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας. Ακολουθεί η Λετονία (61,0%), η οποία βασίζεται κυρίως στη βιομάζα.

Τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών για θέρμανση και ψύξη καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (6,3%), στις Κάτω Χώρες (8,6%) και στο Βέλγιο (10,4%).

Σε σύγκριση με το 2021, τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν η Μάλτα (+5,2 ποσοστιαίες μονάδες), το Λουξεμβούργο (+2,5 πμ) και η Ιρλανδία (+1,4 πμ).

Μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (-2,4 πμ), στη Σλοβενία (-1,2 πμ) και στην Κύπρο (-1,0 πμ).  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε η πρώτη τριμερής στην Κωνσταντινούπολη-Αναμένεται η συνάντηση Ουκρανών-Ρώσων
Σε δίκη οι τρεις για την θανάτωση του καγκουρό-Στο εδώλιο και η ιδιοκτήτρια της φάρμας
Ιδρύθηκε το υπερκομματικό κόμμα «Απελευθέρωση 2025» με συντονιστές Πάνο Ιωαννίδη και Σάββα Ιακωβίδη
Από το 2013 κοινοποιήθηκε αναφορά RAPEX για τους ΤΑΚΑΤΑ-«Δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον ΤΟΜ»
Η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ταξίδι του Φειδία στη Μόσχα-«Δεν εκπροσωπούσε το ΕΚ»
Κατακεραύνωσαν Τουρκία και απέρριψαν ανυπόστατους ισχυρισμούς για το θέμα των αγνοουμένων Κύπρος και Ελλάδα
Με δύο τριμερείς συναντήσεις στο Ντολμάμπαχτσε ξεκινούν οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας
Εντοπίστηκε νεκρό βρέφος σε κάδο απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη
Επανεξέταση αποφάσεων για κινητές μονάδες αφαλάτωσης ζητά ο Δήμαρχος Πάφου-«Άστοχες ενέργειες από την Κυβέρνηση»
Υπ. Εσωτερικών: Σε ετοιμότητα η Kυβέρνηση για προώθηση αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση