Μικρή μείωση ΑΠΕ σε θέρμανση-ψύξη στην Κύπρο

Αύξηση, φτάνοντας στο 24,8% κατά μέσο όρο στην ΕΕ (αύξηση 1,8 ποσοστιαίας μονάδας - πμ), σημείωσε το 2022 το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη, σε σύγκριση με το 2021 (23,0%) σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat.

Τα ίδια δεδομένα δείχνουν μικρή μείωση 1 πμ στην Κύπρο την ίδια περίοδο, ωστόσο το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στον συγκεκριμένο τομέα παραμένει ψηλά στο 41,5%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αν και το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερα από την πρώτη χώρα της ΕΕ, τη Σουηδία (69,3%), έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση τα δέκα προηγούμενα χρόνια.

Η ενέργεια που καταναλώνεται για θέρμανση και ψύξη αποτελεί περίπου το ήμισυ της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.

Σε απόλυτους όρους, η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας.

Σε διάστημα 10 ετών, το μέσο μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη στην ΕΕ αυξήθηκε από 18,6% το 2012 σε 24,8% (+6,2 πμ).

Την ίδια περίοδο στην Κύπρο καταγράφηκε σημαντική αύξηση από 21,8% το 2012 σε 41,6% το 2022 (+19,8 πμ).

Βάσει των στόχων της οδηγίας 2023/2413 της ΕΕ για προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (RED III), τα κράτη μέλη πρέπει να καταγράψουν αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη κατά τουλάχιστον 0,8 πμ ετησίως από το 2021 έως το 2025 και κατά τουλάχιστον 1,1 πμ ετησίως από το 2026 έως το 2030.

Σε επίπεδο κρατών μελών, το 2022 η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη, με μερίδιο 69,3%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (65,4%). Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας. Ακολουθεί η Λετονία (61,0%), η οποία βασίζεται κυρίως στη βιομάζα.

Τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών για θέρμανση και ψύξη καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (6,3%), στις Κάτω Χώρες (8,6%) και στο Βέλγιο (10,4%).

Σε σύγκριση με το 2021, τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν η Μάλτα (+5,2 ποσοστιαίες μονάδες), το Λουξεμβούργο (+2,5 πμ) και η Ιρλανδία (+1,4 πμ).

Μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (-2,4 πμ), στη Σλοβενία (-1,2 πμ) και στην Κύπρο (-1,0 πμ).  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Ανακρίνεται» από την Βουλή το Υπουργείο Παιδείας για το «Γονέας 1 και 2»-Ζητούν εξηγήσεις οι βουλευτές
Το νερό... δεν μπήκε στ' αυλάκι και οι ελλείψεις νερού προβληματίζουν-«Το καλοκαίρι δεν τον βγάζουμε φέτος»
Αντίθετη σε πρόταση ίδρυσης Ανεξάρτητης Αρχής Προσβασιμότητας η Επ. Διοικήσεως
Έφυγαν οι δύο, δεν μετακινήθηκαν οι τρεις-«Άρνηση να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα, καθυστερήσεις στο ΚτίΖΩ»
Από τον Αύγουστο λύσεις για λειψυδρία στην Πάφο-«Προδιαγράφεται ένα δραματικό καλοκαίρι»
Χιλιάδες αιτήσεις εκκρεμούν για έκδοση τίτλων για προσφυγικά-Ρύθμιση ζητούν Βουλευτές
Ζητά ενημέρωση απ' όσους άλλαξαν αερόσακους το ΤΟΜ-Διευκρινίσεις για την αποστολή SMS
Θετική ανταπόκριση ΥΠΕΣ σε αίτημα πολυτέκνων αναφορικά με στεγαστικά σχέδια
Εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την υδροδότησης της Πάφου το Τμήμα Υδάτων
Εγκρίθηκε συμφωνία με Άγκυρα για παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Τ/κ από τουρκικές πρεσβείες