Η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα εστιάσει στην έμφυλη ισότητα

Με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026, η Κύπρος θα εστιάσει την προσοχή της σε τομείς προτεραιότητας που θα έχουν προστιθέμενη αξία στα όσα σημαντικά έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της έμφυλης ισότητας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, μεταξύ 26 και 27 Φεβρουαρίου, 2024.

Κατά  τη διήμερη συνάντηση, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ισότητας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις προτεραιότητες, τα μελλοντικά βήματα και τους κοινούς τους στόχους στον τομέα προώθησης της έμφυλης ισότητας.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως χαιρέτισε το σημαντικό έργο που σημειώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την τελευταία πενταετία και αναγνώρισε την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης και δέσμευσης στα ζητήματα αυτά ως ένα εκ των σημαντικότερων παραγόντων που οδήγησαν στην πρόοδο αυτή. Εξήρε επίσης τη σημαντική συμβολή των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειες προώθησης της ισότητας και επεσήμανε ότι η δέσμευση όλων στα ζητήματα αυτά θα πρέπει να είναι σταθερή και συνεχής.    

Στο πλαίσιο της διήμερούς συνάντησης υπογράφηκε η Διακήρυξη των χωρών μελών του Τρίο στα θέματα ισότητας των φύλων από τους Υπουργούς Ισότητας της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ουγγαρίας. Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, η Διακήρυξη δόθηκε σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στους Υπουργούς Ισότητας των αμέσως επόμενων Προεδριών, της Πολωνίας, της Δανίας και της Κύπρου, με στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και την περαιτέρω προώθηση των θεμάτων ισότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διαβεβαίωσε ότι, με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026, η Κύπρος θα εστιάσει την προσοχή της σε τομείς προτεραιότητας που θα έχουν προστιθέμενη αξία στα όσα σημαντικά έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της έμφυλης ισότητας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»