Πάνω από 50% μείωση τελών Υπηρεσίας Μέτρων και Σταθμών προωθεί η Βουλή

Στα οφέλη που θα προκύψουν για ιδιώτες και επιχειρήσεις από την αναθεώρηση των τελών για τις υπηρεσίες που παρέχει η Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννη μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή του ΔΗΣΥ, ο νέος κανονισμός περί μέτρων και σταθμών θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική μείωση των τελών για τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχει η Υπηρεσία, η οποία θα ανέλθει σε πάνω από 50% σε σχέση με σήμερα.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη καθώς ο έλεγχος των μονάδων μέτρησης θα αποβεί προς όφελος του καταναλωτή και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, ενώ χαιρέτισε τη μακροχρόνια προσπάθεια της Επιτροπής για αναθεώρηση των εν λόγω τελών, αποφασίζοντας σήμερα να οδηγήσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια με σκοπό την αναθεώρηση των τελών το συντομότερο δυνατό.

Δεύτερο θέμα συζήτησης σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη ήταν η νομοθεσία για την παράταση της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων που δεν έχουν άδεια λειτουργίας, θέμα για το οποίο, όπως είπε, η επιτροπή αποφάσισε να κατέλθει με τροπολογίες ώστε η περίοδος των δύο χρόνων να παραμείνει ως έχει και όσοι έχουν ξενοδοχειακές μονάδες να τις λειτουργήσουν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Συμπλήρωσε ότι θα κατατεθεί αύριο πρόταση νόμου ως προς τα ορεινά θέρετρα, βάσει της οποίας δημιουργείται μια διαφορετική κατηγορία ξενοδοχείων παράλληλη με αυτή των αστικών ξενοδοχείων και τη γενική κατηγορία, προκειμένου να υπάρχει η ευχέρεια για άσκηση διαφορετικής πολιτικής για κάθε κατηγορία ξενοδοχείων.  

Σημείωσε ακόμη ότι και οι δύο παραπάνω προτάσεις θα ψηφιστούν στις 14 Μαρτίου από την Ολομέλεια.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννη χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους €350, μια απόφαση για την οποία, όπως είπε, η Βουλή έχει εργαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι επρόκειτο για ένα άδικο μέτρο που λήφθηκε σε μια εποχή αναζήτησης εισόδων μετά την οικονομική κρίση και το τελευταίο που παρέμενε σε ισχύ, εις βάρος των μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είπε επίσης ότι δεν έχει σημασία αν η πρόταση προέρχεται από τη Βουλή ή την Κυβέρνηση και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορέσει πλέον να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανό κενό στα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του τέλους, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι εναπόκειται στην Κυβέρνηση να εξηγήσει πώς θα αναπληρωθούν έσοδα 45 και πλέον εκατομμυρίων ανά έτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική