Εντός Μαρτίου αρχίζει η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς

Μέσα στον Μάρτιο θα αρχίσει η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης κατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς και στους συνοικισμούς αυτοστέγασης, όπως αναφέρθηκε σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. Σήμερα, εκκρεμεί η έκδοση τίτλων σε πέραν των 8,5 χιλιάδων κατοικιών.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Προσφύγων, ο Πρόεδρος της Νίκος Κέττηρος είπε πως σήμερα η συνεδρία ήταν ουσιαστικά μια διαδικασία εποπτείας των αποφάσεων που λαμβάνονται για το κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους εφαρμόζουν όλα αυτά που αποφασίζονται και συγκεκριμένα, αναφορικά με την πορεία τιτλοποίησης των κατοικιών στους προσφυγικούς συνοικισμούς και στους συνοικισμούς αυτοστέγασης. Υπενθύμισε πως στις 8 Δεκεμβρίου 2023 είχε ψηφιστεί μια νομοθεσία η οποία απλοποιούσε τις διαδικασίες για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας και των πιστοποιητικών μίσθωσης που εκκρεμούσαν ενώπιον του Κτηματολογίου, στην Υπηρεσία Μέριμνας, στην Επαρχιακή Διοίκηση και λοιπά.

Όπως πληροφορήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής σήμερα, είπε ο κ. Κέττηρος, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν σε ολόκληρη την Κύπρο 8.533 τίτλοι ιδιοκτησίας ή και πιστοποιητικά μίσθωσης και με βάση την νομοθεσία που ψηφίστηκε θα έπρεπε το Κτηματολόγιο να άρχιζε, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, την τιτλοποίηση.

Πρόσθεσε πως με βάση την πληροφόρηση, υπήρχαν κάποια διαδικαστικά ζητήματα και από τον Μάρτιο του 2024 αρχίζουν οι τιτλοποιήσεις και οι εκδόσεις των πιστοποιητικών μίσθωσης. «Κατά την πορεία υλοποίησης αυτής της διαδικασίας από τα αρμόδια Τμήματα έχει διαφανεί ότι ενδεχομένως να προκύπτουν κάποιες δυσκολίες και ζητήματα τα οποία δεν είχαν προβλέψει. Τους καλέσαμε μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να κάνουν μια σύσκεψη μεταξύ τους και να ενημερώσουν τη Βουλή για το πώς θα ξεπεράσουν όλα αυτά τα ζητήματα», είπε και πρόσθεσε πως η Επιτροπή είναι στη διάθεση των υπηρεσιών για να βοηθήσει εκεί που πρέπει.

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε πως έχουν απαλειφθεί οι επιτόπιοι έλεγχοι από αυτή τη διαδικασία, κάτι που προκαλούσε καθυστερήσεις, έχει απαλειφθεί ο περιορισμός των 5 ετών για τα πιστοποιητικά μίσθωσης και επίσης να εκδίδονται οι τίτλοι με σημείωση για όπου υπήρχαν μικρές παρανομίες.

Τόνισε πως το επόμενο διάστημα η Επιτροπή θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα της τιτλοποίησης γιατί είναι πολλοί οι πολίτες που περιμένουν τους τίτλους, αφού εκκρεμούν οι τίτλοι για 8,5 χιλιάδες κατοικίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε Σταθμός Ανταπόκρισης Πολιτικής Άμυνας στην κοινότητα Φοινιού
Μοιράστηκαν 65.000 μερίδες φαγητού σε 60 οικογένειες σε τέσσερα χρόνια-Η πρωτοποριακή δράση SaveOurFood
Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία προγράμματος στήριξης παραβατών μαθητών-Υπό παρακολούθηση το ΥΠΑΝ
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα και άνεμου στο καιρικού μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού-Έφυγε από τη ζωή η ιστορικός τέχνης Ελένη Νικήτα
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση