Επιστημονικά όργανα της NASA στο φεγγάρι ετοιμάζουν την επιστροφή αστροναυτών
11:32 - 27 Φεβρουαρίου 2024
Για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια, νέα επιστημονικά όργανα της NASA λειτουργούν στη Σελήνη μετά την πρώτη επιτυχημένη παράδοση με το ιδιωτικό σκάφος Nova-C της Intuitive Machines, που ονομάζεται Odysseus (Οδυσσέας), κάνοντας έτσι ακόμη ένα βήμα προς τον στόχο της επιστροφής αστροναυτών στο φεγγάρι και του απώτερου στόχου για επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη, τον Άρη.
Ο "Οδυσσέας" μετά από ένα επταήμερο ταξίδι στη σεληνιακή τροχιά προσεδαφίστηκε κοντά στο Malapert A στην περιοχή του Νότιου Πόλου της Σελήνης στις 22 Φεβρουαρίου. Το σκάφος είναι σε καλή κατάσταση, συλλέγει ηλιακή ενέργεια και μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη στην εταιρεία που βρίσκεται στο Χιούστον. Η αποστολή σηματοδοτεί την πρώτη εμπορική μη επανδρωμένη προσελήνωση στη Σελήνη.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ιδιωτική εταιρεία έστειλε σκάφος στη Σελήνη και, ταυτόχρονα, την πρώτη προσελήνωση για τις ΗΠΑ έπειτα από 50 χρόνια.
Μεταφέρει έξι επιστημονικά όργανα για έρευνες τεχνολογίας της NASA, μεταξύ άλλων ωφέλιμων φορτίων πελατών. Η NASA ανέφερε ότι ως μέρος του προγράμματος Artemis (Αρτεμις) για επιστροφή της ανθρωπότητας στο φεγγάρι, η σεληνιακή παράδοση έγινε στην περιοχή όπου η NASA θα στείλει αστροναύτες για αναζήτηση νερού και άλλων σεληνιακών πόρων αργότερα αυτή τη δεκαετία.
«Για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, η Αμερική επέστρεψε στη Σελήνη. Συγχαρητήρια στην Intuitive Machines που τοποθέτησαν τον Odysseus που κουβαλούσε επιστημονικά όργανα της NASA σε ένα μέρος όπου κανένας άνθρωπος ή μηχανή δεν έχει ξαναπάει, τον σεληνιακό Νότιο Πόλο», δήλωσε ο διοικητής της NASA, Bill Nelson.
«Αυτό το επίτευγμα της Intuitive Machines, της SpaceX και της NASA καταδεικνύει την βούληση για αμερικανική ηγεσία στο διάστημα και τη δύναμη των εμπορικών συνεργασιών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CLPS της NASA. Επιπλέον, αυτή η επιτυχία ανοίγει την πόρτα για νέα ταξίδια με το πρόγραμμα Άρτεμις για να στείλουμε αστροναύτες στη Σελήνη και μετά στον Άρη».
Αποστολές «Άρτεμις» πριν το άλμα προς τον πλανήτη Άρη
Με τις αποστολές Άρτεμις η NASA αναφέρει ότι φιλοδοξεί να προσεδαφίσει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο Αφροαμερικανό στη Σελήνη, «χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες για να εξερευνήσει καλύτερα τη σεληνιακή επιφάνεια».
«Θα συνεργαστούμε με εμπορικούς και διεθνείς εταίρους και θα δημιουργήσουμε την πρώτη μακροχρόνια παρουσία στη Σελήνη. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε όσα μαθαίνουμε πάνω και γύρω από τη Σελήνη για να κάνουμε το επόμενο γιγάντιο άλμα, δηλαδή την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στον Άρη», τονίζει.
Στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι «επιστρέφουμε στη Σελήνη για επιστημονικές ανακαλύψεις, οικονομικά οφέλη και για να εμπνεύσουμε μια νέα γενιά εξερευνητών: τη Γενιά Άρτεμις. Διατηρώντας παράλληλα την αμερικανική ηγεσία στην εξερεύνηση, θα οικοδομήσουμε μια παγκόσμια συμμαχία και θα εξερευνήσουμε το βαθύ διάστημα προς όφελος όλων».
Πηγή: ΚΥΠΕ