Έτοιμη για δυναμικά μέτρα η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ-«Επιτακτική ανάγκη να τύχουν σημαντικής βελτίωσης οι κλίμακες μισθοδοσίας»

Έτοιμη για δυναμικά μέτρα σε περίπτωση αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού καθώς και σε σχέση με την απασχόληση των εκπαιδευτικών των υποστηρικτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), δηλώνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών (ΟΕΚΔΥ) ΣΕΚ μετά από συνεδρία τη Δευτέρα του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της ΣΕΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας κατά τη συνεδρία το ΓΣ Ομοσπονδίας εξέτασε μεταξύ άλλων τα θέματα οικονομικών και οργανωτικών αποτελεσμάτων του έτους 2023 κατά το οποίο, η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ παρουσίασε σημαντική αύξηση μελών γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας που δραστηριοποιείται.

Αναφέρεται, ότι το Γενικό Συμβούλιο «αποφάσισε να προχωρήσει με δυναμισμό, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για τη βελτίωση των μισθών των εργαζομένων που εκπροσωπεί, στο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, στο Ωρομίσθιο Προσωπικό του ΟΚΥπΥ και στο Προσωπικό των Σχολικών Εφορειών».  

«Οι πιο πάνω εργαζόμενοι είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι στην Δημόσια Υπηρεσία αφού οι μισθοδοσία τους είναι πολύ χαμηλότερη από τους χαμηλόμισθούς Δημοσίους Υπαλλήλους», σημειώνεται.

Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με την ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ το γεγονός ότι παρόλο που το συνολικό μισθολόγιο της Δημόσιας Υπηρεσίας έχει αυξηθεί, το κόστος για το μισθολόγιο του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού μειώθηκε και είναι σήμερα πολύ χαμηλότερο από το κόστος του μισθολογίου του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού του έτους 2011. 

Σημειώνεται επίσης ότι η πρόσφατη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού έδειξε καθαρά, το πόσο χαμηλά είναι οι μισθοί στο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, το Ωρομίσθιο Προσωπικό του ΟΚΥπΥ και το Προσωπικό των Σχολικών Εφορειών και πως «είναι επιτακτική ανάγκη να τύχουν σημαντικής βελτίωσης οι κλίμακες μισθοδοσίας του ώστε να παρέχεται δίκαιη αμοιβή για την εργασία που προσφέρει».

Όπως αναφέρει η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ τα αιτήματα για βελτίωση των κλιμάκων μισθοδοσίας του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να καθοριστεί νέα συνάντηση για την διαπραγμάτευση ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, με την Ομοσπονδία να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αδικαιολόγητων καθυστερήσεων η αντίδραση των πιο πάνω εργαζομένων θα είναι δυναμική σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνεται επίσης ότι στο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό οι χίλιες περίπου κενές θέσεις δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία Υπουργείων, Τμημάτων και Υπηρεσιών και ότι η υπερωριακή απασχόληση και η αποζημίωση με ελεύθερο χρόνο διογκώνει το όλο πρόβλημα σε βαθμό που σε κάποιες περιπτώσεις, για να εξοφληθούν με time off τα δεδουλευμένα των υπερωριών πρέπει να απουσιάσουν εργαζόμενοι μέχρι και ενάμιση χρόνο από την εργασία τους.

«Δυναμικές αντιδράσεις θα πραγματοποιηθούν και για την διατήρηση της απασχόλησης των εκπαιδευτικών των Υποστηρικτικών Προγραμμάτων καθώς και όπου κριθεί αναγκαίο για την ανατροπή αποφάσεων που αδικούν εργαζόμενους μέλη της Ομοσπονδίας», προστίθεται.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας «να συμπεριφερθεί με ανθρώπινο πρόσωπο και να μην υποκύψει στους εκβιασμούς που έχουν σκοπό να στείλουν εργαζόμενους στην ανεργία».  

«Όλος ο μηχανισμός της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ θα στηρίξει τον αγώνα για να μην επικρατήσει η ασυδοσία σε βάρος της δίκαιης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των υφιστάμενων εργαζομένων στα Υποστηρικτικά Προγράμματα του ΥΠΑΝ» αναφέρεται.

«Η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ ενεργεί με τεκμηρίωση των θέσεων της για την επίλυση προβλημάτων τόσο προς όφελος των εργαζομένων όσο και προς όφελος της κοινωνίας και επιδιώκει τον διάλογο και την συνεργασία. Εκεί και όπου χρειάζεται, η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, δεν διστάζει να προχωρεί σε δυναμικά μέτρα με αποφασιστικότητα και δυναμισμό, για την δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης