Η ανακοίνωση του Υπ. Γεωργίας για τη διαρροή λυμάτων στο φράγμα της Άχνας

Σε συνεχή παρακολούθηση του θέματος και λήψη των κατάλληλων μέτρων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφορικά με το περιστατικό ρύπανσης στην Άχνα, προβαίνει το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, μετά τη διαπίστωση του προβλήματος έγινε άμεση αποκατάσταση της αστοχίας της δεξαμενής από τον Φορέα Εκμετάλλευσης της Κτηνοτροφικής Μονάδας, με αποτέλεσμα τον τερματισμό της διαρροής.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω δεξαμενή είναι υπό παρακολούθηση ώστε σε περίπτωση τυχόν νέας αστοχίας να ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασής της.

Παράλληλα έγινε καταγραφή σε πρώτη φάση, από το Τμήμα Γεωργίας, όλων των γεωργικών τεμαχίων και των καλλιεργειών τους που επηρεάστηκαν από τα κτηνοτροφικά απόβλητα. Ακολούθως, προγραμματίζεται η αναλυτική εκτίμηση των σχετικών επιπτώσεων, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισής τους.

Έγινε επίσης δειγματοληψία νερού από το φράγμα της Άχνας και άμεση ανάλυσή του από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο της ενδεχόμενης ρύπανσής του. Ακολούθως, προγραμματίζεται παρακολούθηση μέσω δειγματοληψιών, της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της επηρεαζόμενης περιοχής για διαπίστωση τυχόν υποβάθμισής τους. Στη βάση των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Παράλληλα έγινε άμεση εφαρμογή και επιβολή από το Τμήμα Περιβάλλοντος της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, την Δευτέρα έγινε διερεύνηση του περιστατικού, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας Νίκο Βάσιλα, έπειτα από σχετική καταγγελία που έγινε την Κυριακή, 25/2/2024.

Η καταγγελία αφορούσε αστοχία δεξαμενής εξάτμισης υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες αποβλήτων να διαχυθούν σε παρακείμενες γεωργικές καλλιέργειες και να καταλήξουν στο φράγμα της Άχνας.

Κατά την επιτόπια διερεύνηση που έγινε οι αρμόδιες Αρχές διαπίστωσαν αστοχία της δεξαμενής εξάτμισης υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων και διάχυση ποσότητας αποβλήτων που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 50.000 κυβικά μέτρα. Σημειώνεται ότι ο Φορέας Εκμετάλλευσης της Κτηνοτροφικής Μονάδας (Αγελαδοτροφική Μονάδα) είναι κάτοχος σχετικής εν ισχύ Άδειας Απόρριψης Αποβλήτων, στην οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δυνατότητα διάθεσης των υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων της εν λόγω Μονάδας σε κατάλληλες δεξαμενής εξάτμισης.

Η αστοχία της δεξαμενής εξάτμισης (υποχώρηση των εξωτερικών τοιχίων πλάτους περίπου 5 μέτρων, εκ πρώτης όψεως εκτιμάται ότι οφείλεται σε πρόβλημα στατικότητάς της.

Η διάχυση των υγρών κτηνοτροφικών απόβλητων έγινε αρχικά προς παρακείμενα γεωργικά τεμάχια με αποτέλεσμα να επηρεαστούν γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως σιτηρά και πατατοκαλλιέργειες, σε έκταση περίπου 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα υγρά κτηνοτροφικά απόβλητα ακολούθως, και αφού διένυσαν περίπου μια απόσταση 2 χιλιομέτρων, κατέληξαν στο φράγμα της Άχνας.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»